Şarap mı sirke mi sorunu bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Şarap mı sirke mi sorunu bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2005 00:00

Diyelim ki, çok kaliteli olduÄŸuna inanılan bir ÅŸiÅŸe ÅŸarap alındı. Ama içindekinin ÅŸarap mı, yoksa sirke mi olduÄŸunun anlaşılması için mantarın açılması gerekiyor. Artık buna gerek kalmayacak çünkü uzmanlar, mantar açılmadan içindekinin ÅŸarap mı, sirke mi olduÄŸunu anlayan bir cihaz geliÅŸtirdiler.Hatalı depolama ve kötü mantar nedeniyle, ÅŸiÅŸelenen ÅŸarapların sirkeleÅŸme oranı yüzde 15’e ulaşıyor. Amerikalı bir giriÅŸimci olan Eugene Mulvihill, spektrometre ile çalışan bir NMR (nuclear magnetic resonance) tarama cihazıyla, iyi ÅŸarabı kötüsünden ayırıyor. Ä°yi ÅŸarabı kötüsünden ayıran cihazı California Ãœniversitesi’nden Prof. Matthew Augustine geliÅŸtirdi. Bir arsa spekülatörü olan Mulvihill bu cihazın teknolojik haklarını satın aldı, Augustine ve fizik profesörü Joseph Broz ile de bir ortaklık oluÅŸturdu. Ä°ki metre uzunluÄŸundaki bir termosu andıran cihaz, manyetik dalgalarla ÅŸarap ÅŸiÅŸesinde bir asitleÅŸme olup olmadığını gösteriyor. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!