Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2005 01:48
Diyelim ki, çok kaliteli olduğuna inanılan bir şişe şarap alındı. Ama içindekinin şarap mı, yoksa sirke mi olduğunun anlaşılması için mantarın açılması gerekiyor. Artık buna gerek kalmayacak çünkü uzmanlar, mantar açılmadan içindekinin şarap mı, sirke mi olduğunu anlayan bir cihaz geliştirdiler.
Hatalı depolama ve kötü mantar nedeniyle, şişelenen şarapların sirkeleşme oranı yüzde 15’e ulaşıyor. Amerikalı bir girişimci olan Eugene Mulvihill, spektrometre ile çalışan bir NMR (nuclear magnetic resonance) tarama cihazıyla, iyi şarabı kötüsünden ayırıyor.
İyi şarabı kötüsünden ayıran cihazı California Üniversitesi’nden Prof. Matthew Augustine geliştirdi. Bir arsa spekülatörü olan Mulvihill bu cihazın teknolojik haklarını satın aldı, Augustine ve fizik profesörü Joseph Broz ile de bir ortaklık oluşturdu. İki metre uzunluğundaki bir termosu andıran cihaz, manyetik dalgalarla şarap şişesinde bir asitleşme olup olmadığını gösteriyor.