OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 13, 2005 00:00
ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma, şarap ve brokolinin kanser ile mücadelede ‘önde gelen savaşçılar’ olduğunu ortaya koydu. Araştırma, Illinois Üniversitesi’ne bağlı Chicago Eczacılık Fakültesi’nde yapıldı.Buna göre, brokoli
yemek ve bir bardak ÅŸarap içmek ile kansere neden olan DNA hasarına karşı, vücudun biyokimyasal savunma mekanizmaları harekete geçiyor. Prof. Andrew Mesecar, brokolideki ‘sulforaphane’ ile ÅŸaraptaki ‘resveratrol’ maddelerinin kanseri önleyici etkileri olduÄŸunu söyledi. Prof. Mesecar, ‘Bunu, DNA hasarını önleyebilecek proteinlerin üretimi için vücuda sinyaller göndererek yapıyorlar’ dedi. Prof. Mesecar, sinyallerin nasıl iÅŸlediÄŸi konusunda bilgi sahibi olduklarını da belirtti. Brokoli ve ÅŸarap tüketildiÄŸinde ‘anahtar’ diye nitelenen Keap1 ve Nrf2 proteinleri, vücudun kansere karşı savunma sistemlerini harekete geçiriyor. Teksas Ãœniversitesi’nin yaptığı bir araÅŸtırmada ise körinin ‘melanom’ diye bilinen cilt kanserinde hastalıklı hücreleri kendi kendini imhaya zorladığı anlaşıldı.Â
button