Güncelleme Tarihi:
Sapanca Gölü'nün Aşağı Dereköy bölümünde sandalıyla balık tutan Münir Dizdar'ın oltasına (70), tanımadığı bir balık takıldı. Sandala çektiği balığın ağzındaki iğneyi çıkarmak isterken dişleri olduğunu gören Dizdar, şüphelenerek balığı ağzındaki iğneyle birlikte evine götürdü.
Tuttuğu balığın pirana olmasından şüphelenen Dizdar, Sapanca Gölü'nde 40 yıldan bu yana balık tuttuğunu böyle bir duruma ilk kez rastladığını söyledi. Dizdar, “Sandalla kıyıdan 15-20 metre açıkta balık tutuyordum. Solucan kullanarak 2 kızılkanat yakaladım. 3. balık bu yakaladığım çıktı. İğneyi ağzından çıkarırken dişlerini görünce korktum. Eve götürdüm, ağzından iğneyi penseyle aldım” diye konuştu.
40 santimetre boyunda ve 2 kilo ağırlığındaki balığın, pirana olup olmadığının belirlenmesi için, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sapanca Su ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne götürüldü. Merkez Müdürü Yard. Doç. Dr. Erdoğan Güven, “Büyük olasılıkla pirana, daha önce yakalanan türlere benziyor” dedi.
Erdoğan, pirana türü balıkların Sapanca Gölü'nde yaşama şansı olmadığını belirterek, bu balıkların göle bırakılmış olduğu görüşünü tekrarladı.
Sapanca Gölü'nde, 23 ve 26 Ağustos'ta iki ayrı yerde oltayla pirana balığı yakalanmıştı. Canlı yakalanan piranalardan biri, halen Sapanca'daki uygulama ve araştırma merkezinde akvaryumda tutuluyor. Bu pirananın 10 günden bu yana kendisine verilen yiyecekleri yemediği öğrenildi.