Güncelleme Tarihi:
“1 METRE DAHA DÜŞERSE TEHLİKE BAŞLAR”
Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nde su düzeyinin hızla düşmesiyle ilgili soruları yanıtlarken, göl suyunun 1 metre daha düşmesi halinde gölün bataklığa dönüşebileceğini söyledi. Genel Müdür Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün dünyanın kendi kendini yenileyen ender göllerinden biri olduğunu, su tüketiminin artması ve gölün yeterince beslenmemesi nedeniyle buradaki su düzeyinin hızla azaldığını belirterek, şunları söyledi:
“Kış mevsimindeyiz. Su 33 metre olması gerekirken 31 metrenin altında. Bu da gölün 10-15 metre çekilmesi anlamına geliyor. Bu, göldeki su tüketiminin fazla olmasına karşılık gölün yeterince beslenmemesi anlamına geliyor. Gölü besleyen 12 derenin debisinin olması, yetersiz yağışlar en büyük etken. Göldeki su seviyesinin 31 metre altında olması gölün tehlike sınırı anlamına geliyor. Su seviyesi 29 metreye düşerse göl bataklığa dönüşebilir. Şu anda Sapanca Gölü yavaş yavaş buna doğru gidiyor. Bunun için acil önlem alınması gerekiyor.”
ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş gölün korunmasıyla ilgili olarak bakanlık nezrinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.
SAPANCALILAR ŞAŞKIN
Sapanca Gölü'nde su düzeyinin düşmesi göl kıyısında rahatlıkla görülebiliyor. Belediye tarafından çevre düzenlemesi yapılan sahilde suyun 7-8 metre çekilmesi nedeniyle süs amaçlı konulan kayalar kıyıda kalırken, deniz bisikletlerine binilmesi için yapılan iskele de suyun azalması nedeniyle kıyıda kaldı.
Sapancalılar, göldeki su düzeyinin hiç bu kadar azalmadığını bildirerek, “Yaz aylarında bile göl bu kadar çekilmemişti. Aralık ayındayız yağmur, hatta kar yağmasına rağmen göldeki su seviyesi artmadı, aksine azaldı” diye konuştu.
Bazı Sapancalılar gölün kıyıdan yer yer 8-9 metre çekilmesinin gölün kaynağının kurumasından kaynaklandığını savundu.