Mustafa KUTLAY
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2007 00:00
Marksizm ve komünizmin çökmesinin en büyük nedeninin, bilginin enformasyon araçları ile sansüre tabi tutulmaya çalışılması olduğunu belirten Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Komünizm ve Marksiszmin çökmesinden tabi ki şikayetçi değilim. İyi ki de öyle olmuş. Ama bu bilgiye, perde çekmenin nasıl bir bedel ödettiğini gösteriyor" dedi.
ARAPÇA’NIN KATKISI: Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Ankara’da düzenlenen Bilişim’07 etkinliğinin açılışında konuşan Mehmet Aydın, ortaçağda İslam dünyasının bilginin yayılması konusundaki başarısının arkasında Arapça’nın yattığını savundu. Arapça’da sesli harflerin kullanılmadığını söyleyen Mehmet Aydın, "Bu yüzden o tarihlerde Latin alfabesi ile 2 sayfada anlatılacak bir şey, Arap alfabesi ile bir sayfada yazılabiliyordu. Böylece o tarihlerde İslam dünyasında bilgi çok hızlı yayılıyordu" dedi.
MATBAAYI ATLADIK: O tarihlerde İslam dünyasındaki bu hızlı yürüyüşün, matbaanın ’ticari nedenlerle’ geç kullanılmaya başlaması ile durduğunu belirten Mehmet Aydın, şöyle devam etti: "Matbaanın İslami nedenlerle Türkiye’ye geç girdiği söylenir. Hiç ilgisi yoktur. Bu tamamen ticari nedenlerle olmuştur. Matbaa Türkiye’ye geç girdiği için zaman kaybettik. Ancak bilgi teknolojileri konusunda bu hatayı yapmayacağız. Bilgi teknolojilerinde geri kalmak, matbaada geri kalmak ile aynı şey. Akıllı insanlar hatayı bir kez yaparlar. Biz bu hatayı bir kez daha yapmayacağız."
40 BİN ELEMAN İHTİYACI: Bilgi teknolojileri konusunda bir eğetim planlaması yaptıklarını da belirten Mehmet Aydın, 2010 yılına kadar bu sektörün 40 bin yetişmiş elemana ihtiyaç duyacağını söyledi. Aydın bilgi teknolojileri konusunda yapılması gerekenlerin Türk insanının hayat kalitesini artırmak ve dünya ile rekabet edebilmek için kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.
ÜLKE İÇİN ÇALIŞAN ŞİRKETLER: Bilişim’07’nin açılışında konuşan Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Vestel’in bilişim alanındaki yatırımlarını anlatarak, "Bu ülke için çalışan şirketler önce kendi devletleri tarafından desteklenmeli. Türkiye’de üretilen katma değerli ürünlerin kamu kurum ve kuruluşları tarafından tercih edilmesi bu yüzden önemlidir" dedi.