Güncelleme Tarihi:
Bugün tüm dünyanın tanıdığı, kullandığı eşya ve markaların gerçek mucidi onlar. Ama onların bir başka özeliği, fikirleriyle başkalarını milyarder yapmaları. Müthiş buluşlara imza atan bu insanlar, ne yazık ki buluşlarından zengin olma fırsatını geri teptiler. Ya yanlış sözleşmeler yaptılar ya da başkalarının uyanıklığı yüzünden treni kaçırdılar...
Nike'ın logosunun çizdi
Bugün 47 yaşında olan Carolyn Davidson, 1971 yılında öğrenciyken, okul masraflarını karşılayabilmek için küçük bir grafik ajansında çalışıyordu. Patronu ‘‘Yeni bir spor ayakkabı firması için logoya ihtiyaç var’’ diyerek işi ona verdi. 35 dolar maaşla çalışan Davidson'un logosunu yarattığı Nike, bugün milyarlarca ciro yapıyor. Bunda Davidson'un yarattığı logonun büyük katkısı var.
McDonald's fikrini sattı
Richard (89 yaşında öldü) ve Maurice McDonald (81 yaşında öldü), Amerikan fast food'unun yaratıcısı olan iki ünlü isim. Onların ismini taşıyan dükkanlarda bugün 36 milyar dolar ciro yapılıyor. İki kardeş, firmalarını 1961 yılında bugünün rakamlarına göre son derece komik sayılan bir fiyata, 2.7 milyon dolara satmışlardı.
Smiley'yi yarattı
Grafiker Harvey Ball bugün 65 yaşında. 1963 yılında, bir sigorta şirketi için sevimli bir marka yaratacaktı. Karısının gülümseyi-şinden esinlenen Harvey Ball, bugün herkesin bildiği ‘‘Smiley’’yi, yani gülümseyen çizgi suratı yarattı. Ball tüm haklarını 45 dolara sattı. Bu eserden bugün başkaları milyonlarca dolar kazanıyor.
Poşet çayı buldu
Bugün 81 yaşında olan İskoçyalı Sandy Fowler, 1945 yılında Seylan'da bulunuyordu. Çayı çok seven fowler, çay yapraklarının ağzına gelmesinden rahatsız olunca, küçük bir kesecik dikti ve içine çay yapraklarını doldurdu. Böylece poşet çayı yaratan Fowler, bu buluşuna ait patenti 450 marka sattı. Bugün yılda 4 milyar adet poşet çay üretiliyor.
Stones'un davulcusu olacaktı
Carlo Little bugün 60 yaşında. 1960'lı yıllarda Londra'nın en ünlü davulcusuydu. Mick Jagger onu grubuna almak istiyordu. Ancak Little, ‘‘Sizin geleceğiniz yok’’ diyerek Jagger'ın teklifini redetti. Bugün Rolling Stones dünya çapında bir grup. Carlo Little ise Wembley Stadı'nda sosisli sandviç satıyor.
Kalaşnikof'un babası
Asker Mihail Kalaşnikof, 1947 yılında mükemmel bir silah yaptı. Kendi adını taşıyan silah bugün bir sanayi kolu durumunda. fabrikaların 70 milyon adet ürettiği Kalaşnikof'tan trilyonlar kazanıldı. Mucit Mihael ise bugün sadece 140 marklık bir emekli maaşıyla yetiniyor.
Tetris'i hediye etti
Yıl 1985. Yer Moskova. 29 yaşındaki Vadim Gerasimov, çok basit bir bilgisayar oyunu geliştirdi. Bugün tüm dünyada salgın hastalık gibi yaygın olan Tetris, basit ama dahice bir buluştu. Vadim, oyunun haklarını tek bir imza karşılığında hediye etti. Tetris bugüne kadar 50 milyon adet satıldı.
Efsane fotoğrafın babası
Alberto Diaz Gutierres, Che Guevara'nın dünyaca ünlü fotoğrafını çeken fotoğrafçı. Ancak Gutierres'in bu pozu yayınlaması yasaktı. Bir gün uyanık İtalyan olan Giangiacomo Feltrinell ortaya çıktı ve fotoğrafın tüm haklarını satın aldı. Feltrinell, Che posterleri ve fotoğraflarıyla milyarlar kazandı.