Şanlıurfalı işadamlarından Bakan Tüzmen’e tepki

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfalı işadamlarından Bakan Tüzmen’e tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 14:47

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen’in, ‘Türkiye- Suriye Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde Gaziantep, Hatay, Kilis ve Mardin illerinin yeni ticaret üssü haline geleceği’ açıklamasında Şanlıurfa’dan sözetmemesine tepki gösteren işadamları, “Tüzmen kentimize yıllardır olumsuz davranış içindedir. Bakanın bu tutumu, bizim devlete olan güvenimizi zedeliyor” dedi.

Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İsmail Demirkol, basın toplantısı düzenleyerek Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i eleştirdi. Bakan Tüzmen’in, Suriye’ye sınır olan bölge illerini yeni ticaret üssü yapacaklarını açıklarken, Şanlıurfa’yı bu iller arasında göstermemesine anlam veremediklerini belirten Demirkol, bu tutumun kendilerini öfkelendirdiğini söyledi. İsmail Demirkol, “Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın iller arasında değil, ülkeler arasında yapıldığının ancak sayın Bakanın Suriye’ye en uzun sınırı olan Şanlıurfa’yı bu açıklamanın dışında tutması manidardır. Kamuoyunda Tüzmen’in Şanlıurfa’dan Suriye’ye bir gümrük kapısı açmama niyetinde olduğu kanaati maalesef artık bizler tarafından da kabul edilmektedir” diye konuştu.

VERGİLER 12 YIL SONRA KALDIRILACAK

Türkiye ile Suriye arasındaki anlaşmanın 22 Aralık 2004’te imzalandığını ve Ocak 2007’de yürürlüğe gireceğini hatırlatan Demirkol, “Bu anlaşma ile ülkemiz Suriye menşeli ürünlerin Türkiye’ye ithalinde uyguladığı gümrük vergilerini anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kaldırırken, Suriye tarafı ise Türk menşeli ürünlerin ithalinde uyguladığı gümrük vergilerini 12 yıllık bir süreçte kaldıracaktır” dedi.

BU KENTE SAHİP ÇIKILMIYOR

Bakan Tüzmen’in Şanlıurfa’ya kastının bu göreve gelişinin ardından devam ettiğini ileri süren Demirkol, şunları söyledi:
“Şanlıurfalı işadamları ve sanayiciler olarak 660 bin YTL masraf ile rehabilite ettiğimiz Akçakale Gümrük Kapısı binası 2003’te hizmete hazır hale gelmesine rağmen, bürokratik problemler nedeniyle bir türlü açılmadı. Bu şehrimize sahip çıkılmadığının en büyük göstergesidir. Gümrük Müsteşarlığı'nın yapması gereken gümrük kapılarının rehabilitasyonunu yaptırdığımız sırada mayınların temizlenmesinde bile Bakanlıktan destek alamadık. Genelkurmay Başkanlığı ile yazışmalarını, Şanlıurfa Valiliği nezdinde gerçekleştirdik.

Yine Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Şanlıurfa İrtibat Bürosu 2 yıl önce kapatıldı. Yeterli ihracat yapılamaması ve maliyet göz önünde bulundurularak irtibat bürosunun kapatılmasının ardından Şanlıurfalı ihracatçılar işlemlerini Gaziantep’e giderek yaptırmak zorunda kaldı. Bu büronun kapatılmasını GAP Master Planı’nda tarım ihracat üssü olarak öngörülen Şanlıurfa’ya ne denli mantıklı bir yaklaşım olduğunu anlayamıyoruz. Bu konular hakkında defalarca bakanlık nezrinde girişimlerde bulunmamıza rağmen bir türlü sonuç alamadık.”

İsmail Demirkol, bu yaşananların Tüzmen’in Şanlıurfa’ya bakış açısında kasıt aranmasına neden olduğunu, ayrıca Şanlıurfalıların bundan dolayı devlete olan güveninin zedelendiğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!