Şanlıurfalı çocuklar ‘Montessori’ yöntem

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfalı çocuklar ‘Montessori’ yöntem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 12:04

OKUL öncesi eğitimde 3-6 yaş grubu çocukların bağımsız hareket ederek öz güvenini geliştirip, kişiliğinin sağlamlaştırılması amacıyla dünyanın birçok ülkesinde yoğun şekilde uygulanan Montessori Felsefesi’nin Şanlıurfa’da da uygulanması için ilk adım atıldı.

1907’de İtalya’da Dr. Maria Montessori’nin oluşturduğu, günümüzde dünyanın birçok ülkesinde binlerce okulda uygulanan Montessori eğitiminin Şanlıurfa ve çevresinde de yaygınlaşması için çalışmalara başlandı. Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nde, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Birecik Anaokulu öğretmenleri tarafından ‘Montessori Eğitimi’ ile hedefe ulaşımın kolay olacağı saptandı. Bu saptamanın Birecik Kaymakamı Ozan Balcı’ya iletilmesinin ardından ilçede bulunan ana okullarında görevli öğretmenlerin Montessori eğitimi konusunda bilgilendirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda, programın uygulandığı Ankara’da bulunan Sihirli Bahçe Montessori Okulu ile temasa geçildi. Şanlıurfa’ya davet edilen Montessori Eğitim Koordinatörü Arzu Aydoğan, Birecik Ana Okulu’nda, ilçe merkezi ve köylerde görev yapan yaklaşık 50 anaokulu öğretmenine Montessori programını anlattı. Aydoğan, Montessori programının çocuk üzerinde pozitif etkileri olduğunu belirterek, “Bu program ile çocuğun okula karşı pozitif bir tutum takınması, öğrenme sevgisi göstermesi, öz disiplin göstermesi, öz motivasyonlu olması, bağımsız olarak hareket edebilmesi, tekrardan ve çalışmaktan keyif alması, kendine güven geliştirmesi, konsantrasyon alışkanlığı kazanması, kalıcı merakının beslenmesi, iç güvenin ve düzen duygusunu geliştirmesi ve oyun oynamak yerine çalışmayı seçmesi olarak sıralanabilir” dedi.

Alternatif eğitim metotları içinde en yaygın uygulama alanının Montessori eğitiminde olduğunu da vurgulayan Aydoğan, “Türkiye’de bu metot istenen seviyede değil. Ama bu eğitim yöntemi, çocuğun gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. Biz Montessori uygulamasının daha da yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Eğitim uygulamasında kullandığımız Montessori materyalleri çocuğa dünyayı keşfetmek için fırsatlar sunar. Bunu nasıl gerçekleştirir derseniz; materyaller çocuğun kullanabileceği boyutlarda ve güvenlikte dizayn edilmiştir. Ayrıca gerçekçi özelliklere ve yaratıcılığa da büyük önem verilmiştir” diye konuştu.

Uygulamanın yaygınlaşması için önümüzdeki günlerde Birecik’te görevli bazı ana okulu öğretmenlerinin Ankara’ya giderek Montessori eğitiminin uygulandığı okullarda izlenimlerde bulunacakları kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!