Şanlıurfa'da kaçak elektrik şebekesi adliyede

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfada kaçak elektrik şebekesi adliyede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 11:40

BİR müdür yardımcısının kaçak elektrikle verdiği mücadele nedeniyle öldürüldüğü Şanlıurfa’da, kaçak elektrik operasyonunda yakalanan 51 kişinin sorgusu tamamlandı.

Sayaçlardaki sarfiyatı rüşvet karşılığında düşürdükleri, elektrik kaçakçılığını gerçekleştirdikleri, kaçak elektrik kullanılmasına menfaatleri doğrultusunda göz yumdukları, ihaleye fesat karıştırdıkları ileri sürülen 51 kişiden aralarında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Müessese Müdürü Mehmet Unsu’nun da bulunduğu 44 şüpheli adliyeye sevk edildi, 7 kişi ise savcılıkça serbest kaldı.

Şanlıurfa emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gün DEDAŞ’a yönelik Şanlıurfa ve 10 ilçesi ile birlikte Kocaeli, Malatya ve Sivas’ta gerçekleştirdikleri eş zamanlı operasyonda 51 kişiyi gözaltına aldı. DEDAŞ’ta yapılan birçok ihaleye fesat karıştırıldığı, kent merkezi ve ilçelerde kaçak elektrik kullandıkları ileri sürülen kişilere göz yumulduğu ve birçok kişinin sayaçlarında teknik oynamalar yaparak, tükettiğinden daha az fatura çıkardıkları iddia edilen 51 kişinin bu yöntemle devleti zarara uğrattıklarını öne sürüldü. Yaklaşık bir yıl boyunca izlenen şebekenin, kaçak takip ekibinin ihalesini alan müteahhit firmanın, devletten para almasına karşılık, kaçak tespiti yapmadığı da ortaya çıktı.

GÜNLÜK KAYIP 1.2 MİLYON DOLAR

Polisin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı bilirkişi ekiplerinin ortak yaptığı çalışmada, Türkiye’de büyükşehirlerin ardından en çok enerji tüketiminin Şanlıurfa’da olduğu belirlendi. Bilirkişiler incelemesi sırasında, Şanlıurfa’da enerji tüketimi çok fazla olmasına rağmen, fatura bedellerinin düşük olduğu ortaya çıktı. Yapılan incelemede, 7 yıl önce kaçak elektrikle mücadelede başarısıyla tanınan Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı’nın da öldürüldüğü Şanlıurfa’da, günlük 1 milyon 200 bin dolar kaybın olduğu anlaşıldı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulaması yapılan şüphelilerden 7’si, ifadelerinin ardından Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla serbest bırakıldı. Çoğunluğu susma hakkını kullanan, aralarında DEDAŞ Müessese Müdürü Mehmet Unsu’nun da bulunduğu 37’si kamu görevlisi 44 şüpheli ise bu sabah adliyeye sevk edildi. Çevik kuvvete ait 3 otobüsle adliyeye getirilen zanlılardan bazıları yüzlerini gizlemeye çalışırken, şebekeye ait belgelerin dosyalandığı çok sayıda klasör de 3 sivil polis tarafından taşındı. Zanlılar, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, devleti zarara uğratmak, görevi kötüye kullanmak, haksız kazanç elde etmek’ suçlarından Cumhuriyet Savcısı’na ifade vermeye başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!