Şanlıurfa’da gübre satışlarının yasaklanmasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa’da gübre satışlarının yasaklanmasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2016 10:02

Şanlıurfa’da, terör örgütü tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı belirlenen 26 ve 33 ‘nitratlı gübre’nin satısı dün itibariyle yasaklandı. Bayilerdeki gübreler yediemine alınırken, bayilere gelen pamuk üretici ise eli boş döndü.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en verimli tarlalarının yer aldığı Harran Ovası’nın sınırları içerisinde bulunduran Şanlıurfa’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ‘Amonyum nitrat gübrelerin’ terör örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcılarda kullandıkları gerekçesiyle dün yasaklanması üzerine gübre bayisi ve çiftçilerin tepkisine neden oldu. Paşabağı Mahallesinde Gübre satışı yapan Mehmet Koşar, "Gübre satışı yasağı dün bize tebliğ edildi. Bu durum doğrudan bizi etkiliyor. Bu terör olaylarında mağdur olan yine biz esnaflar oluyoruz. Birçok bayide çiftçilere satmak için tonlarca amonyum nitrat gübre bulunuyor. Bu mal depoda kaldığı için bize zimmetlendi. Satısını da yasakladılar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu mallar şimdi bize zimmetlendiği için geceleri rahat yatamıyoruz. Depoyu soysalar, olan yine bize olacaktır. Bunun hesabını bizden soracaklar. Bu durumda oldukça mağduruz" dedi.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’da gübre satışlarının yasaklanmasına tepki

Harran Ovasında ikinci pamuk ekimi için gübre almaya gelen çiftçi Murtaza Asa ise "Biz bu gübreleri tarım arazilerinde kullanıyoruz. Bunun yasaklanması üzerine devlet bize alternatif gübre sunması gerekiyor. Aksi takdirde biz çok mağdur olacağız. Bizler Harranlı çiftçiler olarak, bu gübrenin patlayıcılarda kullanıldığını bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

DEVLET BİR ÇÖZÜM BULSUN

Gübre satısının yasaklanması üzerine devletten bir çözüm isteyen Gübre Bayisi Feridun Kaya ise "Bu mallarımızı bize yediemin olarak teslim ettiler. Şuanda satışımız yasaklandı. İkinci bir emre kadar kesinlikle bu ürünlerin satışının yapılmayacağı konusunda uyarıldık. Yasaklama çözüm değil. Şimdi esnaf mağdur oldu. Bize yazık değil mi? Bizim ödemelerimiz var. Nasıl ödeyeceğiz, nasıl çözeceğiz? Çiftçinin alternatif olarak kullanacağı üre gübresi var. O da pahalı. Hem de herkes o gübreyi kullanmıyor. Bizim bölgemizde önümüzdeki günlerde pamuk üreticileri ikinci ürün dediğimiz ekimlerde başlayacaklar bunun için yüzde 33 nitrat gübreyi muhakkak kullanmaları gerekiyor. Bakanlık biran önce bu yasağı kaldırması gerekiyor. Bu durum yüzünden piyasa kitlendi. Pamuklarda yüzde yüz zarar görecektir. Bu gübrelerin patlayıcıya dönüşmemesi için yeni bir çalışma olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!