Sanki heykel değil de canlı gibi

Güncelleme Tarihi:

Sanki heykel değil de canlı gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 10:58

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Mustafa Kemal Atatürk'ün Latife Hanım ile tanıştığı yıllardaki görüntüsünü yansıtan ilk balmumu heykelini, Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü için yaptı. Köşkte, Zübeyde ve Latife hanımların ilk balmumu heykellerin de sergileneceği açıklandı.

Haberin Devamı

İŞTE GERÇEĞİNİ ARATMAYAN BALMUMU HEYKELLER

Büyükerşen, daha önce Londra'daki Madam Tussauds Müzesi'nde sergilenen Atatürk'ün balmumu heykeli yapımında çalıştığını, Anıtkabir, Kayseri, Samsun, İnebolu ve Harp Akademileri için de Atatürk'ün balmumu heykelini yaptığını belirtti.


Daha önceki balmumu heykellerinin, Atatürk'ün farklı dönemlerini yansıttığını, Latife Hanım Köşkü'ne uygun olarak bu defa “Latife Hanım ile Atatürk'ün ilk tanıştığı dönemi” yansıtan heykel yaptığını ifade eden Büyükerşen, Atatürk'ün 1924 yılındaki görüntüsünü birebir yansıttığını kaydetti.

Köşkte sergilenecek Latife Hanım ve Zübeyde Hanım'ın balmumu heykellerinin de Türkiye'de ilk defa yapıldığını kaydeden Büyükerşen, her heykelin yapımının 2,5 ay sürdüğünü, Eskişehir'de hayat verdiği heykellerin, daha sonra İzmir'e getirildiğini ve köşke yerleştirildiğini söyledi.

ZÜBEYDE HANIM'IN ÖLDÜĞÜ EV

Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü'nün özel bir anlamının bulunduğuna dikkati çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise “Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım hastalandığında son günlerini geçirmek üzere uygun bir yer aranıyor ve Latife Hanım'ın evi çok uygun bulunuyor. Zübeyde Hanım da son günlerini burada geçiriyor. Ölünce buraya çok yakın bir yere gömülüyor. Burası Karşıyaka'daki son tarihi eserlerden biriydi” dedi.

Haberin Devamı


Latife Hanım Köşkü'nü, mülk sahiplerinden takas usulü aldıklarını ifade eden Durak, köşkün içini de döneme ait eşyayla döşediklerini, mobilyaların bir kısmını bağış yoluyla, bir kısmını da bedel ödeyerek edindiklerini söyledi.

Balmumu heykelciliği konusunda Türkiye'deki en ünlü ismin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olduğunu belirten Durak, Büyükerşen'den Latife Hanım köşkünün içine balmumu heykelleri yapmasını rica ettiklerini söyledi.

Kentlilerin Atatürk, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım'ın yaşadığı dönemi anlayabilmek için Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü'nü ziyaret edebileceğini söyleyen Durak, “insanlar Atatatürk'ün doğduğu evi görmek için Selanik'e gidiyordu. Biz böyle bir binayı ve içindeki birebir benzer balmumu heykelleri ilçemize, kentimize, ülkemize kazandırdığımız için çok mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Latife Hanım Köşkü'nün restorasyonunun tamamlandığını, bir ay içinde de ziyarete açılacağını kaydeden Cevat Durak, ziyaretçilerin sembolik bir ücret ödeyerek haftanın 7 günü balmumu heykelleri görebileceğini dile getirdi.

Balmumu heykellerin ve köşkün manevi değerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Cevat Durak, çalışmalar sırasında İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesi olarak 1,5 milyon YTL harcadıklarını dile getirdi.

KÖŞKÜN TARİHİ VE HEYKELLER

Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olan köşk, annesi Zübeyde Hanım'ın da son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923 tarihinde vefat ettiği mekan olarak biliniyor. Köşk, daha sonra adliye binası ve dershane olarak hizmet verdi, İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesinin çalışmalarıyla bugünkü haline kavuşturuldu.

Haberin Devamı


Köşkteki Atatürk heykeli, çalışma odasında ve masasının başında ayakta dururken, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım da kendilerine ait odalarda koltuklarında oturur durumda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!