Sanık kayınbiraderi çıktı hakim davadan çekildi

Güncelleme Tarihi:

Sanık kayınbiraderi çıktı hakim davadan çekildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2006 11:55

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki rüşvet operasyonu ile ilgili yakalanan 58'i tutuklu 60 gümrükçü, duruşma salonuna çevrilen Edirne Ticaret Borsası Salonu’nda ilk kez hakim karşısına çıktı. Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer alan Hakim Hicret Yeşilöz, sanıklardan birinin kayınbiraderi olması nedeniyle duruşmadan çekildi.

Haberin Devamı

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan 58 sanık, bugün saat 08.30 sıralarında 4 araç ile duruşmanın yapılacağı Ticaret Borsası’na getirildi. Birçok tutuklu yakını Edirne Jandarma Komutanlığı’nın güvenlik önlemi almasına rağmen cezaevi araçlarının etrafını sardı. Jandarmalar sanık yakınlarını araçların yanından uzaklaştırılarak güvenlik şeridi oluşturdu.

GAZETECİYE TEHDİT

Ticaret Borsası arka bölümüne getirilen cezaevi araçlarından sanıklar indirilirken yakınları gelerek görüntü almaya çalışan basın mensuplarını engellemeye çalıştı. Gazetecileri tehdit eden bir sanık yakını gözaltına alındı.

KAPIKULE GÜMRÜK DAVASININ SANIKLARI

Kapıkule operasyonu kapsamında Turhan Doğan ve Hilmi Şarlayan tutuksuz yargılanırken tutuklu sanıklar şunlar:
Ahmet Güler, Ahmet Sağır, Ayhan Uyanık, Ayvaz Mengüş, Bayrak Köksal, Cantekin Kızılırmak, Celal Akbay, Cemil Ateş, Cengiz Serdar Kondu, Enver Özel, Ercan Yıldız, Erdoğan Sarıkaya, Ergül Aygöz, Erkan Avcı, Erol Çuna, Ertan Türe, Eylem Kaya, Faruk Ceylan, Fethi Demirbaş, Gürcan Akkoç, Halil İbrahim Karabörklü, Hüseyin Ayar, Hüseyin Aydoğdu, İbrahim Taşören, İsmail Ünsal, İsmet Zencirci, Kemal Çakır, Levent Sopakoymaz, Mahmut Yıldırım, Mehmet Damar, Mustafa Kemal Kayıran, Mehmet Yaşar Kut, Mehmet Yüce, Metin Tuncel, Muhittin Yıldırım, Murat Pınarbaşı, Murat Taş, Münir Nuray, Nihat Demir, Osman Koç, Ömer Uçar, Seçmen Atalay, Şemsettin Deviren, Şerif Eyikıran, Sümmani Aksoy, Şevket Kayıran, Tahsin Sönmez, Yaşar Sayar, Yusuf Sağlık, Yusuf Taşkent, Ziya Özkara, Zeki Nazlı, Nuri Esen, Halil çetin, Sefer Dağaçan, Zeki Bolatçı, Mehmet Nurcan Ensari, İdris Aydın.

Haberin Devamı

Edirne Adliyesi'ndeki 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait salonun küçük olması nedeniyle Ticaret Borsası’nın salonu yargılama için yeniden düzenlendi. Heyet kürsüsü, savcılık kürsüsü ve gizli kameralarla çekilen rüşvet görüntülerinin izlenmesi için özel perde konuldu.

Duruşma salonunun orta bölümüne 60 sanık, bunların etrafındaki koltuklara da jandarmalar oturtuldu. Sanıkların arka bölümü ile sağ bölümüne sanık yakınları oturtuldu. Salonun giriş bölümüne sanık avukatlarının oturması ile duruşma saat 09.30’da başladı.

Haberin Devamı

AVUKATLAR TOPLANDI

Duruşma öncesi sanık avukatları dışarı çıkarak savunma konusunda fikir birliği sağlamak için bir araya geldi. Sanık avukatları aralarında rüşvet görüntüleri üzerine ayrıntılı savunma yapmama kararı aldıktan sonra yeniden salona girdi.

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Halil Uçar’ın sanıkların tek tek kimlik tespitini yapması 2 saat sürdü. Daha sonra Cumhuriyet savcısı Reşat Uğur Soysal 51 sayfalık iddianameyi okumaya başladı.
Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel'in hazırladığı iddianamede, 22 Aralık 2005 tarihinde yakalanan gümrükçülerin gizli kamera kayıtlarının incelenmesinde 5 bin 592 kez rüşvet alırken, para sayarken ve paraları paylaşırken görüntülendiği belirtildi. Savcı sanıkların rüşvet suçundan 16 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istedi. Operasyon kapsamında Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan gümrük muhafaza memuru Şenol Gök'ün 17 Şubat 2006 tarihinde yaşamına son verdiği belirtildi.

GİZLİLİK KARARI İSTENDİ

Haberin Devamı

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıklar hakkında hazırlanan 51 sayfalık iddianamenin okunması 5 saat sürdü. İddianamesinin okunmasından sonra sanık avukatları dosyada kanıt olarak bulunan gizli kamera görüntüleri ile telefon dinleme tutanaklarının yasanın belirttiği şartlar altında elde edilmediğini öne sürerek, “Bu nedenle görüntüler delil olarak kabul edilmesin. Deliller elde edilirken özel yaşam ve haberleşme özgürlüğü ihlal edilmiştir. Dosyadaki bu delillerin çıkarılması gerekir. Ayrıca duruşmalar ile ilgili olarak ise gizlilik kararı alınsın” isteminde bulundu.

Sanık avukatlarının bu talebi üzerine duruşma Savcısı Reşat Uğur Soysal, rüşvet, irtikap, kaçakçılık, organize suç örgütünün ortaya çıkarılması için görüntü ve ses kaldı alınmasının yasada yer aldığını ve kanıtların hukuk kuralları içerisinde toplandığını, ayrıca duruşmaların gizli olarak yapılması isteminin reddedilmesini istedi.

Haberin Devamı

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukatların dosyadaki gizli kamera görüntülerinin kanıt olarak kabul edilmemesi ve gizli yargılama yapılması yönündeki taleplerini, ‘Genel ahlâka veya kamu güvenliğini gerektirecek’ bir durum olmadığı gerekçesiyle reddetti. Mahkeme heyeti daha sonra sanıkların savunmalarını aldı.

‘SUSMA HAKKINI’ KULLANDILAR

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda Muhafaza Memuru olarak görev yapan tutuklu sanık Ahmet Güler savunmasında dosyada yer alan görüntüleri kabul etmediğini, avukatı aracılığı ile cezaevinde izlediğini ve bu nedenle duruşmada yeniden izlenmesini istemediğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Halil Uçar sanık Ahmet Güler’in dosyada CD içinde bulunan 17 ayrı rüşvet görüntüsünü tek tek izleyip, ayrıntılı olarak tutanağa geçirdi. Görüntüler izlendiği sırada Mahkeme Başkanı Uçar’ın, ‘Görüntülerdeki sen misin?’ soruları üzerine sanık Güler, ‘Susma hakkımı kullanıyorum’ dedi.

Haberin Devamı

Sanık Ahmet Güler’in görüntülerde diğer tutuklu bazı sanıklarla birlikte 17 kez para alırken, sayarken görüntülendiği ortaya çıktı. Para sayımının 9 dakika sürdüğü görüntülerin bir bölümüde sanıkların bulundukları peronun ışıklarını kapattığı ve paylaşımı sonra yaptıkları anlaşıldı.

SANIK YAKINLARI UTANDI

Edirne Ticaret Borsası’nda yapılan yargılama sırasında görüntülerin izlenmesi sırasında salonda bulunan 50’nin üzerindeki sanık yakını dışarı çıktı. Sanık yakınlarından bir bölümü rüşvet görüntülerinden etkilenerek tansiyonlarının yükseldiği, bu nedenle baygınlık geçirmemek için dışarı çıktığı belirtildi. Sanıklar perdedeki rüşvet alma ve paylaşma görüntülerine sessizce izledi

SANIK KAYINBİRADERİ OLUNCA HAKİM DAVADAN ÇEKİLDİ

Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkamesi üyesi Hakim Hicret Yeşilöz, kayınbiraderinin tutuklu sanıklar arasında yer alması nedeniyle duruşma öncesi heyetten çekildi. Bunun üzerine Adalet Komisyonu tarafından 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Murat Çırakoğlu heyette görevlendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!