Sanatoryum çökecek!

Güncelleme Tarihi:

Sanatoryum çökecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Verem hastalarının tedavi edildiği 75 yıllık Heybeliada Göğüs Hastalıkları Eğitim Hastanesi hem çok bakımsız hem de depremden hasar gördü. Hastalar korkudan kaçtı, personel ne yapacağını bilemiyor.

Tüberküloz (verem) hastalığı konusunda 75 yıldır hizmet veren Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Hastanesi'nin 4 katlı binasında çökme tehlikesi ortaya çıktı.

105 personel ve 50 hastanın bulunduğu hastanenin duvarlarında 17 Ağustos depreminden sonra büyük çatlaklar oluştu. Hiç bir onarım yapılmayan hastanede hastaların çoğu, hastaneden kaçtı.

Bir zamanlar ülkenin önde gelen eğitim hastanelerinden olan Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Gögüs Cerrahisi Eğitim Hastanesi'nde hastaların yanı sıra doktor hemşire ve diğer personelde de can korkusu başladı.

Dördüncü kat boşaltıldı

17 Ağustos depreminde ağır hasar gören ve daha sonraki artçı depremlerle kiriş ve kolonlarında çatlaklar oluşan hastanede odaların duvarları patladı, derin çatlaklar oluştu.

Son derece steril olması gereken hastanenin suları akmıyor, kaloriferleri de yanmıyor. Personel hastanenin dördüncü katının tamamen boşaltıldığını söylüyor.

Şikayetlerini şöyle anlatıyorlar:

‘‘Ölüm korkusu içinde çalışıyoruz. Hizmet verirken hastanenin enkazı altında kalacağız. Durumu yetkililere bildirdik. Ancak kimse sorunlarımıza sahip çıkmadı. Geçtiğimiz ay Sağlık Bakanı hastanemize geldi inceleme yaptı. Ama yine de bir sonuç çıkmadı. Son aylarda 300 hastamız vardı. Çatlakları ve yıkıntıları gören hastalar kaçtı, 50 hastamız kaldı. Onların büyük bir bölümü İzmit, Gölcük ve Adapazarı depreminden gelenler. Kalacak yerleri olmadığı için burada yatıyorlar.’’

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Attila Saygı'nın özel bir şirkete hasar tespit çalışması yaptırdığı, kolonların ayrıldığı binanın hasar tespit çalışması sonuçlarının ise ancak 3 ay sonra alınacağı söyleniyor. Bir deprem sırasında bu hastanenin Adalar halkına da sağlık hizmeti veremeyecek durumda olduğunu anlatan hastane personeli ‘‘Hiç olmazsa hastane bahçesine bir baraka yapılsın veya çadır kurulsun. Tıbbi malzemelerimizi burada koruyalım’’ diyor.

Ancak Başhekim Doç Dr. Attila Saygı, hastaneyle ilgili sorularımızı cevaplamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!