Güncelleme Tarihi:
Sanatçıların bağlı olduğu Kültür Sanat-Sen, 5 Haziran’da greve giderek iş bırakma kararı aldı.
Kültürve Turizm Bakanlığı bünyesindeki sanatçılar, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasını öngören yasa taslağına tepki için 5 Haziran’da bir günlük iş bırakma kararı aldı. Kültür Sanat-Sen,
4 bine yakın sanatçıyı İl Kültür ve Turizm müdürlüklerine gönderecek taslağı protesto etmek için bir dizi program hazırladı. Sendika bu kapsamda 2 Haziran’da Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin açılışında bir basın açıklaması yapacak.
ASPENDOS ESERLERİ TEHLİKEDE
5 Haziran’da turnede veya programı olan tüm sanatçıların Ankara’ya gelmesi planlanıyor. Bu tarihte turnede olan eserlerin gösteriminde ve Antalya’daki Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali programındaki ‘Aspendos’ ve ‘Yüzyılların Aşkı’ eserlerinin sahnelenmesinde aksaklıkların yaşanması bekleniyor. Ayrıca gerekli izinlerin alınması dahilinde 7 Haziran’da, Ankara’da büyük bir konser planlanıyor. 8 Haziran’da da Ankara’da tüm Türkiye’den gelen sanatçıların katılımıyla kitlesel bir basın açıklaması yapılacak.
TAM BİR KÂBUS
Sanatçılardan ilk tepki, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nden ünlü orkestra şefi ve besteci Selman Ada’dan geldi. Ada, Facebook sayfasından yayınladığı mesajında düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti: “Bu çalışma sanatçının zaten iyice bozulmuş olan ekonomik seviyesini ayaklar altına almakta olduğu için Anayasa’nın 64. maddesine aykırıdır. Tiyatrosuz, senfonisiz, operasız, balesiz toplumlar gelişmemiş ülke olunduğunun göstergesidir. Türkiye bunu kaldıramaz. Çalışma, bu kurumları tasviye etmektedir. Bu, tam bir kâbustur. İngiliz sistemine ilk ağızda benziyor gibi görünse de Türkiye’de hazırlanan içeriği çok sakıncalıdır. İngiliz modelinde, hükümet sadece ‘maddi destek’ verir. Taslakta sanatı politize etmek de amaçlanmakta. Konservatuvarlarda heyecanla sanat öğrenen çocuklar işsiz kalacaktır. Demokrasilerde sanat kurumları daima devlet tarafından finanse edilir. Ama yönetimleri mutlaka sanatçıya bırakılarak özerk bir statü ile taçlandırılır.”
HAKKARİ’DE OPERA YAPILMAZ
Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya da eleştirilerini Hürriyet’e bildirdi:
“Bu ranta dayalı bir kurul. Hakkâri’de kimse opera oynamaz. Bu taslak yasalaşırsa bir kaos oluşturacak. 18 yıldır misafir sanatçı statüsüyle bale yapanlar işsiz kalacak. Sanatçıların moral ve motivasyonları en alt düzeye indi. Devletin atölyelerini hangi firmalar alacak? İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’ne giden sanatçılar nerede prova yapacak?”