Sanat piyasasında şaşaalı döneme dönüş

Güncelleme Tarihi:

Sanat piyasasında şaşaalı döneme dönüş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 00:00

Sanat, geç de olsa, krizin etkilerini atlattı. Sanat eserleri, lüks tüketim araçlarının aksine kişisel gelişimin ve refah seviyesinin göstergesi olduğu gibi bu yıl yeniden kâr marjı yüksek bir yatırım aracı

Haberin Devamı

Geçen hafta Jean-Michel Basquiat’nın 1985 tarihli otoportresi Londra’daki Phillips de Pury & Co.’nun çağdaş sanat müzayedesinde sekiz yıl önceki fiyatının beş katından fazlasına, 2.1 milyon Sterlin’e (yaklaşık 4.5 milyon lira) satıldı. Basquiat’nın portresi 2003’te Phillips de Pury New York’ta 647 bin dolara satılmıştı. Phillips de Pury & Co. müzayedesindeki eserlerin yüzde 87.5’inin alıcı bulduğu gecenin hasılatı 11 milyon Sterlin’in üzerindeydi. Geçen yıl benzer eserlerin satışa çıkarıldığı müzayede 4 milyon Sterlin getirmişti.
19 Haziran’da sona eren İsviçre’deki Art Basel’de de satışların verimli geçmesi ve 200 binle 2 milyon dolar arasında birçok eserin alıcı bulması sanat piyasasının kriz öncesi, 2007’deki düzeyine döndüğünün habercisiydi.
Phillips de Pury & Co.’nun ardından Sotheby’s de bu yaza kârlı girdi. 88 lottan oluşan müzayedede 108.8 milyon Sterlin hasılat yapıldı. Bu müzayedede Kont Christian Graf Duerckheim-Ketelhodt koleksiyonundan satışa sunulan eserlerden 34’ü toplam 60.4 milyon sterline satıldı. Bu müzayede sonucunda Duerckheim koleksiyonundaki sanatçılardan Georg Baselitz, Sigmar Polke, Eugen Schönebeck, Markus Lüpertz ve Blinky Palermo’nun eserleri de bugüne kadarki en yüksek satış rakamlarını yakaladı.
Sigmar Polke’nin 1967 tarihli günbatımı çalışması ‘Dschungel’ (Vahşi Orman) beklenen 4 milyon Sterlin’in çok üstüne, 5.8 milyona satıldı. New York’tan Christophe van de Weghe, bir müşterisi için Gerard Richter’in 1974 tarihli renk tablosu ‘1024 Farben’ı 4.2 milyon Sterlin’e aldı.

YENİ ÜLKELERE İLGİ DAHA FAZLA

Haberin Devamı

Sanat piyasasıyla ilgili bir veri de global boyutta hareket etmesi. Piyasa büyümek istiyor ve aslında büyümenin de yaşanacağı alan Türkiye, Hindistan, İran ve Çin gibi gelişmekte olan ülkeler.Radara son birkaç senede giren bu ülkelerin sanatçılarının eserleri kâr marjları açısından dikkat çekiyor. Taner Ceylan’ın ‘Yalan Dünya’ eserinin uluslararası isimler kadar yüksek fiyata (160 bin Euro, Art Basel) alıcı bulması bunun örneği.

MÜZAYEDEDE REKOR CİRO

Haberin Devamı


Piyasanın gidişatıyla ilgili bir diğer gelişme de müzayede şirketlerinden geldi. Christie’s son bir yılda 5 milyar dolar ciro yaptı. Satışlar yüzde 53 oranında artarken 1 milyon doların üzerinde fiyat sahip lotlarda kâr marjları yüzde 90’lara ulaştı. Sotheby’s müzayedeleri son bir yılda 2.1 milyar dolar ciroyla yüzde 88’lik artış sağladı. Bu ciro artışına en büyük katkıyı çağdaş sanat eserleri yaptı. Çağdaş sanat bir önceki yıla oranla yüzde 97 oranında artış gösterdi ve toplam 870 milyon dolarlık ciro getirdi. Bir diğer dikkat çekici artışsa Sotheby’s Hong Kong’dan geldi. Sothebys’in yer aldığı diğer bölgelerden sıyrılan Hong Kong yüzde 135 oranında artışla 638.9 milyon dolar ciroya ulaştı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!