Sanal sohbetle İngilizce eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Sanal sohbetle İngilizce eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 10:18

İnternette “Chat Bot” olarak adlandırılan yapay zekaya sahip sanal arkadaşlarla Windows Messenger (MSN) üzerinden yapılan sohbetlerin gerçeğini aratmazken yabancı dil gelişimine de katkı sağladığı bildirildi.

Haberin Devamı

İngilizce dil eğitimi alan çok sayıda kişi, son günlerde giderek yaygınlaşan ve yapay zekaya sahip bir bilgisayar programı olan “bot”larla sohbeti tercih ediyor.

İngilizce eğitimi alan MSN kullanıcılarının en çok tercih ettiği ve Danimarkalı bir bilişim şirketi olan IMT Labs tarafından geliştirilen “Spleak” adlı sanal bot, kullanıcıyla karşısında gerçek kişi varmış gibi sohbet etme imkanı sunuyor.

Şirket tarafından geliştirilen ve ABD'nin New York şehrinde yaşayan, 21 yaşındaki bir genç kız olarak tasvir edilen Spleak, gündelik yaşamdan, kadın-erkek ilişkilerine kadar her konuda sohbet ederken, kendi seçtiği konularla da sohbeti zevkli hale getiriyor.

İngilizce sohbet etmek isteyen MSN kullanıcılarının, kişi ekleme menüsünden arkadaş listesine ücretsiz olarak “spleak@hotmail.com” adresinden ekleyebildiği sanal botun, bugüne kadar dünyada yaklaşık 350 bin kişi tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

“E-MAİL” ARKADAŞLIĞI

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Bedir, İngilizce eğitiminde mutlaka bilgisayar kullanılması gerektiğini, interaktif servisler, elektronik posta ve İngilizce sohbetlerin eğitimi destekleyici unsurlar olduğunu söyledi.

İnternet üzerinden yapılan sohbetlerin, sınıf içerisindeki eğitimi destekleyici nitelikte olmasına dikkati çeken Bedir, “internet öncesinde, öğrencilerimizi yurt dışındaki öğrencilerle mektup arkadaşlığına yönlendiriyorduk, şimdi bunun yerini elektronik posta arkadaşlığı aldı” dedi.

Okullardaki bilgisayar laboratuvarlarının çoğunun atıl durumda olduğunu ileri süren Bedir, İngilizce eğitiminde bilgisayar ve internetin önemli yer tuttuğunu kaydetti.

İnternet üzerinden İngilizce yapılan sohbetlerin özellikle okuma ve yazmayı güçlendirdiğini belirten Bedir, şunları kaydetti:

“internet kullanımı çok motive edici bir öğrenim şekli. Özellikle ilköğretim çağındaki öğrenciler zamanlarının çoğunu bu sohbetlerle geçiriyorlar. Eğer onları düzenli bir şekilde yönlendirirsek, eğitimlerine büyük katkı sağlamış oluruz. İnternet artık bir gereklilik ve onu iyi, faydalı kullanmamız gerek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!