Samsunlular sokaklara döküldü

Güncelleme Tarihi:

Samsunlular sokaklara döküldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2010 15:12

Samsun'un Ladik İlçesi'ndeki 2 polisin şehit olduğu dün geceki saldırıya büyük tepki gösteren Samsunlular, bugün sokağa döküldü. Polislerin cenazesine 5 bin kişi katılırken, yaklaşık bin kişi de ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüp, terör örgütü PKK aleyhine sloganlar attı.

Haberin Devamı

Samsun'da polise hain tuzak: 2 şehit

Cenaze törenine 5 bin kişi katıldı

SAMSUN'un Ladik İlçesi'nde dün akşam devriye görevi yapan polis aracına teröristlerin 3 ayrı noktadan açtığı ateşle şehit düşen polis memurları 50 yaşındaki Hüseyin Koç ile 36 yaşındaki Malik Saykal'ın cenazeleri, bu sabah Samsun Valiliği önünde düzenlenen, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenin ardından toprağa verilmek üzere memleketleri Tokat ve Amasya'ya gönderildi. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, olayın bir terörist saldırı olduğunu söyleyerek, “Hain saldırıyı gerçekleştirenler en kısa zamanda yakalanacak. Görgü şahitlerinin ifadeleri alınıyor. Bölgede geniş kapsamlı operasyon sürüyor” dedi. Saldırıyı terör örgütü TKP/ML-TİKKO'nun düzenlediği ihtimali ağırlık kazanırken, ilçe sakinleri “Böyle bir baskın yapılacağı herkesin dilindeydi, neden önlem alınmadı” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Samsun kent merkezine 82 kilometre uzaklıktaki Ladik İlçesi'nin Bahşi Mahallesi Samsun Caddesi üzerinde dün saat 22.30 sıralarında devriye görevi yapan polis aracına teröristler uzun namlulu silahlarla çapraz ateş açtı. Saldırıda, 55 A 8651 plakalı polis aracını kullanan polis memuru Hüseyin Koç olay yerinde şehit olurken, ağır yaralanan yanındaki polis Malik Saykal kaldırıldığı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kurtarılamadı.

Olayın duyulmasının ardından Samsun, Ordu, Giresun ve Tokat'tan Özel Harekat ve komando timleri bölgeye sevk edildi. Eğitimli köpeklerle olay yerinde ve çevresinde aramalar yapıldı, onlarca boş kovan buldu. Ankara'dan da Özel Harekat Daire Başkanlığı'ndan ekipler ilçeye geldi.

3 KİŞİ OLDUKLARI BELİRLENDİ

Ladik ilçe merkezi ile çevresinde geniş çaplı operasyonlar başlatıldı. Güvenlik güçlerinin operasynları geniş bir alanda kırsal bölgede de devam ederken, görgü şahitleri saldırganların 3 kişi olduklarını söyledi. İlçenin girişinde ve en kalabalık caddede meydana gelen olay, ilçe sakinlerini tedirgin etti, halk sabaha kadar uyumadı ve gelişmeleri endişeyle takip etti.

Saldırının hemen ardından Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Ladik'e gelerek Kaymakam Kadir Perçi ile birlikte olay yerinde incelemelerde bulundu. Bu sırada, çevrede toplanan ilçe sakinlerinden bazıları öfkeyle Vali Güzeloğlu'na dönüp, “Biz bile sivil olarak bir aydır buraya baskın yapılacağını biliyorduk. Böyle bir baskın yapılacağı herkesin dilindeydi. Tedirgindik. Bir tane gözaltına alınan var mı? Neden önlem alınmadı? Ancak şimdi boş kovan toplayalım” diyerek tepkilerini dile getirdi. Güvenlik güçleri, öfkeli halkı yatıştırmaya çalıştı.

Haberin Devamı

VALİ GÜZELOĞLU: TERÖRİST SALDIRI

İncelemelerinin ardından ilçede bir açıklama yapan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, olayın bir terörist saldırı olduğunu söyleyerek, “Hain saldırıyı gerçekleştirenler en kısa zamanda yakalanacak. Görgü şahitlerinin ifadeleri alınıyor. Bölgede geniş kapsamlı operasyon sürüyor” dedi.

BİRİ 21, DİĞERİ 11 YILLIK POLİS MEMURUYDU

Haince saldırıda şehit düşen evli ve 3 çocuk babası Hüseyin Koç'un 21 yıllık, bekar olan Malik Saykal'ın ise 11 yıllık polis memuru olduğu belirtildi. Hüseyin Koç'un 8 yıldır, Saykal'ın ise 3 yıldır Ladin'de görev yaptığı kaydedildi.

VALİLİK ÖNÜNDE DUYGULU TÖREN

Şehit polis memurları için bu sabah Samsun Valiliği önünde tören düzenlendi. Törene Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı, yeni atanan İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, Ondokuz Mayız Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, şehit polislerin mesai arkadaşları, subay ve astsubayların da arasında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Samsunlular, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Kahrolsun PKK’, ‘İntikam intikam’, ‘İmralı'yı basalım, Apo'yu asalım’ sloganları attı.

Haberin Devamı

Şehit polis memuru Hüseyin Koç'un yakınları, tören sırasında sinir krizi geçirdi. Şehit polisin 25 yaşındaki kızı Buket Koç, polisleri göstererek, “Babamın intikamını arkadaşları alacak. Bir polis şehit olur, 10 polis arkasından gelir. Babam ölmedi” diyerek feryat etmesi, herkesi duygulandırdı.

Şehit polis Hüseyin Koç'un İstanbul'da görevli kendisi gibi polis memuru olan oğlu Muhsin Koç da törende babasının arkasından gözyaşı döktü. Şehit polisin eşi Latife Koç ise tören sırasında baygınlık geçirdi. Şehit eşine, tören alanındaki sağlık ekipleri müdahale etti. Kadın polis memurları da Latife Koç'u sakinleştirmeye çalıştı.

SAMSUNLULAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Haberin Devamı

Şehit polis memurları Hüseyin Koç ve Malik Saykal için Valilik binası önünde düzenlenen tören sonrasında biraya gelen bine yakın kişi, İl Emniyet Müdürlüğü önünde İstiklal Marşı okudu. Ellerinde Türk bayrakları olan kalabalık, Lise Caddesi ve İstiklal Caddesi güzergahı boyunca yürürken, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’, ‘Şehidim hakkını helal et bize’, ‘Kahrolsun PKK’, ‘Samsun burada PKK nerede’ sloganları attı. Çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu grubun yürüyüşü sırasında İstiklal Caddesi üzerindeki evlerin balkonlarına ve camlarına çıkanlar da alkışlarla onlara destek verdi. Çevrede polis tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda İstiklal Marşı okunmasının ardından sona erdi. Mahalle aralarında küçük gruplar da benzer yürüyüşler düzenledi.

Haberin Devamı

PKK ve TİKKO'nun ortak eylemi

SAMSUN’un Ladik İlçesi’nde dün gece 2 polisin şehit edildiği saldırıyı, Murat Karayılan'a bağlı 12 kişilik PKK'lı grubun, TİKKO ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Saldırıyı düzenleyen teröristlerin başında ‘Mahir Başkale’ kod adlı PKK'lı Celal Başkale ile yardımcısı ‘Şeyhmus’ kod adlı teröristin bulunduğu saptandı.

Terör örgütü PKK’nın Kandil Dağı’ndaki elebaşlarından Murat Karayılan, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır ile geçen yıl Tunceli’den Karadeniz Bölgesi'ne geçen ve doğrudan kendisine bağlı örgüt mensuplarına ‘Sığınaklardan çıkın eylem yapın’ talimatını verdi. Silahlı baskın ve saldırının yanı sıra bombalı saldırı ve sabotaj eğitimi de alan teröristlere kısa süre önce telsiz ve telefonla verilen şifreli mesajları güvenlik güçleri çözmeye çalışırken dün gece Samsun'un Ladik İlçesi'nde polislere saldırı düzenlendi.

Tokat ile Amasya arasındaki kırsal alanda kışı geçiren ve izlerinin bulunmaması içen telsiz kullanmayan 12 kişilik terörist grup, sayıları 2 ya da 3 olan TİKKO'cu teröristle saldırıyı planlayıp gerçekleştirdi.

Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin başında ‘Mahir Başkale’ kod adlı terörist Celal Başkale ile yardımcısı ‘Şeyhmus’ kod adlı terörist yer aldı. PKK'lı grubun, bağlı oldukları örgütün elebaşı Murat Karayılan’ın talimatları dışında kendi istekleri doğrultusunda da eylemler gerçekleştirdiği ve Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde 7 Aralık 2009 tarihinde 7 askerin şehit edildiği saldırının da böyle gerçekleştirildiği PKK tarafından açıklanmıştı.

GÜVENLİK GÜÇLERİ ALARMDA

PKK'nın Kandil'deki elebaşı Murat Karayılan’ın verdiği şifreli talimatları çözmeye çalışan güvenlik güçleri, son saldırının ardından alarma geçti.

Eylem talimatı alan PKK'lı grupları tkisiz hale etirmek için sadece subay ve astsubaylardan oluşan profesyonel birliklerle Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Tokat, Erzincan ve Sivas bölgelerinde geniş kapsamlı operasyonlar başlatıldı. Bombalı, silahlı saldırı ve sabotaj konusunda özel eğitim aldıkları belirtilen PKK'lı teröristlerin kış aylarını izlenmelerini önlemek için hiç bir telsiz görüşmesi yapmadan mağaralarda geçirdikleri belirtildi. Güvenlik üçlerinin ‘uyuyan hücreler’ adını verdiği teröristleri etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyonlar tüm bölgede sürdürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!