Güncelleme Tarihi:
Üniversite sınavlarında İstanbul'dan Özgür Balcı, hem matematik, hem Fen, Bursa'dan Mesut Karaman Türkçe-Matematik ve Sosyal türlerde en yüksek puanları alarak, çifte şampiyon oldular. Balcı, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ne, Karaman da Bilkent Üniversitesi İşletme bölümüne yerleşti.
Yüzbinlerin merakla beklediği 1998 Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) sonuçları açıklandı. Sonuçlar 14 Ağustos'tan itibaren postalanacak. Sınavın Fen ve Matematik şampiyonu İstanbul'dan çıktı. Kadıköy Kazım İşmen Lisesi'nden olan şampiyon Özgür Balcı, 587.023 Matematik puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ne yerleşti. Balcı, ikinci birinciliğini de 595.575 puanla fen alanında elde etti.
Bursa Çınar Lisesi'nden Mesut Karaman, 548. 637 Türkçe-Matematik puanı ile birinci olarak, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme (Burslu) bölümünü kazandı. Sosyal ağırlıklı puan türünde 536.600'le birinci gelen Karaman, Türkçe-Sosyal ağırlıklı puan türünde de 529.504 puanla birinciliği kimseye kaptırmadı.
Yabancı dil ağırlıklı puan türünde ise İçel Silifke Lisesi'nden Özlem Yazlık, 533.014 puanla birinciliği elde ederek, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizci Öğretmenliği'ne yerleşti.
GENEL LİSENİN BAŞARISI
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, dün düzenlediği basın toplantısında, 1998 ÖYS sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi. İlk üçü paylaşan öğrencilerle ilgili sonuçlar, bu yıl genel liselerin özel paralı kolejler ile fen ve Anadolu liselerinin önüne geçtiğini ortaya koydu.
Buna göre, her puan türünün birincisi genel liseden çıktı. Bursa Çınar, Kadıköy Kazım İşmen ve Silifke liseleri birinciliği kimseye kaptırmadı. Fen grubu üçüncüsü Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz, Türkçe-Sosyal grubu ikincisi Yeşilköy 50. Yıl Lisesi, yabancı dil grubu ikincisi de Antalya Yavuz Selim Lisesi'nden çıktı.
Resmi Devlet liselerinin ilk üçe giremediği sıralamada, İçel Özel Toros Fen Lisesi fen grubu ikincisini çıkardı. Anadolu liselerinden ise yalnız Ankara Anadolu Lisesi matematikte, ilk üçe öğrenci sokabildi.
YİNE MURADİYE
Özel okullar arasında İstanbul Özel Ortadoğu Lisesi, yabancı dil grubu üçüncüsünü çıkarırken, tarikat okulu olarak bilinen Özel Muradiye Erkek Lisesi, bu yıl Samanyolu okullarını sollayarak, ilk üçe öğrenci soktu. Türkçe-Matematik ikincisi, Türkçe-Sosyal ve sosyal üçüncülerini, Muradiye Lisesi verdi.
KONTENJANLAR AÇIK KALDI
Toker'in verdiği diğer bilgilere göre, ÖYS'yi kazanan 604 bin 33 adaydan, 541 bin 642'si ÖYS'ye girdi, 541 bin 611 adayın sınavı geçerli sayıldı. Sınava kimliksiz girdiği için 11, yerine başkası soktuğu için 4, salonda kopya çektiği saptanan 5 ve sınav kurallarına uymayan 11 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Sonuçta, üniversitelerin lisans programlarındaki toplam 160 bin 70 kontenjana, 148 bin 330 aday yerleştirildi. 11 bin 740 öğrencilik kontenjan açık kaldı. Yerleştirilen adaylardan 3 bin 108'inin lise birincisi, 293'ünün özürlü olduğu bildirildi.
Yine üniversitelerin ön lisans programlarındaki toplam 94 bin 719'luk kontenjana da, 88 bin 630 aday için yerleştirme yapıldı. Açıköğretim'de 157 bin 472 aday lisans ve ön lisans programlarında okuma hakkı kazandı. Toker, söz konusu boş kontenjanlarla birlikte kayıtlar sonrasında açık kalan kontenjanlara ek yerleştirme yöntemiyle öğrenci alınacağını söyledi.
Fen ve Matematik birincisi Özgür Balcı, sınava günde 10-15 saatlik bir çalışma ile hazırlandığını belirterek, ‘‘Bir yıl boyunca herşeye katlanmak zorundaydım. Katlandım ve başardım’’ dedi. Öğretmen anne ve babanın çocuğu Balcı'yı ilk kutlayanlar, tabii ki anne Kamer Balcı ve baba Sadık Balcı oldu (üstte sağda). Sosyal, Türkçe-Sosyal ve Türkçe- Matematik birincisi 17 yaşındaki Mesut Karaman, Bursa'da yurtta kalıyor. İzmir Bergama'da oturan malulen emekli bir astsubayın oğlu olan Kahraman, ‘‘Zor şartlara rağmen, beni okuttular. Onları mahçup etmeyeceğim’’ dedi.
Erkekler ve eskiler başarılı
ÖYS sonunda yerleştirilen adaylarla ilgili sayısal bilgiler veren Toker, erkek öğrencilerin daha başarılı olduğunu ifade etti. Buna göre, 417 bin 715 erkek aday yerleştirmeye girdi ve yüzde 56.3'ü yerleşti. Yerleştirme işlemine alınan 285 bin 839 adaydan ise ancak yüzde 55.7'si yükseköğretimli olma hakkı kazandı.
Sonuçlar, önceki yıllarda mezun olan öğrencilerin daha başarılı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Buna göre, yerleştirilen adaylardan yüzde 20.3'ünün son sınıf düzeyinde olduğu, yüzde 16.6'sının bir yükseköğretim programında okuduğu, yüzde 4.2'sinin ise üniversite diploması bulunduğu hesaplanırken, yüzde 54.6'sının eski mezunlar olduğu ortaya çıktı.
G.Doğu yine döküldü
ÖYS'ye giren adayların puan ortalamaları esas alınarak yapılan il başarı durumu hesabı, fen puanına göre üç büyük ilin başarılı olduğunu ortaya koydu. Sırasıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Yalova ve Eskişehir ilk sıralarda yer aldı.
İl başarı durumu sıralamasında Doğu ve Güneydoğu'nun kaderi değişmedi. Sırasıyla Siirt, Mardin, Adıyaman, Gümüşhane, Batman, Van, Şanlıurfa, Bingöl, Bitlis, Ardahan, Şırnak, Artvin, Muş ve Hakkâri, ‘en başarısız son 10 il’ oldu.
Öğrenci, garda karşılanacak
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, bu yıl üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerin İstanbul'a ilk gelişlerinde garlarda ve otogarlarda törenle karşılanacağını ve Avcılar'da özel olarak yaptırılan Kültür Merkezi'nde ağırlanacaklarını açıkladı.
Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, geçtiğimiz yıl türban gösterileri ile sık sık gündeme gelen üniversitede, bu yıl aynı olayların yaşanmayacağını belirterek, ‘‘Yüksek yargı organları kararı verdi. ÖSYM noktayı koydu. Herkes yüksek yargının aldığı kılık kıyafet kanununa uymak zorundadır. Yeni öğretim yılında öğrenci olayları sancısı yaşanmayacak. Zaman zaman iletişim kopukluğu olmuştur. Ancak, artık bu düzelecek’’ dedi.
Alemdaroğlu, ‘‘Çok büyük güce sahip, ancak bu gücünü gösteremeyen kurumu şahlanışa geçirmek kolay değil’’ dedi. 2 Ekim'de üniversitenin büyük ve görkemli bir törenle açılacağını belirten Alemdaroğlu, üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerin de, İstanbul'a ilk girişlerinde törenle karşılanacağını vurguladı. Alemdaroğlu, ‘‘Kültür Merkezi'nde düzenlenen şenlikte öğrencilere kazandıkları fakülteler tanıtılacak. Daha sonra kendilerine bir çanta sunulacak. Bu çanta içinde okuyacağı bölümle ilgili bilgiler, programlar yer alacak. Kazandığı üniversitenin rozeti, tişörtünün de bulunacağı çantayı alacak öğrenci, üniversitesine sıcak bir adım atacak’’ diye konuştu.
72 bin öğrencisi, 5 bin öğretim elemanıyla yaklaşık 100 bin kişilik kurumun patronluğunu üstlenen Alemdaroğlu, öğrencilerin üniversiteyle iletişimini sağlamak amacıyla 'Öğrenci Danışmanlık'larının sayılarının artırılacağını da belirtti. Üniversiteyi bilgisayar ağıyla donatmak için 1 trilyon lirayı aşkın para harcandığını anlatan Prof. Dr. Alemdaroğlu, üniversite sınavında ilk 500'e giren, ancak İstanbul Üniversitesi'ni tercih eden 500 öğrenciye, öğrenimleri boyunca herhangi bir disiplin cezası almamaları koşuluyla, ayda 30 milyon lira maaş bağlanacağını da söyledi.
Boğaziçi ve Bilkent şampiyon tercihler
ÖYS'de ağırlıklı puan türlerine göre ilk üçe girenler ve kazandıkları bölümler şöyle:
Fen Ağırlıklı Puan:
1- Özgür Balcı (Kadıköy Kazım İşmen Lisesi) - Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fak. Elektrik-Elektronik Müh. 595.575
2- İbrahim Turgut (İçel Özel Toros Fen Lisesi) - Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fak. Endüstri Müh. 595.373
3- Mehmet Gönen (Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Lisesi) - Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Müh. 595.000
Matematik Ağırlıklı Puan:
1- Özgür Balcı 587.023
2- Mehmet Gönen 585.417
3- Vedat Emre Demirel (Ankara Anadolu Lisesi) - ODTÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Müh. 585.052
Türkçe-Matematik Ağırlıklı Puan:
1- Mesut Karaman (Bursa Çınar Lisesi) - Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Fak. (Burslu) 548.637
2- Harun Çelik (Ankara Özel Muradiye Erkek Lisesi) - Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü (burslu) 546.653
3- Arif Çelik (Bursa Çınar Lisesi) - Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (burslu) 543.064
Sosyal Ağırlıklı Puan:
1- Mesut Karaman - 536.600
2- Göker Taşdelen (İstanbul Yeşilköy 50. Yıl Lisesi) - Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü (burslu) 535.524
3- Harun Çelik - 532.987
Türkçe-Sosyal Ağırlıklı Puan:
1- Mesut Karaman 529.504
2- Göker Taşdelen 528.079
3- Harun Çelik 526.924
Yabancı Dil Ağırlıklı Puan:
1- Özlem Yazlık (Silifke Lisesi) - Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği 533.014
2- Mehmet Onay (Antalya Yavuz Selim Lisesi) - Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu Bankacılık ve Finans Bölümü (burslu) 532.198
3- Aysun Gamze Yüksel (İstanbul Özel Ortadoğu Lisesi) - Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık İngilizce Bölümü 530.794.
Matematik 3'üncüsü kitap okumuyor
Sınavda ilk 10'a girme başarısı gösteren öğrenciler, gazetecileri karşılarında görünce ilginç görüşlerini açıklamaktan kaçınmadılar. Türkçe - Matematik puan türünde Türkiye ikincisi olan Özel Muradiye Erkek Lisesi öğrencisi Harun Çelik, Osmanlı medreselerinin günümüz üniversitelerinden daha özgür olduğunu iddia etti, ‘‘Türbanlı bir arkadaşımız birinci olsaydı onun derecesini iptal mi edeceklerdi’’ dedi.
KİTAP OKUMAM
Matematik ağırlıklı puana göre Türkiye üçüncüsü olan Vedat Emre Demirel ise, ‘‘Kitap okumayı sevmiyorum. Kitap okumayı sevmemenin de bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Kitap okumadan da başarılı olabileceğini gösterdim’’ dedi.
PARTİSİZ POLİTİKACI
Sosyal ve Türkçe Sosyal Puan Türkiye ikincisi olan Göker Taşdelen, 535.524 puanla burslu olarak kazandığı Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü'nü popülaritesi olduğu için tercih ettiğini söyleyerek, ‘‘Ben aslında gelecekte politik hayata atılmak istiyorum. Şu anda politikadan pek anlamıyorum. Hiçbir partiye yakınlık duymuyorum. Ama politikacı olmak istiyorum’’ diye konuştu.
Sonuçlar İnternet’te
Örrgün yükseköğretim programlarına yerleştirilen adayların, numara ve yerleştikleri program kodları, dün çıkan Sınav Sonuç Gazetesi'nde yer aldı. Adaylar sonuçları, ‘‘http://oys.osym.gov.tr’’ internet adresi ve ‘‘0900 909 1000- 0900 909 1111- 0900 910 1001-0900 910 1002’’ telefonlardan da öğrenebiliyor.