Samast'ın tahliye talebi reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Samastın tahliye talebi reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2011 16:29

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanığı Ogün Samast’ın yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme heyeti, sanık Ogün Samast’ın "örgüt üyeliği" suçuna ilişkin dava dosyasının, "tasarlayarak adam öldürme" ve "ruhsatsız silah taşıma"’ya ilişkin dava dosyasından ayrılmasına karar verdi. Dink Ailesinin avukatı Fethiye Çetin, "Mahkeme dosyaları ayırdı. ’Öldürme’ suçuna ilişkin dosyayı hızlandırarak kısa sürede karar verecektir. Diğer yönden ise "terör örgütü üyesi olma" suçu yönünden ise 14. Ağır Ceza’da devam eden mahkemenin sonucu beklenecek. Bu yüzden iki ayrı dosyayla yargılama devam edecek. Bu gerçekten yargılamayı hızlandıracaktır" dedi. Ogün Samast’ın tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 25 Mayıs 2011 tarihine ertelendi.

"TÜRKİYE - GÜRCİSTAN MAÇI İLE BAŞLAYAN NEYDİ?"

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya görülen tutuklu sanık Ogün Samast ve taraf avukatları katıldı. Dink ailesinden duruşmaya katılan olmazken, duruşmada sesli ve görüntülü kayıt yapıldı. Dink Ailesinin avukatı Fethiye Çetin, bir önceki celsede 5 sayfalık mektubunu okuyan Ogün Samast’a mektubuyla ilgili soruları olacağını belirtti.

SAMAST DİNK AİLESİNİN AVUKATLARININ SORULARINI YANITLAMADI

Fethiye Çetin, "Ogün Samast 4 Nisan 2011 tarihinde duruşmada okuduğu bu konunun başlangıcı 2004 yılındaki Türkiye- Gürcistan maçı ile başlayan sürecin son halkası diyorsun. Bu Türkiye - Gürcistan maçı ile başlayan neydi?" diye sanığa sordu. Sanık Ogün Samast da "Dink Ailesi’nin soracağı hiçbir soruya bugünden itibaren cevap vermek istemiyorum. Şimdiye kadar cevap verdim de elime ne geçti. Şimdiye kadar verdiğim ifadelerde beni yanılttılar. ’Ceza verilmesini istemiyoruz’ dediler. Zaman geçtikçe anladım ki bunların hepsi yalanmış, çıkarları için beni kullanmışlar" dedi.

OGÜN SAMAST’IN DOSYASINDA AYIRMA KARARI

Mahkeme heyeti, sanık Ogün Samast’ın "örgüt üyeliği" suçundan açılan kamu davasının, diğer atılı suçlar olan "tasarlayarak adam öldürme" ve "ruhsatsız silah taşıma"’ya ilişkin suçlar yönünden CMK’nın 10. maddesi uyarınca ayrılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti kararında, örgüt üyeliği suçu yönünden kanıtların yeterince toplanamadığını, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana davada karar verilmesinin beklenmesi gerektiğini ifade etti. O nedenlede diğer atılı suçlar yönünden açılan kamu davalarının sürümcemede bırakacağı ve yargılamanında tutuklu olarak yapıldığıda gözetilerek kararın verildiği vurguladı. Ogün Samast’ın tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 25 Mayıs 2011 tarihine ertelendi.

"OGÜN SAMAST HİÇBİR SORUMUZA CEVAP VERMEDİ"

Duruşma sonrası açıklama yapan Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin, "Geçen duruşmada Ogün Samast kendisinin medyadan etkilendiğini, medyanın bu konuda sorumlu olduğuna ilişkin beyanlarda bulunmuştu. O nedenle bazı sorular hazırladık. Maddi gerçeğin ortaya çıkması konusunda bir çabası varsa bu sorulara cevap vermesi gerekiyordu. Ancak hiçbir sorumuza cevap vermedi, vermeyeceğini de söyledi. Bu da Ogün Samast’ın o beyanlarının kendi samimiyetini ortaya koymadığını gösterdi. Aynı zamanda gerçeğin sadece kendi işine gelen kısmını ortaya koyarak bu anlamda bir yandan diğer kısmını gizlemek istediğini ortaya çıkardı" dedi.

"MAHKEME DOSYALARI AYIRDI"

Çetin, "Ogün Samast’ın sorular sorulara cevap vermemesii samimi olmadığını gösterdi. Duruşma savcısı Ogün Samast’ın ’terör örgütü üyesi olmak’ yönünden 14. Ağır Ceza’da süren duruşmayla ilgili kısmının ayrılmasına karar verilmesini istedi. Ogün Samast’a eylem olarak öldürme fiiliyle, 6136 sayılı yasaya muhalefet suçuyla ilgili kısmının da yine bu dosyada devam etmesini istedi. Gerekçe olarak da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürmekte olan yargılamanın uzun sürebileceğini iletti. Gerekçe bu olunca ilk akla gelen şudur, Ogün Samast "Terör örgütü üyesi olmak" suçu nedeniyle yargılandığı için o mahkemenin sonucunun beklenmesi duruşmanın çok uzayacağı anlamına geliyor. Ve Ogün Samast da bir süre sonra belki 5 yıl suç tarihinden sonra tahliye olabilir, yani bu bir yıldan az bir zaman sonrasına tekamül ediyor. Dosyaların ayrılması bu amaçla istemiş olabilir. Mahkeme de dosyaları ayırdı. ’Öldürme’ suçuna ilişkin dosyayı hızlandırarak kısa sürede karar verecektir. Diğer yönden ise "terör örgütü üyesi olma" ve diğer suçlar yönünden ise 14. Ağır Ceza’da devam eden mahkemenin sonusucu beklenecek. Bu yüzden iki ayrı dosyayla yargılama devam edecek. Bu gerçekten yargılamayı hızlandıracaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!