Güncelleme Tarihi:
Bursa’nın merkez Yıldırım ilçesi Samanlı Mahallesi’ndeki dereler Gürsu ve Kestel ilçelerindeki tekstil fabrikalarının atıkları yüzünden siyah akmaya başladı. Fabrikaların akıttığı, boyamada kullanılan kimyasal maddelerin suyun renk değiştirmesine neden olduğu bölgede çiftçiler siyah akan suyla elma, armut, şeftali bahçelerini suluyor. Derenin kötü kokusu etraftan hissedilirken, vatandaşlar derenin bir an önce ıslah edilmesini istiyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe’nin yıllar önce derede inceleme yaptığına dikkat çeken mahalle sakinleri, fabrikaların dereye atık atmaması için kamera sisteminin kurulacağını ancak bir türlü bu sistemin yapılmadığını söyledi.
’15 YILDIR DERE SİYAH AKIYOR’
15 yıldır Samanlı Mahallesi’nde çiftçilikle uğraştığını söyleyen ve Samanlı Kalkınma Kooperatifi’nde meyve alım sorumlusu olarak görev yaptığını ifade eden Murat Molkoç, 20 yıl önce derenin çok temiz aktığını ,hatta insanların bu derede yıkandıklarını söyledi. Malkoç şöyle konuştu:
"Bu dere büyüklerimizin bize anlattığı kadarıyla tarım amaçlı sulama deresiydi. Tarımsal amaçlı kullanılmaktaydı. Büyüklerimiz 25- 30 sene önce burada balık tuttuklarını söylemişlerdi. Hatta derenin kapakları kapatılır ve burada yüzerlerdi. Fakat 25- 30 yıldır fabrikaların sanayi atıkları bu dereye karışmakta ve dereyi kirletmektedir. Şu anda burada hiçbir canlı türü yaşamamaktadır. 4 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi buralarını koruma altına aldı. Bu da demek oluyor ki fabrikaların atıklarını buraya salmaması gerekir. Ancak fabrikalar bunu dinlemiyorlar ve atıklarını bu dereye akıtmaya devam ediyorlar."
BİR DÖNEM ’İÇİLEBİLİR’ RAPORU VERMİŞLER
Devlet Su İşleri’nin kanallarından bu aylarda su akmadığını söyleyen Malkıç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Su gelmeyince çiftçi mecburen bu suyla bahçesini suluyor. Bir dönemler bu dereye içilebilir raporu bile vermişler. Derenin felaket bir kokusu var, sabah buharlaşma meydana gelince etrafa çok kötü bir koku yayılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’nin burada gerçekten çok büyük bir çalışmaları var ama, bunların bir sonuç vermediğini görüyoruz. Kendisi geçen gün buradaydı ve kamera takip sisteminin kurulduğunu söyledi. Dereye atık salan fabrikaların buradan tespit edileceğini söylemişti. Ancak şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmadı."
’20 YILLIK AĞACIN ÖMRÜ 10 YILA DÜŞÜYOR’
Fabrikaların vatandaşların tepkisinden çekindiklerin için kumaş boyası atıklarını dereye gece bıraktıklarını öne süren Murat Malkoç şunları söyledi:
"Gündüz temiz akabilir, ama gece kimse olmadığı için atıkları salıyorlar. Buraya gelen ziraat mühendisleri atığın içindeki asidin gübre olduğunu ve bahçelere iyi geldiğini söylüyorlar. Ben 20 yıldır tarımla uğraşıyorum. Bu suların çiftçiye iyi bir şey olduğunu söylemek, aynı zamanda çiftçiye intihar et demektir. 20 yıl yaşayacak bir şeftali ağacının ömrü 10 yıla iniyor. Bu şekilde verim de düşüyor. Kısa vadede belki olumlu sonuçlar alınabilir ama bunun uzun vadedeki sorunlarını düşünmüyorlar."