Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2001 00:00
İstanbul Mali Şube Müdürlüğü yaptığı dönemde yürüttüğü İSKİ soruşturması ve tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili operasyonlarla tanınan Salih Güngör hakkında, diğer üç sanıkla birlikte ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' ve ''tehdit'' suçlarından dolayı dava açıldı.
İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, müşteki Melahat Üzümcü ile eşi sanık Ümran Üzümcü'nün, geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açtıkları hatırlatılarak, Melahat Üzümcü ve yakınlarının, Ümran Üzümcü'nün Kandilli'de bulunan yalısındaki piyasa değeri 2 trilyon lirayı aşan halı ve yağlıboya tabloları götürdükleri belirtiliyor.
Bunun üzerine Ümran Üzümcü'nün, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürü iken tarihi eser kaçakçılığı yapanlara karşı gerçekleştirdiği operasyonlar nedeniyle basından tanıdığı sanık Salih Güngör'e avukatını gönderdiği kaydedilen iddianamede, Üzümcü'nün, Güngör'e para vaadinde bulunarak yardım talep ettiği anlatılıyor.
Sanık Salih Güngör'ün ise bu iş için adı birçok yasal olmayan işe karışan Hayrettin Ertekin'den yardım istediği kaydedilen iddianamede, Güngör, Ertekin ve Üzümcü'nün daha sonra söz konusu tablo ve halıları geri almak için Melahat Üzümcü'nün takip edilmesi, telefonlarının dinlenmesi, tehdit edilmesi, hatta öldürülmesi konusunda planlar yaparak ortaklık kurdukları öne sürülüyor.
Bütün bunların yapılmasına rağmen sonuç alınamadığı belirtilen iddianamede, Hayrettin Ertekin'in ayrıca müşteki Melahat Üzümcü'nün annesini telefonla arayarak, kızının mafya tarafından öldürüleceği, çocuklarının ise kaçırılacağı yolunda tehditlerde bulunduğuna yer veriliyor.
Sanık Hayrettin Ertekin'in, 22 Eylül 2000 tarihinde Swissotel'de, halı ve tablolara konulan ihtiyati tedbir kararının infazı amacıyla müşteki Melahat Üzümcü ve avukatları ile sanık Ümran Üzümcü ve avukatları arasında düzenlenen toplantıya da katıldığı anlatılan iddianamede, Ertekin'in burada, devlet adına çalıştığını, Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz'la aynı ekipte yer aldığını ve tanıdığı savcılar olduğunu söylemek suretiyle tehditvari ifadeler kullandığı kaydediliyor.
Ceza istemleri
Bu nedenle sanık Salih Güngör, Hayrettin Ertekin ve Ümran Üzümcü'nün TCK'nın 313. maddesinin 1, 3 ve 4. fıkraları ile TCK'nın 191. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülde yöneticilik yapmak'' ile ''Tehdit'' suçlarından dolayı 2 ile 6.5'ar yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, sanık Ertekin'in ayrıca ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçundan da 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Aynı iddianamede, sanık Ümran Üzümcü'nün koruması olan Enver Atik'in de, ''Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle katılmak'' suçundan 1 ile 3 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Eski meslektaşlarınca gözlem altına alındıktan sonra İstanbul DGM'ce serbest bırakılan Salih Güngör ve diğer sanıkların yargılanmasına, önümüzdeki günlerde İstanbul DGM'de başlanacak. (aa)