Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) Nedir? Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) Duası Anlamı, Türkçe Ve Arapça Okunuşu

Güncelleme Tarihi:

Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) Nedir Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) Duası Anlamı, Türkçe Ve Arapça Okunuşu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2020 14:33

Dua ederken, Allah’a (CC) istiğfar, Peygamber Efendimize de salâvat getirmek eftaldir. Her namaz sonunda ve dua ederken, Peygamber Efendimize salat-u selam getirmek önemlidir. Bu salat-u selamlardan biri de Salat-ı Münciye’dir. Bu duanın ne zaman, nasıl okunacağı ve anlamı hakkında bütün bilgileri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah’ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden bütün duaların geneline salavat denir. Salat-ı Münciye de “Salaten Tüncina” kelimeleriyle başladığı için halk arasında “Salaten Tüncina” olarak bilinir. Genellikle farz namazlarından sonra okunsa da istenilen zamanda okunabilir.

Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) Türkçe Okunuşu

Allâhümme salli ‘alâ seyyidinâ Muhammedin ve ‘alâ âli seyyidinâ Muhammed. Salâten tüncînâ bihâ min cemî’ı’l-ehvâli ve’l-âfât. Ve takzî lenâ bihâ cemî’a’l-hâcât ve tütahhirunâ bihâ min cemî’ı’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ‘ındeke a’le’d-derecât ve tübelliğunâ bihâ aksa’l-ğâyât. Min cemî’ı’l-hayrâti fi’l-hayâti ve ba’de’l-memât. İnneke ‘alâ külli şey’in kadîr.

 Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) Nedir?

Haberin Devamı

 Duaların kabul olabilmesi için samimi, devamlı ve Allah’tan isteyerek yapılması önemlidir. Fahri kainat efendimiz Hz. Muhammed (SAV), “Allah’ın en sevgili kulu” olduğu için Peygamber Efendimizi aracı tutarak dua etmek, hem Yüce Allah’ın hem de peygamberimizin hoşuna gidecektir.

 Salat-ı Münciye (Salaten Tüncina) duası da Peygamber Efendimize, salat-u selam getirerek, Allah’tan niyazda bulunma duasıdır. Salat-ı Münciye okumanın büyük sevabı vardır. Bu duaya devam edenin belalardan, kötülüklerden korunacağı, hacetinin kolay karşılanacağı, rızkının bol ve bereketli olacağı vaad edilir.

 Salat-ı Münciye salavatlar arasında en çok bilinen ve faziletli bir duadır. Bediüzzaman Hazretleri, bu duayı şöyle tarif etmiştir; “Alemce meşhur, gayet denenmiş ve büyük evliyalarca kabul görmüş bir salavat-ı şerifedir.”

 Bu duayı okumak sünnet olarak kabul ediliyor. Farz namazın hem öncesinde hem de sonrasında okumak sünnettir. Bu duayı okuyarak da bir sünneti yerine getirmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda bu duayı okumaya devam etmek, büyük sevaplara nail olmayı sağları. Büyük anlamlar ve sırlar içerdiği için, sıkıntıları gidermektedir.

 Salât-ı Münciye (Salaten Tüncina) Duası Anlamı

 Peygamber Efendimize salavat getirerek yapılan bütün dualar, “Allahümme salli…” şeklinde başlar. Bu, “Allah’ım, peygamberimize ve onun ümmetine salat-ı selam olsun” demektir. Salat-u selamdan sonra asıl duaya geçilir. Bunun böyle yapılması Ebu Davud’tan nakledilen bir hadiste; “Biriniz namazı kıldıktan sonra, Allah’a hamd-u sena etsin. Sonra Peygamber’e salâvat getirsin, ondan sonra dilediği dualar yapsın.” Şeklinde belirtilmiştir.

Haberin Devamı

 Salat-ı Münciye’de de önce peygamber efendimize salavat getirilerek, bir sünnet yerine getirilmiş oluyor. Ondan sonra Salaten Tüncina okunarak Allah’tan yardım ve kurtuluş isteniyor. Duanın genel olarak Türkçe anlamı;

 “Allah’ım! Hz. Muammed’e (asm) ve onun ümmetine salat eyle. Bu salavatın ve peygamberimizin hürmetine bizi bütün korku ve belalardan korusun. İhtiyaçlarımızı yerine getirsin, günahlarımızı temizlesin. Yaşarken ve öldükten sonra derecelerin en üstüne yüceltsin. Ey merhametlilerin en merhametlisi Yüce Allah’ım, dualarımızı kabul eyle. Hamd, âlemlerin rabbi Allah’a (CC) mahsustur.”

 Salaten Tüncina içerdiği anlam bakımından birçok fazilete sahiptir. Sadece farz namazlarında değil, sürekli okunduğunda kişiyi belalara karşı korur, sıkıntılarını giderir. Bereketi artıracağı gibi, peygamber için de okunduğu için peygamberin şefaatine nail olan kullarından olunmuş olur.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!