Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, özel bir ziyaret için İstanbul’a gelen Fas Kralı 6’ncı Muhammed ve ailesini, 2’nci Abdülhamid’in yönetim binası olan Yıldız Sarayı içindeki Büyük Mabeyn Köşkü’nde kabul etti. Böylece tarihi mekân ilk defa devlet konukevi olarak kullanılmış oldu. Mabeyn’in konukevi olarak kullanılması fikrini ise ilk defa eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın sunduğu ortaya çıktı. Günay, mekânın konukevi olarak kullanımının teammüllere uygun olup olmadığına yönelik eleştirilerle ilgili, “Konukevi olarak kullanılmasında sakınca yok ama konaklama yapılamaz. Sürekli, günübirlik çalışma ofisi olarak kullanılması da doğru olmaz” dedi. Günay, şunları söyledi:
GÜL OTELDE AĞIRLIYORDU
“Bakanlık görevime başladığımda Yıldız Sarayı’nda kısmi restorasyon vardı. Büyük Mabeyn’i bitirmiştik fiziki yapı olarak. İç düzenlemesi bir devlet kabul salonu olarak yapılsın; cumhurbaşkanı ve başbakan, üst düzey misafirler geldiğinde burayı bir kabul mekânı olarak kullansın diye düşünmüştüm. Bunu o zaman hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan’la paylaşmıştım. Buna uygun düzenlemeler yapılıyordu. Tamamlanma sırasında görevimden ayrıldım. Sayın Abdullah Gül’ün bazı konuklarını otelde veya buna benzer mekânlarda kabul ettiğine tanık olmuştum. Yıldız, trafik ulaşımı ve içindeki mekânların düzenlemesi bakımından kabul için kullanmaya uygun bir yapıdaydı.
Osmanlı’yı buradan yönetmişti
YILDIZ Sarayı’nın en ihtişamlı köşkü olan Mabeyn Köşkü, Sultan Abdülaziz tarafından 1866 yılında Balyan Ailesi mimarlarına yaptırıldı. Köşkün dış cephesi yivli ve kompozit başlıklar, sütunlar, konsollu ve dilimli arşitravlarla bezeli. Köşkün iç planı ise eski mimari geleneğe dayalı. Alt kattaki havuzlu Divanhanesi ve ikinci kata çıkan kristal trabzanlı merdivenleriyle ünlü. Üst kat padişah tarafından kullanılırken, diğer bölümler ise üst düzey saray görevlileri tarafından kullanılmıştı. Plevne Savaşı Komutanı Gazi Osman Paşa da bu binada Mabeyn Müşiri olarak görev yapmıştı. Sultan 2’nci Abdülhamid döneminde (1876-1909) devletin yönetim binası olan Köşk, gerek Osmanlı döneminde gerek Cumhuriyet’in ilanından sonra önemli davet ve ziyafetler için kullanılmıştı.