Sakık'tan Özal iması

Güncelleme Tarihi:

Sakıktan Özal iması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Şemdin Sakık, Turgut Özal döneminde ilan edilen ateşkesin Özal'ın ölümünden sonra bozulduğunu iddia etti. Sakık, ateşkes döneminde ordunun operasyonlarında azalma olduğunu da öne sürdü.

Yarasa Operasyonu ile ele geçirilen PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık'ın itirafları olay yaratmaya devam ediyor. Sakık, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 1993 yılında ilan ettiği ateşkesin arkasında, Kürt Lider Celal Talabani'nin, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la yaptığı görüşmenin yattığını ifade etti. Sakık, ateşkesin ilanından sonra Türk Ordusu'nun operasyonlarının durduğunu, ancak Özal'ın ölümünden sonra yeniden başladığını belirterek, ‘‘Ateşkes, Özal'ın ölümüyle bozuldu’’ dedi.

Sakık, itirafında şunları söyledi: ‘‘Ateşkes kararı KYP Lideri Celal Talabani'nin, Turgut Özal ile görüsmesinden sonra, Öcalan tarafından merkez komiteye danışılmadan, tek taraflı olarak alındı. Öcalan, ateşkesi örgüte olumlu bir yaklaşım olarak açıkladı. Ateşkes sürecinde her yıl yapılan operasyonlarda durma oldu. Özal'ın ölümünden sonra operasyonlar tekrar başladı, böylece ateşkes bitmiş oldu.’’

Örgütün 1993 ateşkes çağrısı dönemine ait bilgileri aktarırken, Öcalan'ın, savaşı daha fazla ilerletemeyeceği tedirginliğini yaşadığını vurgulayan Sakık, ‘‘İmhanın kaçınılmaz olduğu gereğinden hareketle ateşkeş kararını bizzat kendi iradesiyle aldı. Bundan merkez komitenin haberi yoktu’’ dedi. Sakık, bu ifadesinin ardından şu noktaya işaret etti: ‘‘Bu kararın alınmasında, Celal Talabani'nin, Turgut Özal ile görüşmesinden sonra, ‘Ateşkes ilan et. Türkiye'de gevşeme yaşanacaktır. Bu bir fırsat olabilir. Bundan kendimiz için iyi sonuçlar elde edebiliriz' şeklindeki Apo'ya teklifi üzerine, dünya kamuoyuna barışçı görüntü verilerek kamuoyu desteğini alma hedefi içerisinde ateşkes ilan edildi.’’

Sakık, itiraflarında, Apo’nun ateşkes konusundaki değerlendirmesini de şöyle aktardı:

MÜCADELE BOŞA ÇIKACAK

Türkiye Cumhuriyeti Ordusu, örgütü bitirme noktasına gelmiştir. Bu şekilde savaşın sürmesi halinde 20 yıldır süren mücadele boşa çıkacaktır. Ateşkes, yeniden güç toplama için bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan dünya kamuoyu üzerinde terörist örgüt imajı silinerek barış isteyen taraf görüntüsü vermek gerekir.

ÖZERKLİK BEKLENTİSİ

Öcalan, ateşkesin uygulanması halinde her iki tarafın birbirine güven duyacağını, Türkiye'nin, Kafkaslardaki emellerini gerçekleştirmek istiyorsa, örgüt ile bir çözüme yanaşacağını her fırsatta ifade ediyordu. Eğer ateşkese oturulursa, özerklik verilebilir, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Erzurum, Erzincan, Van, Muş, Bingöl, Tunceli, Elazığ, Bitlis, Diyarbakır, Siirt, Batman, Hakkâri, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya ve Sivas ilini kapsayan alan üzerinde özerklik alınacağı değerlendirmesini yapmıştır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!