Sakarya Nehri'ne Boğaz'a alternatif olacak proje

Güncelleme Tarihi:

Sakarya Nehrine Boğaza alternatif olacak proje
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan proje ile Adapazarı-Yenimahalle arasında nehir taşımacılığı yapılması planlanıyor. Projeyle ayrıca Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi arasında yeni bir boğaz geçişinin sağlanması hedefleniyor.

Adapazarı Sanayi ve Ticaret Odası, Sakarya Nehri'nde modern anlamda nehir taşımacılığı yapılmasını ve Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi arasında yeni bir boğaz geçişi sağlanmasını kapsayan dev bir proje hazırladı. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk, 257.7 milyon dolara malolacak proje için kredi bulunmasında bazı sıkıntılar bulunduğunu belirterek, devletten yardım istedi.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı ‘‘Aşağı Sakarya Nehri Ulaşım Projesi’’ ile Sakarya Nehri'nde modern anlamda nehir taşımacılığı yapılması planlanıyor. Proje Doğançay Ölçme İstasyonu ile Karadeniz arasında kalan Aşağı Sakarya Nehri'nin Adapazarı ile Karadeniz-Yenimahalle arasındaki kısmını kapsıyor. Projenin ekonomik açıdan Adapazarı, Eskişehir, Kocaeli, Bolu ve Bilecik illerini rahatlatacağı bildirildi. Projenin ilk adımının Adapazarı-Yenimahalle arasındaki nehir taşımacılığı olduğu, daha sonra su yolunun Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi'nin bağlanması ile yeni bir boğaz geçişinin sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Adapazarı-Karasu arasındaki 82 kilometrelik nehir uzunluğunun İzmit-İstanbul Boğazı-Karasu arasında 252 kilometre olan denizyolu ile karşılaştırıldığında 150 kilometrelik bir kısalmanın ortaya çıktığı bildirildi. Projeyi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ulaştırma Bakanı'na da da sunacaklarını belirten Öztürk, ‘‘Biz Dünya Bankası'ndan, Kalkınma Bankası'ndan kredi istiyoruz. Bunun yanı sıra Sakarya Nehri'nden çıkarılacak olan kumdan elde edilecek gelirin, projenin finansmanının yüzde 25'ini karşılayacağını hesapladık. Geriye yüzde 75 kalıyor. Türkiye'de bir çok nehir var. Böyle bir ağ rahatlıkla kurulabilir. Rusya, Avrupa ve Çin yapıyor, biz neden yapmayalım’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!