Zafer TOKUŞ- HAKAN TURHAN/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 12:58
İSTANBUL Zeytinburnu'nda 17 Ağustos Depremi'nde hasar gören 5 katlı binanın çökmesi, depremde hasar gören ve onarımları yapılmadığı gibi makyajlanarak kiraya verilen binaları gündeme getirdi. Sakarya ve Kocaeli bölgelerinde bu tür hasar almış ve çeşitli nedenlerle hala yıktırılamayan birçok bina bulunduğunu belirten Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, aynı tehlikenin bu bölgelerde de mevcut olduğunu söyledi.
Marmara Depremi’nde büyük hasar gören Adapazarı’nda, halen ağır hasarlı raporu verilen ve açılan davaların uzaması nedeniyle bugüne kadar yıktırılamayan 376 bağımsız konut bulunuyor. Kocaeli bölgesinde İzmit merkez ve Gölcük’te de 100 civarında bina yakılmayı bekliyor.
Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan Zeytinburnu'ndaki facianın, 17 Ağustos Depremi’nde oluşan hasarlı binaların gündeme getirmesi gerektiğini vurgulayarak, “17 Ağustos depremini aradan geçen süre içerisinde unuttuk. Şehirdeki binlerce kişi çoluk çocuğuyla birlikte depremde orta hasar raporu verilen bu binalarda oturuyor. Bu büyük bir risktir” dedi. Adapazarı’nda daha fazla olan tehlikenin tüm Marmara Depremi’nden etkilenen iller için de geçerli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muzaffer Elmas sözlerini şöyle sürdürdü .
“Bu tehlike sadece Adapazarı için gündemde değil. Marmara Depremi'nin etkilediği tüm illerde orta hasar raporu verilen ancak onarılmayan binalar için geçerli. İşin ürkütücü yanı ise yasak olmasına rağmen bu binalarda hala yerleşimin olması. Binlerce insan kolonu çatlamış bu binalarda oturmaya devam ediyorlar. En küçük bir sarsıntıda yıkılması an meselesi olan bu binalardaki yerleşimin engellenmesi gerekiyor.”
OTURULDUĞU İÇİN YIKILAMIYOR
Sakarya Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre il genelinde 573 ağır hasarlı bağımsız konut bulunuyor. Bayındırlık Bakanlığı tarafından 4 ay önce ağır hasarlı konutların yıkımı için ihale yapıldı. İhaleyi 1 milyon 100 bin YTL'ye alan firma yıkıma başladı. Süren yıkım çalışmalarında 207 konutun yıkımı yapılırken, geriye kalan 376 konut ise içerisinde oturanlar olması nedeniyle yıkılamadı. Bayındırlık Müdürlüğü yetkilileri, ağır hasar raporu verilen ve içerisinde yerleşim olan bu konutların yüzde 90'lık bölümünün belediye sınırları içerisinde olduğunu belirterek, “Yetki Belediyelerde. Konutların tahliyesini onların yapması gerek. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı yapmayınca yıkım da yapamıyoruz” dedi
ELEKTRİK VE SULARI KESİLDİ
Bu arada Adapazarı'nda onarım yapılmayan orta hasarlı binalarda da yerleşim sürüyor. Bayındırlık Müdürlüğü kayıtlarına göre, deprem sonrası 18 bin 600 orta hasarlı konutun bulunduğu Adapazarı'nda, depremin üzerinden geçen 7.5 yıllık süreye rağmen 3 bin 600 bağımsız konutun onarımı yapılmadı. Büyük bölümü çok katlı olan, onarım yapılmayan bu konutlarda yerleşimin engellenmesi için bu binaların Sakarya Valiliği'nin talimatı üzerine elektrik su doğalgaz hizmetleri kesilmeye başlandı. Ancak buna rağmen, oturanlar binayarı boşaltmadı.