Güncelleme Tarihi:
Kanadalı bilimadamlarının yaptığı araştırmada ahtapotların farklı kişiliklere ve kendilerine özgü bir oyun anlayışına sahip oldukları ortaya çıktı.
Kanada'daki Lethbridge Üniversitesi'nden iki bilimaramının Seattle Akvaryumu'nda ahtapotlar üzerine yaptıkları araştırma bu ilginç hayvanların gizli ve eğlenceli dünyalarını ortaya çıkardı.
Nöropsikolog Jennifer A.Mather ve biyolog Roland Anderson'a göre, mürekkep balıkları ve ahtopotlar farklı kişiliklere sahip. Bilimadamları akvaryumda kafadanbacaklılar familyasına giren ahtapotların benzer durumlara nasıl tepki verdiklerini ölçtüler.
Bunun için araştırmacılar, ahtapotları sert bir fırçayla dürtüp, sonra da karınlarını doyurmak için yengeç verdiler. Bir grup, hemen fırçaya saldırıp, yengeçleri kaptı. Uzmanlara göre, bu ahtapotlar ailenin saldırgan üyeleriydi. Bazı ahtapotlar ise korkuyla geri çekilerek, yengeçlere uzanmak için yalnız kalmayı yeğledi. Beklerken ağzı titreyen bu ahtapotlar ise çekingenler grubuna giriyordu.
Uzmanlar bazı ahtapotları ise paranoyak olarak nitelendiriyor. Fırçayı görür görmez, paniğe kapılan bu ahtapotlar, anında savunmaya geçerek çevrelerinde büyük bir mürekkep bulutu oluşturuyordu. Anderson, ‘Ahtapotların kendilerine özgü kişilikleri olduğu konusunda eminiz’ diyor.
Araştırmada ahtapotların memeliler ve kuşlar gibi oyuncu olduğu da belirlendi. 8 ahtapotun bulunduğu bir akvaryuma pet şişe atılmış. Mürekkep balıklarından ikisi, bu şişeyi kapmışlar. Daha sonra dev kollarının yardımıyla 23 dakika boyunca bu şişenin etrafında dönmüşler. Bilimadamları, ‘Bu oyun değil de nedir’ diyor. Uzmanlara göre 8 ahtapottan sadece 2'sinin şişeye ilgi göstermesi de kişilik farklılıklarını gözler önüne seriyor.
Üremek için ölüyor
Okyanus ve denizlerde 750 çeşit mürekkep balığı yaşıyor. Bir kısmının boyutu kiraz büyüklüğünü geçmiyor. Otobüs büyüklüğündeki Kalmar Arhicteuthis ise dev kolları, basketbol topu iriliğindeki gözleri ve gagayı andıran ağzıyla, köpekbalıkları ve balinaların da korkulu rüyası.
8 kollu ahtapotlar, derilerindeki pigment torbacıkları sayesinde çok kısa sürede renk değiştirebiliyor. Kızdığında kızarıyor ya da korktuğunda rengi soluyor.
Mürekkep balığının, kendi boyutundaki bir balıkla aynı yolu alabilmesi için iki kat enerji harcaması gerekiyor. Mürekkep balığının üç kalbi, normal bir balıktan 8 kez daha fazla kan pombalıyor. Bu nedenle hızlı yaşayan mürekkep balıkları genç ölüyor. Ortalama üç yıl yaşayan bir mürekkep balığı, ömrü boyunca bir kez çiftleşebiliyor.
Çiftleşirken özel bir kol sayesinde erkek ahtapot, spermlerini dişi ahtapotun cinsel organ vazifesi gören açıklığa yerleştiriyor. Dişi ahtapot yumurtaları için güvenli bir yer ararken, erkeği ölüyor. Dişi ahtapot ise yavruları yumurtadan çıktıktan sonra ölüme teslim oluyor.