Sahtekârlık: Sahillerde Orhan Pamuk görünümlü borçlar hukuku kitabı

Güncelleme Tarihi:

Sahtekârlık: Sahillerde Orhan Pamuk görünümlü borçlar hukuku kitabı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 00:00

Sahile gelirken bikini ve pareoyu mutlak suretle bir Orhan Pamuk kitabıyla kombinlemek gerekiyor. Akşamüstleriyse çiçekli elbiseler ve elde taşınan Elif Şafak çok moda. Ancak geçenlerde Orhan Pamuk kitap kapaklarının içine farklı kitaplar yerleştirerek piyasaya süren sahte kitap çetesi çökertildi.

Haberin Devamı

Emniyet güçlerinin Bodrum, Marmaris ve Çeşme’de ortaklaşa yürüttüğü ‘Cevdet Bey ve Oğulları Operasyonu’ kod adlı takip sonucunda Orhan Pamuk kitap kapaklarının içine farklı kitaplar yerleştirerek piyasaya süren sahte kitap çetesi çökertildi. Orhan Pamuk kapaklarının içinden, kitapçıların ellerinde kalan çok sayıda Borçlar Hukukuna Giriş, Kat Mülkiyeti Kanunu, 6111 Sayılı Yasaya İlişkin SGK Mevzuatı gibi kitaplar çıktı.

HALK AYIRT EDEMEDİ

Dış görünüşleri normal bir Orhan Pamuk kitabından farklı olmayan sahte kitaplar, halk tarafından ayırt edilemedi. Yetkililer, yörede özellikle sahile gelirken getirilen kitapların okunma amacıyla kullanılmadığı için durumun geç fark edildiğini belirtti. Konuya ilişkin olarak Türkbükü’nde mikrofonlarımızı uzattığımız Selin Altınyol (22), “Orhan Pamuk bu yaz Bodrum’a damgasını vurdu. Sahile gelirken bikini ve pareoyu mutlak suretle bir Orhan Pamuk kitabıyla kombinlemek gerekiyor. Akşamüstleriyse çiçekli elbiseler ve elde taşınan Elif Şafak çok moda” dedi.

Haberin Devamı

ŞÜKRÜ KIZILOT FARK ETTİ

Sahte kitap çetesi, Bodrum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Sahil Sitesi’nde tatilini geçirmekte olan vergi mevzuatı uzmanı Şükrü Kızılot’un dikkati sayesinde ortaya çıkarıldı. Önemli bir dolandırıcılığı ortaya çıkarttığı için mutlu olduğunu belirten Kızılot, “Vallahi bugüne kadar birçok Orhan Pamuk kitabını okumayı denedim. İlk defa bu yaz baktım ki ciddi ciddi anlıyorum ben Orhan Pamuk’un yazdıklarını... O zaman dedim ki, bu işte bir terslik var. Biraz kurcalayınca bana ‘Masumiyet Müzesi’ kapağıyla sattıkları kitabın yeni Türk Ticaret Kanunu olduğunu fark ettim” dedi. Tutuklanan çete üyeleriyse emniyette gerçekleştirilen ilk sorgulamalarının ardından mahkemeye sevk edildi.

Mezuniyet törenlerinin tarihçesi

1905 - Darül Fünun’un ilk mezunlarından Sezai Ekrem Bey ve Muhnis Şinasi tarafından mezuniyetin batıdakiler gibi bir baloyla kutlanması fikri ortaya atıldı. İlk başta iyi bir fikirmiş gibi gelen bu öneri, okuldaki öğrencilerin tamamının erkek olması nedeniyle ortamın askeri gazinoya dönmesiyle sonuçlandı. Cumhuriyet kurulup karma eğitime geçilene kadar bir daha kimse balo lafını ağzına almadı…
1928 - Cumhuriyet’in ilk mezuniyet balosu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (o zamanki adıyla Mülkiye Mektebi) mezunları tarafından gerçekleştirildi. Dönemin rektörü İsmail Naci Bey açılış konuşmasına başladı.
1929 - İsmail Naci Bey’in konuşması sona erdi
1936 - Ferihe Günsur Hanım, balo sırasında ‘aslında gideri olduğu’ fark edilen ilk kadın talebemiz olarak tarihdeki yerini aldı...
1942 - Topuklu ayakkabının icadıyla mezuniyet baloları günümüzdeki şeklini almaya başladı...
1946 - SİYAH KUTLAMA : Topuklu ayakkabı ve sir ağdanın hayatımıza girişinin ardından, İTÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri okullarına ‘zorunlu kadın kotası’ getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktılar. Kadın kotası hâlâ kabul edilmiş değil.
1952 - Mezuniyet balosunun diğer günlerden bir farkı olması amacıyla ders yılı içerisinde üniversitelere takım elbise ve döpiyesle gelinmesi yasaklandı. Yasak kararı, dönemin öğrencilerinin o zamana kadar niye okula bu kıyafetlerle geldiklerini sorgulamalarına neden oldu.
1964 - ‘Samanyolu’ şarkısı mezuniyet balolarının resmi marşı olarak kabul edildi. Şarkı bu ünvanını, 1992’de Levent Yüksel’in ‘Bu Gece Son’ adlı eserine devretti.
1974 - Mezuniyet balosu için toplanan paralar konusu ilk kez tartışmaya açıldı. Tartışmada 6 liranın o pastaneye verilmeyeceği sonucuna varıldıysa da 6 lira o pastaneye yine verildi. Böylece köklü bir geleneğin de temelleri atılmış oldu.
1978 - Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, tüp, margarin, yağ kuyrukları gibi sebeplerle mezuniyet balolarında yiyecek içecekler için karne uygulamasına geçildi. Karnesi zayıf olanlara yemek verilmedi.
1980 - Ülkenin tutuklanmayan son iki öğrencisi de, mezuniyetlerini yasadışı biçimde kutladıkları tespit edilerek yakalandı.
1991 - Balolara MC Hammer’ın ‘Can’t Touch This’ şarkısı damgasını vurdu. Renkli, parlak şalvarlar baloların resmi kıyafeti haline geldi.
2001 - 1991 yılı balo resimleri sahipleri tarafından ateşe verildi.
2002 - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezuniyet Balosu, kameralı cep telefonlarıyla her saniyesi fotoğraflanan ilk balo olarak tarihe geçti. Gelenek o günden bugüne sürüyor.

Haberin Devamı

Tatiliniz neden zehir oldu

* Evli ve çocuklu olduğum için, doğal olarak... (% 30)
* Dört erkek rezervasyon kabul eden güneydeki tek otele herkes dört erkek gelmiş kardeşim! Olur mu böyle şey? (% 22)
* Annem, yengem, Lale Teyze her gece okey oynadılar... Bilin bakalım okeye dördüncü kim oldu? (% 13)
* Olimpos’ta kaya var ya, hani herkes ordan denize atlıyor... Allah onun belasını versin işte... (% 11)
* 62 yaşındaki babamın slip mayo giymekteki ısrarı yüzünden... (% 8)
* Sineksavar kokusunun cinsel yaşama olan olumsuz etkisi beni bitirdi... (% 6)
* Klima çalışmıyor! Yemekler iğrenç! Havuz tıklım tıklım! Ay yapış yapış oldum terden! (% 5)
* Üstteki cevabı veren benim karım... (% 5)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!