Güncelleme Tarihi:
OECD tarafından hazırlanan “Sahtecilik ve Korsanlığın Ekonomik Etkileri” başlıklı raporun özeti 25 sayfa tuttu. Tamamı haziran ayı sonunda açıklanacak raporda, hükümetlerin korsan ve taklit mal ticaretinin giderek artan küresel ticaretine karşı şirketlerle daha yakın işbirliği yapması ve uygulamalarını güçlendirmesi gerektiği belirtildi. Rapor kara gümrüklerinde ele geçirilen korsan ve sahte mallar üzerine yapılan bir araştırmadan hareketle hazırlandı. Raporda 2005 yılında dünyadaki korsan ve taklit mal ticaretinin 200 milyar dolar büyüklüğünde olduğu belirtildi, “Bu tutar, yaklaşık 150 ekonominin GSYH’sından fazladır. Ülkeler arasındaki korsan ve sahte mal ticaretinin toplam değeri, aynı ülkede üretilip tüketilen mallar da dahil edilirse birkaç yüz milyar dolar daha yüksek çıkabilir” denildi. Rakamların internet üzerinden dağıtılan sayısal ürünleri kapsamadığı vurgulandı.
KORSANLAR ABARTTI: SAHTE HİDROLİK TÜRBİN VE TUVALET DE VAR
Raporda tişört-DVD gibi aşina korsan mallar yanında hayret uyandıran korsan ve sahte mal üretimleri de sergilendi. OECD raporuna göre şu tip malların sahtesi de dolaşımda: Sahte hidrolik gaz türbinleri, istasyonlar, kivi, hızlı büyüyen mısır, ereksiyon yetmezliği ilacı, hormon, kanser ilacı, HIV ilacı ve daha pek çok hayati ilaç, diploma, enfiye, küvet ve tuvalet, böcek öldürücü, traş bıçağı.
DİKKAT! KORSAN PARALARI TERÖRİSTE GİDEBİLİR
Raporda ülkelerde korsan ürünleri bilmeden satın alanların oluşturduğu bir “birincil piyasa” ve bunları bilerek satın alanların oluşturduğu “ikincil piyasa” bulunduğu kaydedildi. İkincil piyasayla ilgili, “İkincil piyasayı, sahte ya da korsan ürünleri isteyerek ve bunların gerçek olmadığını bile bile satın alan kişiler oluşturur. Bu gibi malları bilerek alan tüketiciler, aynı zamanda bunları üreten ve tedarik edenleri desteklediklerini bilmektedirler, ancak bu tarafların, organize suç ya da terörist eylemlerinde bulunma gibi ‘nitelikleri’ tüketicinin gözüne görünmemektedir” denildi.
SADECE SANATI DEĞİL SAĞLIĞI DA TEHDİT EDİYOR
OECD Bilim, Teknoloji ve Endüstri Bölümü Başkan Yardımcısı John Dryden raporla ilgili açıklamasında ülkeler arası korsan mal ticaretinin giderek artan büyük bir sorun olduğunu bildirdi ve “Çok yaygın bir konumdadır ve oldukça kötü ve acımasız kişiliklerin içinde bulunduğu bir ortamdır. Sahte mallar sağlık, güvenlik, yaşam standartları ve istihdam açısından ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu sektör aynı zamanda buluş ve yenilikler açısından da büyük engel oluşturmaktadır” dedi.
EN BÜYÜK KORSAN ÜRETİCİSİ: ÇİN
Korsan ve sahtecilik raporunda şu saptamalara yer verildi:
“-Rapor, sahte ve korsan ürünlerin tehlikeli, sağlık ve güvenlik açısından risk oluşturduğunu ortaya koyuyor, riskler ‘orta’ risklerden ‘yaşamsal tehlike’ içerenlere kadar uzanıyor.
-Geçtiğimiz yıllarda malların çeşitliliğinde alarm verici düzeyde genişleme meydana gelmiştir. Lüks saatler ve modacıların ürünlerinden kişisel sağlık ve güvenliği etkileyecek türden örneğin eczacılık ürünleri, gıda ve içecek, tıp gereçleri, kişisel bakım ürünleri, oyuncaklar, tütün ve otomobil parçalarına kadar çeşitli ürünlere rastlanmıştır.
-Sahte mallar birçok ekonomide üretilip tüketiliyor. Asya bu tip ticaretin yükseldiği ortam ve Çin, tek en büyük üretim kaynağı durumunda.
-Korsan malların içeriği piyasadan piyasaya değişiyor, örneğin, sahte tütün ürünleri en fazla Latin Amerika, Afrika ve Asya’da tüketilirken, sahte otomobil parçaları için en büyük piyasa Orta Doğu oluyor.
-Afrika için büyük bir sorun konumunda olan sahte ilaç, Avrupa ve Kuzey Amerika’da da büyük miktarlarda ele geçiriliyor.
-Sahte elektrikli cihazlar, gıda ve içki ve ev gereçleri dünya çapında yaygın, Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkeleri ise ana bölgesel piyasalar durumunda.”
OECD’NİN HÜKÜMETLERE TAVSİYELERİ
OECD uzman ve yöneticileri tarafından hazırlanan rapor, korsan, taklit ve sahte mala karşı ülkelerin varolan mevzuatlarını daha etkin uygulamalarını önerdi. Mücadele politikalarının daha etkin uygulanması ve sahtecilikle mücadelede yeni stratejiler tanımlanmasına yardımcı olması için hükümet ve endüstri arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesini öneren OECD şu konulara değindi:
“-Suçluları caydırmak için para cezaları güçlendirilmelidir ve hak sahiplerinin zararlarını telafi etmek için cezalar sertleştirilmelidir.
-Tüketiciler, standartların altındaki sahte malların güvenlik ve sağlığa yönelik büyüyen tehdidi karşısında toplum duyarlılığının yükseltilmesi için eğitilmelidir.”
Hükümetler ve iş çevrelerinin karşılaştıkları en büyük zorluklardan birinin, sahtecilik, korsanlık ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutu konusunda güvenilir ve güncel bilgiler elde edememeleri olduğu belirtilen OECD raporunda, “ OECD, hükümetler ve iş çevrelerine bilgi toplamak ve analiz amaçlı daha fazla yatırım yapmalarını, uygulamadan elde edilen verileri toplamak ve sağlık-güvenliğe olan etkilerinin derlenmesine yönelik bir çerçeve geliştirmek için ortak bir yaklaşımda uzlaşılmasını tavsiye etmektedir” denildi.