Sahne seyyar satıcıların

Güncelleme Tarihi:

Sahne seyyar satıcıların
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:00

29 Temmuz’da İstanbul’da başlayacak İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi kapsamında sekiz sıradışı konser gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

6 Ağustos’taki “Seyyar Satıcılar Sahnede” başlıklı konserde, Trilog Gurtu, Karl Berger, Ömer Faruk Tekbilek gibi ünlü isimler İstanbullu 20 seyyar satıcıyla buluşacak. Seyyar satıcılar, 100 adayın arasından yapılan elemeyle belirlendi.

SEYYAR satıcıların sesinden nefret mi ediyorsunuz? Avrupa Birliği’ne girmeye hazırlanan Türkiye’nin sokaklarından “iyiboozaa”, “körpecik bademler”, “akşam simidi bunlar” gibi feryatların silinmesi gerektiğini mi savunuyorsunuz? Lütfen, derin bir nefes alın. Ve bir de tam tersini düşünenlere kulak verin: Seyyar satıcıların, tıpkı martılar, vapurlar gibi şehirlerin özgün ses dokusuna, birbirinden farklı yaz ve kış tablolarına, sabah ve ikindilerine kimlik kazandırdığını söyleyenlere... Hatta seyyar satıcıların feryatlarını şehrin müziği olarak görenlere...
İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (ISCMS) Etkinlik Koordinatörü, flütçü Sıla Gerbağa “Niyazi Amca, insanı ağlatabilecek bir sesle ‘yorgancıı” diye bağırarak Tarlabaşı’ndan geçtiğinde, midyeci Halit Abi’nin sesini duyanlar Sulukule’de pencereleri dolduverdiğinde, böyle de müzik mi olur, sorusu anlamını yitiriveriyor” diyor. Ardından soruyor: “Birinin, bir şeyin insanı çok içten güldürebilecek ya da durduk yerde ağlatacak kadar dokunaklı sesi varsa, o ses müziğe dahil değil midir?

Dokuz semt gezdiler

Yeni ifade biçimleri, esin kaynakları arayan 50 caz ustasını İstanbul’da genç müzikçilerle buluşturacak İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi, 11 günde düzenlenecek 41 etkinlik arasında sokak satıcılarına da yer verecek. 6 Ağustos’ta Sepetçiler Kasrı’ndaki dört bölümlük konserde, 1970 sonrasında çağdaş caza New York’tan yön veren Cretative Music Studio’nun kurucusu piyanist Karl Berger, neyzen Ömer Faruk Tekbilek, elektronik müzikçi Erdem Helvacıoğlu ve piyanist Ayşe Tütüncü gruplarıyla sahneye çıkıp, 20 sokak satıcısının seslerini müziklerine katacak. Sokak satıcıları at arabaları, seyyar tezgahlarıyla konsere katılacak, sokaktaki nağmelerini kullanarak, sahneden ve izleyicilerin arasından doğaçlama yapacak.
Konser fikri Proje Direktörü Dost Kip, Müzik Direktörü Sumru Ağıryürüyen ve Sıla Gerbağa’dan çıktı, katılan sanatçıların desteğiyle iki yılda geliştirilerek son halini aldı. Seyyar satıcılar Sıla Gerbağa yönetimindeki 15 kişilik ekip tarafından, üç aylık çalışmayla belirlendi.
Bilgi, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekip, İstanbul’un dokuz ilçesini sokak sokak gezdi, yaklaşık 200 seyyar satıcıyla görüştü. İstanbul’un sokak satıcıları üzerine “Müziği Duyuyorum” adlı bir belgesel hazırlayan Kanadalı yönetmen Giulia Frati, projede yer almak isteyen ve sesleri özellik taşıyan 100 adayın görüntülerini kaydetti. Kip, Ağıryürüyen, Gerbağa ve projede yer alan üç müzikçiden oluşan seçici kurul önceki gün yaptıkları toplantıda görüntüleri izleyerek, konserde yer alacak 20 seyyar satıcıyı belirledi. Bu satıcılar, etkinliğin afişlerinde de yer alacak.

Yaratıcı saksofoncuya saygı

Haberin Devamı


İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi, 1978’de New York’ta Don Cherry, Ornette Coleman, Karl Berger isimlerle Creative Music Studio’da ders veren, daha sonra Türkiye’ye dönüp benzer müzik okulu kurmaya çalışan, engellenince 59 yaşında yaşamına son veren saksofoncu İsmet Sıral’ın anısına düzenleniyor. İlki 2006’da düzenlenen etkinlik, tür, gelenek, coğrafi koordinat ayrımı yapmaksızın müzikte yaratıcılığı besleyecek tüm esin kaynaklarını derinlemesine araştıran bir platform oluşturmayı, usta müzikçilerle gençleri buluşturmayı hedefliyor. (www.iscms.org)

ŞARKI SÖYLER GiBi

Trabzonlu Celal (78) ve Salim Aydemir (72) Kardeşler, 60 yıllık hallaç. 1950’lerde İstanbul’un Tarlabaşı semtinde yorgancılık yaptıkları dükkan kapanınca, seyyar çalışmaya başladılar. Her gün Taksim, Şişli arasında gezinip, yorgan kabartıyorlar. Rahatsız etmemek için, şarkı söyler gibi bağırıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!