Güncelleme Tarihi:
Şahin, TBMM Tören Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında Meclis'in 23. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdi; yasama, denetim ve yönetim faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
TBMM Başkanı Şahin, Meclisin, yasama, denetim ve yönetim faaliyetleri bakımından verimli bir yasama yılını geride bıraktığını ifade etti.
Başkanlık Divanı'nın, bu yasama yılında yaptığı toplantılarda 25 karara imza attığını anlatan Şahin, Meclisin 4. Yasama Yılı'nda da asıl işlevi olan yasama alanında çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.
Yasama faaliyetlerine ilişkin verilerin, TBMM'nin çalışma temposunu en açık şekilde ortaya koyduğunu anlatan Şahin, bu yasama yılında Meclise 170 kanun tasarısı ve 243 kanun teklifi verildiğini, çıkartılan kanun sayısının 93 olduğunu bildirdi. Şahin, “Ancak yasama yılında kanunlaşan tasarı ve tekliflerin toplam sayısı 141'dir. 88'i tasarı, 53'ü tekliftir. Bu farklılığın sebebi, tasarı ve tekliflerin bir kısmının komisyonlarda birleştirilmiş olmasıdır” dedi.
TBMM Başkanı Şahin, kanunlaşan 53 kanun teklifinden 22'sinin iktidar tarafından, 31'inin ise muhalefet partileri ve bağımsız milletvekillerince verildiğini ifade etti. Şahin, 23. Dönem başından bu yana Meclis'in 327 kanun çıkardığını belirterek, bu kanunlardan 3'ünün Cumhurbaşkanı tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade edildiğini söyledi. Şahin, bu kanunların hepsinin Mecliste yeniden görüşülerek kanunlaştırıldığını anımsattı.
Bu yasama yılında toplam 233 yasama dokunulmazlığı tezkeresi geldiğini, böylece 23. Dönemde gelen tezkere sayısının 672'ye yükseldiğini belirten Şahin, bu yasama yılında TBMM'nin 26 karar aldığını, 23. Dönemde alınan toplam karar sayısının 78 olduğunu kaydetti.
“SON 8 YILIN REKORU”
TBMM Başkanı Şahin, Genel Kurulun, yasama faaliyetleri için bu yasama yılında 139 Birleşim gerçekleştirdiğini, 725 oturum yaptığını, 935 saat 52 dakika çalıştığını kaydetti
Şahin, “935 saat 52 dakikalık çalışma süresinin, son 9 yasama yılını kapsayan iki dönemin rekoru olduğunu” ifade ederek, “Bu faaliyetler, 45 bin 373 sayfa tutanakla tarihe kaydoldu. Son 9 yasama yılı için ortalama tutanak sayfa sayısı 30 bin 191 sayfayken bu yasama yılında bu rakam 45 bin 373 sayfaya ulaşmıştır” dedi.
6 BİN 586 YAZILI SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Meclisin denetim çalışmaları hakkında da bilgi veren Şahin, 4.Yasama Yılı'nda milletvekillerinin 6 bin 586 yazılı, 659 sözlü soru önergesi verdiğini bildirdi. Şahin, yazılı soru önergelerinden 2 bin 448'inin, sözlü soru önergelerinden 196'sının yanıtlandırıldığını dile getirdi.
Bir soruşturma önergesinin verildiği bu yasama yılında genel görüşme önergesi sayısının 5 olduğunu vurgulayan Şahin, verilen 4 gensoru önergesinin ise görüşülerek reddedildiğini kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin, bu yasama yılında verilen 409 araştırma önergesinden 24'ünün kabul edildiğini, konuları aynı olduğu için birleştirilen bu önergeler sonucunda 5 Araştırma Komisyonu kurulduğunu söyledi.
SORUNLARA ÇÖZÜM MERCİ
Dilekçe Komisyonuna yapılan başvuruların önceki yasama yılına göre önemli bir artış gösterdiğine işaret eden Şahin, 3. Yasama Yılı'nda 936 olan müracaat sayısının, bu yasama yılında bin 396'ya yükseldiğini belirtti. Şahin, önceki dönemden devralınan dilekçelerle beraber bin 438'inin karara bağlandığını kaydetti.
Şahin, “Bu artışın birçok sebebi olabilir ama kanaatimizce en anlamlısı; halkın, sorunlarına çözüm merci olarak Meclisi görmesidir” dedi.
İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNA BAŞVURULAR
TBMM Başkanı Şahin, İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna, bu yasama yılında komisyona 2 bin 352 başvuru yapıldığını, bunlardan bin 749'unun sonuçlandırıldığını, 377 başvuru hakkında ise işlemin devam ettiğini kaydetti.
Şahin, komisyon bünyesinde 3 alt komisyon kurulduğunu, yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan 16 raporun kabul edildiğini belirtti.
Mehmet Ali Şahin, başta siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri olmak üzere, komisyonların başkan ve üyeleri ile Meclis çalışanlarına, Meclis çalışmalarına yaptıkları katkılar nedeniyle teşekkür etti.
Şahin, sivil toplum örgütleri ile Meclis arasında ilişkilerin güçlendirilmesine bu yasama yılında da büyük önem verildiğini, 71 ayrı sivil toplum örgütünden bin 151 kişiyle görüşerek, sorunlarının çözümüne katkı sağlama çabası içerisinde olduklarını anlattı.
Meclis Başkanlığının faaliyetleriyle ilgili yazılı basında yaklaşık 7 bin, televizyonlarda 10 bin haber yer aldığını ifade eden Şahin, İletişim Daire Başkanlığınca bu yasama yılında basın etkinlikleri için 12 bin 48 işlem gerçekleştirildiğini söyledi.
Şahin, TBMM Haber Portalı'nın, Meclis çalışmalarının kamuoyuna aktarılması için 2 bin 470 haberi ve 3 bin 252 fotoğrafı yayına sunduğunu, TBMM TV'nin, 4. Yasama Yılı'nda bin 283 saat yayın yaptığını belirtti.
İLÇE NÜFUSU KADAR ZİYARETÇİ
Bu yasama yılında yaklaşık 564 bin ziyaretçinin Meclisi ziyaret ettiğini ifade eden Şahin, “Resmi tatil günleri hariç günlük ortalama 2 bin 710 ziyaretçiye hizmet verilmiş, bu sayı bazı günler 4 bini aşmıştır. Günlük ortalama 2 bin 500 ile 4 bin arasında değişen ziyaretçi sayımız, neredeyse bir ilçe nüfusu kadardır” dedi.
Şahin, ayrıca yurdun dört bir köşesinden gelen yaklaşık 70 bin öğrenci ve konukların da rehberler aracılığıyla Meclisi gezdiğini, özellikle Milli Egemenlik Haftası boyunca çocukların, Meclisi yoğun bir biçimde ziyaret ettiğini anlattı.
TEKNOLOJİK ALTYAPI
İlk Meclis binasının, kendileri için, ülke için çok özel olduğunu, bu nedenle gözbebekleri olduğunu ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ulus semtindeki bu mütevazi bina, Aziz Atatürk'ün etrafında kenetlenerek Meclisimizi kuran, bağımsızlığımızı kazanan, Cumhuriyetimizi ilan eden kahramanlarımızın bizlere emanetidir. Bu bina Meclis Başkanlığımızca restore edilmiştir. Milletimizin tarihinde çok önemli yere sahip olan Birinci Meclisimizi hem koruyor, hem de o binada yaşananları, verilen mücadeleleri başta çocuklarımız olmak üzere tüm milletimize anlatmak için çalışıyoruz. Birinci Meclisimizden bugüne parlamentomuzda görev yapmış olan 11 bin 752 milletvekilinin özgeçmişlerinin yer aldığı albüm çalışmasını da tamamladık, 4 cilt halinde kamuoyunun bilgisine sunduk.
Bu yasama yılında Meclisimizin bilgi ve teknoloji alt yapısını güçlendirerek daha iyi işleyen, daha hızlı çalışan, etkin bir duruma getirmek için çalışmalarımıza devam ettik. Bu amaçla geçen dönem altyapı çalışmaları başlayan METSİS (Meclis Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri) Projesi kapsamında Meclisimizin bilişim ve iletişim altyapısı tamamlanmıştır.
Bu projeyle TBMM merkez binasındaki tüm ses, veri ve görüntü iletişimi tek bir merkezde toplanmaktadır. Tüm çabamız teknolojiyi en iyi şekilde kullanan, alt yapısı çok güçlü, etkin bir Meclis oluşturmak içindir.”
ELEKTRONİK ORTAMDA ARŞİV
TBMM Başkanı Şahin, bu yasama yılında önemli faaliyetlerimizden birinin de parlamento arşiv belgelerimizin elektronik ortama aktarılma çalışması olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“22. Dönemde başlatılan ve bugüne kadar devam eden çalışma kapsamında toplam 12 milyon sayfa belge elektronik ortama aktarılmıştır. İçerisinde Meclisimizin açılışından bugüne tarihi nitelik taşıyan belgelerin yer aldığı bu çalışma kontrol aşamasındadır.
Yapılacak kontrollerin ardından bu eşsiz belgelerin öncelikle kurum içerisinde kullanıma açılması, ardından da internet aracılığıyla tüm halkımızın ilgisine sunulmasını hedefliyoruz.
Yakın tarihimizin tartışmalı dönemlerinden olan İstiklal Mahkemelerine ait dosyalar da Meclisimiz arşivinde bulunmaktadır.
Tarihimiz açısından büyük önem taşıyan İstiklal Mahkemelerine ait dosyalar üzerinde çalışma yapmak üzere İletişim Daire Başkanlığına bağlı Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmuştur.
TBMM'nin kendi insan kaynaklarından oluşan çalışma grubu, öncelikle 12 ayrı İstiklal Mahkemesine ait evrak envanteri çıkarmıştır. Meclis arşivimizde şu anda 1471 adet dosyanın bulunduğu tespit edilmiştir. Bu dosyalar içerisindeki kararlar, defterler ve belgelerin Osmanlıcadan bugünkü harflere çevirme işi başlamış bulunmaktadır. Yapılan bu tercüme işiyle birlikte dosya içeriğindeki belgelerin taranarak elektronik ortama aktarılması işlemi de yapılacaktır. Böylece yakın tarihimize ait bu tartışmalı dönem belgelerle aydınlatılarak bu konudaki spekülasyonlarında önemli ölçüde ortadan kaldırmış olacaktır.”
PARLAMENTOLAR ARASI İLİŞKİLER
TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin gelişen demokrasisi, dinamik yapısı ve potansiyeli ile tüm dünyanın ilgi odağı olduğunu ifade ederek, bunun somut göstergelerinden birinin de Meclis'in yürüttüğü parlamenter demokrasi faaliyetleri olduğunu söyledi.
Bu yasama yılında oldukça yoğun dış temaslarda bulunduklarını ifade eden Şahin, Meclis Başkanı olarak yurt içi ve dışında toplam 16 devlet başkanı, 57 parlamento başkanı, 8 başbakan, 8 bakan, 8 parlamento komisyonu başkanı, 19 büyükelçi ve 19 yabancı heyet olmak üzere 135 kişi ve heyetle görüşme yapıldığını bildirdi.
Şahin, TBMM'de 102 ülke parlamentosuyla karşılıklı dostluk grupları bulunduğunu ve ilişkilerin sürdüğünü belirterek, ayrıca bilgi ve deneyimleri yeni kurulan dost ve kardeş ülkelerin parlamentolarıyla paylaştıklarını ifade etti. Şahin, “Bu kapsamda 39 ülke parlamentosuyla karşılıklı mutabakat metni imzaladık. Anlaşmalardan Bahreyn, Fas, Fransa, Endonezya ve Moğolistan parlamento başkanlarıyla olmak üzere 5 adedi de bu yasama yılında tarafımdan imzalanmıştır” dedi.
TBMM Başkanı Şahin, Meclisin uluslararası alanda tarihi toplantılara da ev sahipliği ve öncülük yaptığın belirterek, bunlardan birinin İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) toplantıları olduğunu söyledi.
Daveti üzerine, İstanbul'da yapılan İKÖPAB Olağanüstü Genişletilmiş İcra Komitesi İkinci Toplantısı'na yoğun bir katılım olduğunu anımsatan Şahin, “İKÖPAB üyesi ülkeleri tek yürek haline getiren toplantıda, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı olarak üç semavi dinin buluşma noktası Kudüs'te yeni yerleşim bölgeleri açarak Kudüs'ün kutsal dokusunu bozması konusu görüşülmüş ve imzalanan İstanbul Deklarasyonu ile İsrail'in bu uygulaması kınanmıştır” dedi. Şahin, İKÖPAB'ın Uganda ve Suriye'de yapılan toplantılarına da katıldığını da kaydetti.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDEKİ GÖREVLER
TBMM Başkanı Şahin, 23. Dönem'de uluslararası örgütlerde Meclis'in başarıyla temsil edildiğini ifade ederek, “Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı görevine seçilmiştir. İlk defa bir Türk parlamenter böylesine önemli bir göreve seçilmiş bulunmaktadır. Sayın Çavuşoğlu'nun bu görevinde Türkiye'ye, AB hedefimize ve bölge barışına çok önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum” dedi.
Şahin, değişik uluslararası kuruluşlarda Türk milletvekillerinin etkin görevler aldığını ifade ederek, “Meclisimiz açısından gurur verici bu görevleri üstlenmeleri nedeniyle bu arkadaşlarımızı tekrar kutluyorum” dedi.
Şahin, bu yıl, Meclisin açılışının 90. yılının büyük bir coşkuyla kutlandığını anımsattı. 90 yıllık parlamentonun, birçok ülkeye göre büyük bir gelişme kaydettiğini anlatan Şahin, dünyada kurtuluş mücadelesini başlatan ve yöneten, ardından da Cumhuriyeti ilan eden tek Meclisin TBMM olduğunu ifade etti. Şahin, yokluklar içerisinde var edilen Meclisin, 90 yıldır halkı temsil etmeye ve ülkenin sorunlarını çözmeye devam ettiğini söyledi.
Demokrasinin kalbi olan Meclisin 90. yılının birçok alanda etkinliklerle kutlandığını belirten Şahin, “Memnuniyetle ifade etmeliyim ki; Meclisimizin kuruluşundan bu yana görev yapan ilk Başkanımız Aziz Atatürk başta olmak üzere 11 bin 752 milletvekilimiz adına Türkiye'nin her ilinde hatıra ormanları oluşturulmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığımızla ortaklaşa yürüttüğümüz bu ağaçlandırma seferberliği kapsamında Türkiye genelinde 1 milyon fidanın dikimi gerçekleştirilecektir. Şu ana kadar yarım milyon ağaç illerimizde dikilmiştir. Parlamentomuzun çevreci yönünü gösteren bu projemiz, 90. Yıl adına geleceğe yapılmış anlamlı ve kalıcı bir yatırımdır” diye konuştu.
“ÇOCUKLARA VE GENÇLERE ÖZEL ÖNEM”
Kutlama etkinliklerinde çocuklara ve gençlere yönelik faaliyetlere de “özel önem” verdiklerini kaydeden Şahin, şunları söyledi:
“Türkiye genelinde ortaöğretim öğrencileri arasında 'Milli Egemenlik' konulu kompozisyon yarışması düzenlendi. Yarışmaya 81 ilden, 8 bin 500 okulumuzdan 200 binden fazla ortaöğretim öğrencimiz katıldı. Öğrencilerimiz, ortak bir paydada buluşarak kompozisyonlarında dile getirdikleri düşüncelerle milli egemenliğin vazgeçilmez olduğunu çarpıcı bir biçimde ortaya koydular.
Yine gençlerimizin sanatsal potansiyellerini ortaya koydukları ülke genelinde liselerarası kısa film yarışması organize edildi.
Her yıl düzenlenen ve geleneksel demokrasi şölenine dönüşen Türkiye Öğrenci Meclisi'nin 7. Dönem Toplantısı da Meclis Genel Kurul Salonumuzda gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde yaklaşık 15 milyon öğrencimizin katıldığı bu çalışma, Meclisimizin çocuklarla bütünleşmesini ve kucaklaşmasını sağlamıştır. Bu çalışma, sevgili çocuklarımızın seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere demokrasinin temel konularında tecrübe kazanmalarına, parlamento kültürümüzün gelişmesine katkıda bulunmuştur.”
“MECLİS BAŞKANLARI BELGESELİ”
Mehmet Ali Şahin, 90. yıl etkinlikleri kapsamında, önemli bir yayın faaliyeti olarak “Meclis Başkanları Belgeseli” hazırlandığını, şimdiye kadar görev yapan 24 Meclis Başkanının hayatı, fotoğrafları, görüntüleri ile görev yaptığı dönemlere ait siyasi gelişmelere yer verildiğini söyledi.
Şahin, TRT'de yayınlanmaya başlanan belgeselin Meclisin ilk Başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ten başlayarak tarih sırasına göre her hafta birinin ekranlara taşıdığını ifade etti. Şahin, belgeselin aynı zamanda kitap halinde de yayımlandığını belirtti.
90. Yıl kutlamaları kapsamında değişik dallarda etkinliklerin düzenlendiğini hatırlatan Şahin, ayrıca milletvekillerinin katılımıyla geleneksel hale gelen TBMM Spor Oyunları'nın dördüncüsünün de başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Şahin, “Yurdumuzun dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle, bu toprakların nasıl vatan haline getirildiğini, bağımsızlığa giden yolda verilen destansı mücadelenin her safhasını, milletimize ve geleceğimiz olan gençlerimize en iyi şekilde anlatmayı hedefledik. Milli iradeyle hayat bulan Meclisimizin açılış coşkusunu 7'den 70'e milletimizin her ferdiyle paylaştık” dedi.
“MİLLİ SARAYLAR TİTİZLİKLE KORUNUYOR”
Şahin, Meclis tarafından her yıl verilen TBMM Üstün Hizmet ödüllerinin sahiplerinin Başkanlık Divanınca belirlendiğini, 15 Temmuzda düzenlenen törenle, 75 kişi ve kuruluşa TBMM Üstün Hizmet Ödülü'nün verildiğini anımsattı.
Milli Saraylar Daire Başkanlığının da bu yılı verimli geçirdiğini anlatan Şahin, yapılan restorasyon, organizasyon ve yenilikler sayesinde Milli Sarayları titizlikle koruma konusunda yoğun bir çaba içerisinde olduklarını vurguladı. Bu yasama yılında milli sarayları 751 bin 572 kişinin ziyaret ettiğini belirten Şahin, buralara bağlı mekanlarda 5 sergi, 4 konser, 7 konferans düzenlendiğini söyledi.
Daha önce depolama alanı olarak kullanılan yaklaşık 600 metrekarelik mekanın Dolmabahçe Sanat Galerisi olarak hizmete açıldığını belirten Şahin, burada Dolmabahçe Sarayı'nın depolarında yer alan 5 bin kadar tarihi objenin sergilenmesinin hedeflendiğini dile getirdi.
TERÖRLE MÜCADELE
Meclisin bu yıl terörle mücadele konusunda da önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdiğini ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Terör konusunda başta siyaset kurumu olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin ortak bir anlayışla hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Terörle mücadele konusunda geçmişten beri her türlü desteği veren Meclisimiz, bundan sonra da üzerine düşen her türlü katkıyı kararlılıkla sürdürecektir.
Bu vesileyle, vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna aziz canlarını veren şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Ailelerine ve yakınlarına da başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”
12 Eylül'de Anayasa değişiklikleriyle ilgili referanduma gidileceğini anımsatan Şahin, “Referandum sürecinin demokrasimize ve milletimize yakışır bir şekilde sonuçlanacağına yürekten inanıyorum. Vatandaşlarımızın özgür iradeleriyle verecekleri kararın, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum' dedi.
Bir yasama yılının daha geride kaldığını, Meclisin, ülkenin kaderine bundan sonra da yön vermeye devam edeceğini belirten Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Parlamentomuzun önümüzdeki yasama yılında sağduyu, hoşgörü, karşılıklı saygı ve uzlaşma anlayışı içerisinde çalışarak faaliyetlerini sürdüreceğinden kuşku duymuyorum. Bu yasama yılını başarıyla tamamlayan, özveriyle çalışan milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Başkanlık Divanı üyelerimizi, grup başkanı ve vekillerini, komisyon başkanları ve tüm personelimizi çalışmalarından dolayı kutluyor, teşekkür ediyorum.
Siz değerli basın mensupları da yoğun çalışarak Meclisimizin faaliyetlerini halkımıza duyurmak için çaba gösterdiniz. Meclisimizle halkımız arasında köprü olan sizlere de katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”
İNEGÖL VE HATAY'DAKİ OLAYLAR
Şahin, İnegöl ve Hatay'daki olaylara bakarak, gelecekle ilgili endişe duyulmaması gerektiğini belirterek, “Çünkü milletimizin mayası sağlamdır. Bu tür olaylar çıkararak Türkiye'de iç huzuru bozmaya çalışanlar, amaçlarına ulaşamazlar” dedi.
Şahin, yasama yılını değerlendirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
İnegöl ve Hatay'da meydana gelen olaylardan endişe duyup duymadığı yönündeki soruya, Şahin, “İnegöl ve Hatay'da hepimizi üzen birtakım olaylar meydana geldi. Bu olaylardan dolayı hepimiz üzüntü duyuyoruz” karşılığını verdi. Şahin, ancak bu olaylara bakarak gelecekle ilgili endişe duymamaları gerektiğini belirterek, “Çünkü milletimizin mayası sağlamdır” dedi.
Kimlerin, hangi nedenlerle bu olayı çıkardığının, yargı organlarınca ortaya çıkarılacağını, yasaların uygulanacağını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak, herkesin bu süreçte sorumlu davranma görevi vardır. Öncelikle siyaset kurumunun ve siyaset kurumunun değerli mensuplarının, sorumlu davranmakta daha titiz olmaları gerektiği kanaatindeyim. Siyaset kurumunun mensupları derken kendimi de kast ediyorum. Toplumda gerginliklere yol açacak, siyasi görüşleri farklı da olsa vatandaşlarımız arasında zıtlaşma ve ayrışmaya yol açacak söz ve beyanlardan şiddetle kaçınmak zorundayız. Birbirimize hitap ederken kullandığımız kelimeler ve seçtiğimiz üslubun, kendi tabanlarımızda ne gibi yansımaları olduğunu konuşurken düşünmek zorundayız.
Siyasiler, halkımızın oylarıyla ülkemizi yönetmeye talip olan kişilerdir. Kimi yönetme görevine gelmiş, kimi gelmek için mücadele etmektedir. Ama mutlaka ülkemizde birliğin, bütünlüğün, karşılıklı sevgi, dayanışma ve huzurun devamı için hepimiz ayrıca sözlerimize, davranışlarımıza, beyanlarımıza özel bir itina göstermemiz gerekiyor.
Bir atasözümüz var. Kimse kusura bakmasın, kimseyi kast etmiyorum... 'İmam hata yaparsa, cemaat ne yapmaz' derler. O nedenle halkın önderleri durumunda olan kişiler olarak, halkımızın olumsuz etkileneceği söz ve tavırlar içerisinde olmamalıyız. Sadece siyaset kurumunun değerli mensupları değil, tüm halkımız bir takım provokasyonlara karşı da uyanık olmalı, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen birtakım kişilerin ve kuruluşların oyunlarına alet olmamalıyız diye temenni ediyorum. Milletimizin mayası sağlamdır; bu tür bir takım olaylar çıkararak Türkiye'de iç huzuru bozmaya çalışanlar amaçlarına ulaşamazlar.”
Şahin, bir gazetecinin, “102 subay hakkında tutuklama kararı çıktı. Hatay'daki 4 polisin cenazesinde bir vatandaş, 'Hepsini içeri attınız, Amanosları nasıl temizleyeceksiniz?' dedi. Bu sözü nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Türkiye bir hukuk devletidir. Kurumlar, Anayasa ve yasalar çerçevesinde görevlerini yerine getirir” karşılığını verdi.
“Ergenekon Davası” ve “Balyoz Soruşturması”nın tamamen yargısal bir faaliyet olduğunu dile getiren Şahin, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğunu, erklerin birbirine müdahale edemeyeceğini söyledi.
TBMM Başkanı Şahin, şöyle konuştu:
“TSK'da önemli görevlerde bulunmuş ve bulunmakta devam eden komutanlarımızla ilgili bu yargısal süreçleri biz de takip ediyoruz ama yargının kararları herkesi bağlamaktadır. Yargıya 'niye böyle bir karar verdiniz?' diye soru sorma yetkisi yasama organının başkanı olarak benim görevlerim arasında değil. Yargı organlarımıza da bu tür soruları kimse Anayasal çerçevede soramaz. Ancak bütün bu gelişmeler halkımızın gözü önünde cereyan etmektedir.
Bir taraftan yargısal faaliyetler yürürken, kuşkusuz ki terörle mücadele de yürüyecektir. O da devletimizin, güvenlik güçlerimizin görevidir. Bunları birbirine karıştırmamak gerekir. 'Terörle mücadeleye yargı organları, verdiğiniz kararlarla zarar veriyorsunuz' denilebilir mi? Her kurum, kişi görevini Anayasal sınırlar içerisinde yapacaktır.”
“BUNLARI GÖRECEĞİZ”
Şahin, “CHP'nin, 'TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi'ne ilişkin yasa teklifinin, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin mutabakatı ile geçmesi için bir komisyon kurulup kurulamayacağı” yönündeki soru üzerine, henüz Meclis Başkanlığına verilmiş bir teklif bulunmadığını ifade etti.
Meclisin çalışmalarına ara verdiğini anımsatan Şahin, Meclisin 1 Ekimden önce toplantıya çağrılması yönünde bir başvuru olursa, bu tekliflerin ancak o zaman işleme alınabileceğini ifade etti. Şahin, “Önümüzdeki süreçte bunları göreceğiz. Meclis Başkanlığı olarak gelişmelere göre hareket ederiz” dedi.
Mehmet Ali Şahin, “İnegöl ve Hatay'da meydana gelen olayların, muhalefet tarafından, “açılımda başarısızlığa bağlandığı” yönündeki bir soru üzerine, muhalefetin iktidara yönelik bu itirazlarına cevap vermesinin uygun olmayacağını, bu eleştirilere iktidar partisi mensuplarının cevap verebileceğini söyledi.
SORU ÖNERGELERİ
Şahin, “Yazılı ve sözlü soru önergelerinin cevaplanma oranının az olduğu, bunu bir sorun olarak görüp görmediği”nin sorulması üzerine, yazılı soru önergelerinin cevaplandırılmasının belli bir zamanı gerektirdiğini dile getirdi. Şahin, zaman zaman süresinde cevaplandırılmayan soru önergeleri olduğunu, bunun üzerine yeniden uyarıda bulunduklarını, yine cevaplandırılmaz ise gelen kağıtlarda bunların yayımlandığını anımsattı.
Soru önergelerine verilen yanıtlarda yüzde 38'lik bir oranın şu anda işlemleri devam edenlerin de katılması halinde yüzde 50'nin üzerine çıkacağını belirten Şahin, 4. Yasama Yılı'nın bu açıdan başarılı olup olmadığını değerlendirmesi için geçmişle ilgili bir kıyaslama yapması gerektiğini söyledi.
Sözlü soru önergelerine cevap açısından oranı oldukça düşük göründüğünü ifade eden Şahin, “Salı günleri sayın bakanlar bu sorulara cevap vermeye gayret ediyorlar. Ama çokça soru olunca, sadece salı günü 1 saatlik süre içinde bu soruların cevaplandırılması yetmeyebilir. Ben, tabii ki denetim günlerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ve bu sözlü soru önergelerinin de o gün bakanlarımızca cevaplandırılmasının Meclisin denetim yapması açısında önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
“Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliği ile ilgili bazı cümlelerini iptal etmesinin ardından, Anayasa Mahkemesinin bazı yetkilerinin kısıtlanabileceğini ifade ettiniz. Bunu açar mısınız?” sorusu üzerine Şahin, şunları kaydetti.
“Benim Anayasa değişikliği paketi ile ilgili Anayasa Mahkemesince verilen karar üzerine yapmış olduğum değerlendirme tamamen TBMM'nin hukukunu koruma düşüncesiyle sarf ettiğim sözlerdir. Çünkü, madem ki kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır, her erk diğerine saygı gösterecektir ve birbirlerinin alanına müdahale etmeyeceklerdir.
Ben Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleme yapabileceğini, esasa giremeyeceğini, bunun Anayasada açıkça yazılı olduğunu ama bütün bunlara rağmen geçmişte bir kez, şimdi yeni olarak, Meclisin Anayasa yapmayla ilgili yetki alanına bir müdahale olduğunu söyledim. TBMM olarak bunu benim söylemem de görevimdi. Çünkü, TBMM'nin hukukunu öncelikle koruma görevi Meclis Başkanlığına aittir. Ben de bu görevi yerine getirdim. İleride bu tür kararların tahakkuk etmemesi ile ilgili birtakım tedbirler alınması gerekiyorsa, bunlar da alınmalı dedim. Anayasa değişikliği şeklinde de olabilir. Anayasanın 148. maddeye bu konuda farklı bir yaklaşım getirilebilir. O bakımdan benim açıklamamda, bir daha bunların yaşanamaması ile ilgili alınması gereken tedbirler varsa bunları alalım, düşüncesinden ibaret.”