Güncelleme Tarihi:
Aslı Dülgeroğlu, sahaf sahaf dolaşıp, hâlâ bu işi gerçek anlamıyla yapmaya çalışan isimlerle görüşerek, sahaflığın inceliklerini araştırmış. Özellikle ellerindeki "en değerli" kitapları sormuş.
Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda Dilmen Kitabevi Sahaf'ın sahibi İbrahim Manav; sahaflar için en değerli kitabın şayet Osmanlıca baskı kitaplar ele alınacaksa, önceliğin Müteferrika Matbaası'nda basılan ilk baskı kitaplar olacağını söylüyor.
İbrahim Manav'ın elindeki en değerli kitap da, Müteferrika Matbaası'nda basılan ilk kitap olan "Vankulu Lugatı". 1729 yılında basılan bu kitap, gerçekten de en değerli kitap.
Beyoğlu'ndaki Turkuaz Sahaf'ın sahiplerinden Nedret İşli, kitabın değerinin baskı adedine, zor bulunup bulunmadığına, imzalı olmasına göre değiştiğini belirtirken, elindeki en değerli kitabın; 1940 yılında İstanbul'da Kardinallik yapan ve şimdikinden önceki üçüncü Papa olan Ron Calli'nin bir araya getirdiği, İstanbul'da yaşayan Katolik ailelerinin isim listelerini ve adreslerini kapsayan bir katalog olduğunu söylüyor.
Kadıköy'deki Sahaf Dil-Tarih'in sahibi Sami Önal'ın elindeki en değerli kitap ise, 5 ciltten oluşan ve Osman Ergün tarafından yazılan "Mecelle-i Umur-ı Belediye".
Kadıköy, İmge Sahaf'ın sahibi Haluk Ceylandağ'ın elindeki en değerli kitap, 1568 tarihinde Venedik'te basılmış, İtalyanca Osmanlı tarihi. Hem eski olması, hem de Osmanlı tarihi olması dolayısıyla değerli olan kitabın fiyatı 5000 YTL.
Beyoğlu'ndaki Simurg Sahaf'ın sahibi İbrahim Yılmaz, belirli aralıklarla kitap müzayedesi de düzenleyen bir isim. NOTOS Öykü dergisinin, "öykü" kimliği dolayısıyla elindeki en değerli kitap olarak seçtiği, 1952 baskı tarihli ve yazarı Sait Faik tarafından imzalanmış, Lüzumsuz Adam isimli öykü kitabı olduğunu söylüyor.
Kadıköy'deki Babil Sahaf'ın sahibi Lütfü Bayer elindeki en değerli kitap olarak, Mustafa Nuri Paşa'nın Netayic-ül Vukuat adlı Osmanlı tarihi kitabını gösteriyor. Toplamı 4 cilt olan kitabın ilk 3 cildi matbaa baskısı olmasına rağmen, 4. cildi el yazması halinde günümüze gelmiş.
Kadıköy'deki Sahaf Müteferrika'nın sahibi Lütfü Seymen'in elindeki en değerli kitap ise, "Kitab-ül İhtiyar fi Şerh il Muhtar" isimli fıkıhla alakalı 18. asırdan kalma bir el yazması. Değeri de 3000 YTL.