Güncelleme Tarihi:
Sahaflar Çarşısı'ndaki dükkan kiralarının arttırılmasını kabul etmeyen bazı sahaflar belediyeyle mahkemelik durumda.
Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda Büyükşehir Belediyesi'ne ait dükkanların kiraları zamla 270 milyon liraya ulaştı. Birkaç kiracı yeni kiraları ödemeyi kabul ederken çarşının kuruluşunda katkısı olan eski sahaflar yapılan artışı uygulamayı reddetti. Bu nedenle çarşı esnafının çoğu Büyükşehir'le mahkemelik oldu.
Sahaflarla belediye arasındaki sorun 1994'te başladı. Belediye o tarihten itibaren her yıl kira arttırımı istedi, sahaflar eski kirayı ödemeye devam ettiler.
Belediye, 1994'ten beri her yıl yargıya başvurdu ve her seferinde dava sahaflar lehine sonuçlandı, ancak karar Yargıtay'da bozuldu.
Sahaflar eski kiralarını ödemeyi sürdürüyor. Belediye de ‘‘yeni kirayı ödemeleri’’ konusunda bir uyarı mektubu gönderdi.
Kiraların her yıl yüzde 100 arttığını söyleyen Beyazıt Sahaflar Çarşısı Derneği Başkanı Adil Sarmusak ‘‘1950'deki yangında barakalar kül olmuş, bazı kitaplar, el yazmaları güçlükle kurtarılmıştı. Daha sonra zamanın valisi ve belediye başkanı Fahrettin Kerim Gökay bir çarşı yaptırdı ve yapılan kira anlaşmasında kitapçıların korunması gerektiğini belirtti. Sahafların kendilerini tüccar gibi görmedikleri bir gerçek, sadece kültür hizmeti veriyoruz. Bu kültür hizmeti belediyenin üç beş kuruşu için baltalanıyor’’ dedi.
Sahaflar Çarşısı'nın 1970'lerden sonra hızla olumsuz bir değişime uğradığını iddia eden Sarmusak şunları söyledi:
‘‘Eskiden kendini koruyan, bozulmaya direnen çarşı, belediyenin kiraları aşırı biçimde arttırması, kitapçılıktan anlayan, bu işe gönül vermiş sahafın azalması, işporta baskısının huzursuzluk yaratması ve yolların işgal edilmesi yüzünden önemli sarsıntı geçiriyor. Devletten, belediyeden, kültür adamlarından, İstanbul'u seven ve kitapları seven herkesten ilgi beklemekteyiz. Hattatlar, bakırcılar, fesçiler gibi ismimizin semtlerde sadece bir isim olarak kalmasından ve tarihe karışmaktan korkuyoruz.’’