Şah damarına neştersiz müdahale

Güncelleme Tarihi:

Şah damarına neştersiz müdahale
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 13:16

Şah damarındaki tıkanıklık için artık korkmaya gerek kalmadı. Üç boyutlu dijital anjiyografiyle bir günde hayata dönebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 75 yaşındaki bir hastanın şah damarındaki tıkanıklık, üç boyutlu dijital anjiyografi cihazıyla giderildi.

/images/100/0x0/55ea0e28f018fbb8f868011d


Aydın'da yaşayan 75 yaşındaki Şükrü Kahraman, yaklaşık bir yıldır yaşadığı baş dönmesi, baş ağrısı ve denge kaybı şikayetleriyle Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesine başvurdu ve şah damarında tıkanıklık olduğu bildirilerek, girişimsel radyoloji ünitesinde ameliyatsız tedavi edildi ve sağlığına kavuştu.

SDÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa bir süre önce Girişimsel Radyoloji Ünitesine kazandırılan 3 Boyutlu Dijital Anjiografi Cihazı (DSA) ile ikinci hastayı da sağlığına kavuşturduklarını söyledi.

Hastaneye ziyaret için gelen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Geyik'le yaptıkları operasyonda, şah damarında ciddi darlık olan hastanın ameliyatsız, stent ile açılması işlemini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Köroğlu, şöyle konuştu:

“Hastanın beyni besleyen damarlarında tıkanıklık vardı. Hasta kontrol amaçlı bir gün Nöroloji Servisi'ne alındı ve ardından üç boyutlu dijital anjiografi cihazı ile balon-stent ile damarların açılması işlemi gerçekleştirildi ve hasta ertesi gün taburcu edildi.

Söz konusu işlem Türkiye genelinde birkaç merkezde yapılabiliyor. Bunlardan biri de Isparta SDÜ. Zor bir iş ama hızlı ve etkin tedaviyi sağlıyor. Bu konuda rahatsızlığı bulunan hastaların vakit kaybetmeden SDÜ'ye gelmelerini öneriyoruz.”

Dün ağlıyordım, bugün gülüyorum

Hasta Şükrü Kahraman da, şah damarının tıkalı olması nedeniyle yaşam sürecinde riskli bir döneme girdiğini, her gün ya ölüm ya da felç kalma riskiyle yaşarken, geçirdiği operasyonla bir günde sağlığına kavuştuğunu belirtti.
Gözünün sık sık kararması, dengesini kaybederek düşme olaylarının artması üzerine ameliyat olma kararı aldığını kaydeden Kahraman, kızı ve oğlu ile hastane arayışlarına başladıklarını bildirdi. Kahraman, şunları söyledi:
“Damarlarımın tıkalı olduğunu öğrenince mutlaka ameliyat olmam gerektiği belirtildi. Aydın'da yaşıyorum. Kızım ve oğlumla, büyükşehirlerle irtibata geçerek hastane aramaya başladık. Ankara ya da İzmir gibi büyük illere gitmeyi planlıyordum, SDÜ'yü önerdiler. Burada Doç. Dr. Mert Köroğlu'yla tanıştık ve SDÜ'de tedavi olmaya karar verdim.”
Doç. Dr. Köroğlu'nun ameliyatsız tıkanıklığı açma tekniği konusunda kendisine bilgi verdiğini ve operasyonu kabul ettiğini ifade eden Kahraman, “Operasyon öncesi günlerce, belki de haftalarca hastanede kalacak gibi hazırlık yaptım ve öğle saatlerinde operasyona girdim, bir gün sonra da taburcu oldum. Dün ölüm riskiyle yaşarken, bugün güle oynaya hastaneden ayrılıyorum” diye konuştu.

Eşi ve çocuklarıyla AA objektifine poz veren Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:
“Asıl size değil, hayata gülümsüyorum. Kendimi çok zinde hissediyorum. Hiçbir sıkıntım yok, hayata yeniden 'merhaba' dedim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!