Güncelleme Tarihi:
Bakanlık hijyen, aşılama, yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin önemi ve sigara kullanımının önlenmesine yönelik mesajların cep telefonlarına iletilmesi için 3 GSM operatöründen destek istedi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzalı Turkcell A.Ş., Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye gönderilen yazıda, insan sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesine yönelik olarak toplumda sık görülen hastalıkların önlenmesi çalışmalarına öncelik verildiği belirtildi.
Ülkede kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çekilerek, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra sigara kullanımının önemli bir faktör olduğu koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 ile birinci, tüm ölümlerin yüzde 11'ini oluşturan kanser türlerinin ise ikinci sırada geldiği bildirildi.
Hipertansiyon görülme sıklığının yüzde 11-43 arasında saptandığı, toplumun yüzde 7.2'sinde görülen şeker hastalığının ise son 5 yılda erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 14 oranında artış gösterdiği belirtildi.
Kemik erimesi görülme sıklığının kadınlarda yüzde 9, erkeklerde yüzde 0.6 olarak bildirildiği kaydedilerek, tüm bu hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan şişmanlığın (obezitenin) görülme oranının ise Bakanlıkça yapılan bir çalışmada erkeklerde yüzde 21.2, kadınlarda ise yüzde 41.5 olarak bulunduğu belirtildi.
Sigara alışkanlığının da önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen yazıda, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği tahminine yer verildi.
Yetersiz ve dengesiz beslenme, sigara kullanımı, fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin alışkanlıklar ve seçilen yaşam tarzı nedeniyle sağlık üzerinde etkili olduğuna işaret edilerek, “Bu alışkanlıkların değiştirilmesi ve istenilen davranış değişikliğinin oluşturulabilmesi için toplumumuzun sürekli olarak bilgilendirilmesi, halk eğitimi programlarının yürütülmesi önem arz etmektedir” ifadesine yer verildi.
AŞILAMANIN ÖNEMİ
Halk sağlığı açısından aşılamanın önemi vurgulanarak, aşıların uygulanmasının kolay, koruyuculuk oranı yüksek ve ucuz ürünler olduğu kaydedildi.
Bakanlıkça yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında çocukluk döneminde sık görülen, en çok sakatlığa ve ölüme yol açan verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B, ve hib menenjitine karşı aşılamanın tüm sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı belirtilerek, “Anne ve babalara düşen görev, çocuklarını aşılatmak üzere en yakın sağlık kuruluşuna götürmektir” denildi.
Her çocuğun ulusal programa göre, gereken tüm aşılarla korunmasının elzem olduğu, aşılama programının tamamlanmaması halinde aşıların yeterince koruma sağlayamayacağı belirtildi.
İLETİŞİM SEKTÖRÜYLE İŞ BİRLİĞİ
Halkın sağlığının korunması, geliştirilmesi ve risk faktörleriyle ilgili bilimsel ve doğru mesajların iletilmesinde iletişim sektörünün desteğiyle çok daha geniş kitlelere ulaşılmasının hedeflendiği kaydedilerek, bu amaçla hijyen, aşılama faaliyetlerine hız verilmesi, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının özendirilmesi, fiziksel aktivitenin önemi ve sigara kullanımının önlenmesine yönelik mesajların cep telefonu hatları aracılığıyla halka iletilmesinin yararlı olacağı bildirildi.
MESAJLAR
Sağlık Bakanlığınca cep telefonlarına gönderilmek üzere hazırlanan aşılama, beslenme, hareketli yaşam ve sigarayla ilgili mesajlar şöyle:
-“Çok görülen ve önemli hastalıklarla ilgili aşılar ücretsizdir. Çocukluk dönemi aşıları ücretsiz olarak sağlık ocaklarında yapılmaktadır”
-“Çocuğunuzun aşılarını zamanında yaptırmayı unutmayınız”
-“Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklarımızı aşılatalım, yarına güvenle bakalım”
-“Çocuğunuz hala aşılanmadıysa veya eksik aşısı varsa en yakın sağlık ocağına başvurunuz”
-“Aşı ile verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B ve HİB menenjitinden korunmak mümkündür”
-“Daha sağlıklı bir yaşam için günde 5 porsiyon sebze ve meyve yenmelidir”
-“Kemik sağlığınız için günde en az 2 bardak süt veya yoğurt tüketin”
-“Her gün en az 30 dakika spor yapmak beyin fonksiyonlarını artırır”
-“Şişmanlık (obezite) kalp-damar hastalıkları riskini artırır”
-“Düzenli olarak yapılan bedensel hareketler kemikleri güçlendirir”
-“Sigara içmek başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığa yol açar”
-“Sigara içmek bebeğe zarar verir”
-“Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur”
-“Sigara içmek erken yaşlanmaya neden olur”
-“Sigaraya ödenen parayla temel ihtiyaçların önemli bir kısmının karşılanabileceğini düşündünüz mü?”
-“Tuvalet sonrası hijyenik el yıkama bulaşıcı ve salgın hastalıkları önler”
-“Yemek hazırlamadan önce ellerinizi yıkamak, besin kaynaklı zehirlenmeleri önler”