Güncelleme Tarihi:
Memur-Sen’e bağlı Sağlık Sen Manisa Şubesi’nin Şiddet Araştırma Komisyonu tarafından Yunusemre İlçesi’nde sağlık çalışanları ve hastalar arasında sağlıkta şiddet araştırması yapıldı.
Sendika binasında 8 aylık araştırmanın sonuçlarını açıklayan Komisyon Başkanı Dr. Ümit Atman, ankete 274 kişinin katıldığını belirterek, "Sağlık hizmeti alan kişilere son 1 yılda şiddet olaylarında artış var mı diye sorduk.
Yüzde 87’si sağlıkta şiddetin arttığını söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 62’si son bir yıl içinde şiddete tanık olduğunu söylerken, yüzde 5’i de şiddet uyguladığını anlattı. Şiddet olaylarının çoğu da bekleme salonunda gerçekleşiyor.
Sağlık çalışanlarının içinde yüzde 36 ile en çok hekimler şiddete maruz kalırken, bu olayların yüzde 77’si de mesai saatleri içinde gerçekleşiyor. Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta şiddet uygulayan kişilerin yüzde 68’inin kadın olması" diye konuştu.
Dr. Atman, çalışmada, sağlık personeline karşı şiddetin nedenlerinin de araştırıldığını, hastaların ve hasta yakınlarının yüzde 40’ının gecikme veya bekleme, yüzde 16’sının ise ihmal edilme düşüncesi olduğunu söyledi.
Araştırmada sağlık çalışanlarının da görüşlerinin alındığını açıklayan Atman, çok üzücü sonuçlarla karşılaştıklarını ifade etti. Bazı sağlık çalışanlarının silah taşıma ruhsatı istediğini, bazılarının da elektroşok, biber gazı gibi cihazları taşımak istediklerini kaydeden Atman, "Bazıları ’sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişi ülkenin hiçbir yerinde sağlık hizmeti almasın’ derken, bazıları da ’sağlık çalışanlarına silah taşıma ruhsatı verilsin’ dedi. Bu sözler sağlık çalışanlarının şiddetten dolayı psikolojilerinin bozulduğunu gösteriyor" dedi.
Sendika Başkanı Mustafa Irgat ve Dr. Ümit Atman, araştırmayı bundan sonra Manisa genelinde yapmak istediklerini ve sonuçların TBMM Sağlık Komisyonu’na da gönderileceğini ifade etti.