<B> Hanife BAŞ</B>
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2003 14:55
Dr. Sarper Tanlı bir sağlık yöneticisi. Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri'nde genel müdür olarak çalışıyor. Türkiye'deki sağlık sisteminin çarpık olduğunu düşündü, doktorluğu bırakarak yönetici olmayı seçti. 1991'de burs kazanarak gittiği ABD'nin önemli hastanelerinden birinde yedi yıl çalıştı. Birikimlerini aktarmak için Türkiye'ye döndü.
Türkiye'deki sağlık sistemi onu sağlık yöneticisi olmaya itti. Tıp okumasına ve bir süre doktorluk yapmasına karşın, kariyerine sağlık yöneticisi olarak devam ediyor. Bu kişi, Türkiye'de doktorluktan sağlık yöneticiliğine geçen isimlerden biri olan Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sarper Tanlı...
Tanlı, evde bakım hemşireliğini Türkiye'de uygulamaya koyan ilk kişi oldu. 1989'da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olan Tanlı, yoğun acil servis deneyiminin ardından işletme master'i yapmaya karar veriyor. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde Sağlık Kuruluşları alanında master yapıyor. Bu sırada Amerikan Hastanesi'nde yönetici yardımcısı olarak çalışmaya başlıyor.
Kazandığı burs ona ABD yolunu açıyor. 1991'de Houston'da Methodist Hastanesi'nde Yönetici Geliştirme Programı'nı tamamlıyor. Kendisine gelen iş teklifini kabul ederek aynı hastanede çalışmaya başlıyor. Kalite yöneticisi olarak başladığı görevinde yedi yılda çeşitli kademelere yükseliyor. Amerikan Hükümeti, başarılı çalışmalarından dolayı Tanlı'ya oturma izni de veriyor. Ancak, ABD'de kaldığı yedi yılın ardından Türkiye'ye dönmeyi tercih ediyor. Türkiye'ye dönme kararını şöyle anlatıyor:
‘‘ABD'de sağlık yöneticiliği anlamında çok şey öğrendim. Bu öğrendiklerimi birilerine aktarmam gerekiyordu. Belki bu şekilde sağlık sistemi değişebilirdi. Türkiye'ye dönüp burada nasıl başarılı olabileceğimi de görmek istedim. Ama Türkiye'de başarmak o kadar kolay değil. Yapılacak çok şey var.‘‘
1997'de Türkiye'ye dönüşünün ardından İstanbul Memorial Hastanesi'nde Medikal Direktör, Bayındır Sağlık Sistemleri'nde Genel Müdürü Yardımcısı olarak çalışıyor. 2000 yılından beri 'evde sağlık hizmetleri' alanında faaliyet gösteren Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri'nde genel müdürlük görevini yürütüyor.
Marmara Üniversitesi'nde sağlık yöneticiliği alanında doktora yapan Tanlı, Sağlık Kuruluşları Yönetimi Bölümü yüksek lisans programında da ders veriyor.
YÖNETİME İLGİ
Tanlı, tıp okumasına karşın her zaman organizasyon ve yönetime ilgi duymuş. Doktorluğu bırakarak tamamen bu alana kanalize olmuş. Türkiye'deki sağlık yönetiminin durumunu çok iç açıcı görmüyor:
‘‘Halen sağlık yönetimi bir bilim olarak kabul edilmiş değil. Sağlık yönetimi ve eğitimi hala tam oturmadı. Böyle bir durumda sağlığı yönetmek mümkün değil. Kanunlar yetersiz. ‘Başhekim hastaneyi yönetir’ şeklinde bir kanun var. Doktorlar yönetsel birtakım bilgileri, hastanenin nasıl işleyeceğini bilemezler. Bu model değişmediği, hastanelerin profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi sağlanmadığı sürece sağlıkta önümüz açık değil.‘‘
Ona göre, Türkiye sağlık teknolojilerini takip etmede çok ileride ancak yönetim alanında çok geri kalmış durumda. Sağlık yöneticiliği bir kariyer alanı olmaktan öte, daha fazla dikkate alınması gereken bir konu. Tanlı, kurumsallaşmış özel hastanelerin sağlık yönetimine önem vermeye başladığını dile getiriyor. Sağlık yöneticiliğinin önemli bir kariyer olarak düşünülmesi ve programların ona göre yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
Sağlık alanında başarılı olmak için çalışma, ısrar etme ve fırsatları insanın kendisinin yaratmasının önemli olduğunu ifade ediyor.
EVDE BAKIM NEDİR?
Evde bakım hizmetleriyle tıbbi kontrol altındaki hastalara ve ailelerine, yaşadıkları ortamda gerekli sağlık hizmetlerinin götürülmesi hedefleniyor. Amaç, günlük yaşam şartlarını en az etkileyerek, en doğru tedaviye ulaşmak ve hastalığın etkilerini en aza indirerek hastanın yaşam kalitesini yükseltmek. Evde bakım hizmeti, yeni doğan bebekten yaşlıya, hastalık veya sağlık takibi durumlarında, kronik hastalıklarda, kaza veya ameliyattan sonra hastanın bulunduğu ortamda fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanılıyor. Evde bakım hizmeti doktor muayenesinden kısa veya uzun süreli hemşirelik hizmetlerine, terapi hizmetlerinden laboratuvar hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede veriliyor. Her türlü hastalık için hizmet veriliyor.