Güncelleme Tarihi:
Ankara Tabip Odası Başkanı Beyazıt İlhan, Ankara Diş Hekimleri Odası ile düzenledikleri basın toplantısında, her geçen gün hekime başvuru sayısının arttığını belirtti.
Sosyal Güvenlik Kurumundan devlet hastanelerine ayrılan payın da yıllar içerisinde azaltıldığını dile getiren İlhan, “2002 yılında yüzde 65'lerdeyken 2009'da yüzde 50'lere geriledi. Üniversite hastanelerine ayrılan pay azaldı. 2002 yılında bu yüzde 20'lerdeyken 2009'da yüzde 10'lara geriledi. Özel hastanelere ayrılan pay ise arttı. 2002'de bu yüzde 10'lardayken 2009'da yüzde 30'ların üzerine çıktı” dedi.
"SAĞLIK TEHLİKEDE"
İlhan, sağlığın tehlikede olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:
“Çünkü sağlık alanı artık ticari bir sektör oldu. İnşaatçısı, marketçisi, tekstilcisi, madencisi hastane açtı. Sektöre yatırım yapmış bütün para babalarına hasta lazım, hastalık lazım. Ne kadar çok hastalanırsanız, o kadar çok kazanacaklar. Doktorunuz uyarıyor. Performans sistemi geldi, şipşak muayene devrindeyiz. Bir doktor günde 150 hasta bakmak zorunda kalıyor, oysa 3-5 dakikada hasta bakılmaz. Doğru dürüst hasta muayenesi için 20 dakika gerekir.
Kamu ve özel tüm basamaklarda 2010 yılında 550 milyon muayene gerçekleştirildi. Dünya Sağlık Örgütüne göre bir muayene süresi 20 dakika olmalı, Türkiye'de 3 dakika.
Katılım payı 2 TL dediler, şimdi devlet hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL oldu. Aynı branşta ikinci kez muayene olacaksanız 5 TL daha
ilave; kamuda 13, özelde 20 TL. Özel sağlık kuruluşlarında muayene ve her işlem için yüzde 70'lere varan farklar cepten ödeniyor.
1 Ocak 2012'de Yeşil Kart bitecek, GSS gelecek. Asgari ücretin üçte biri kadar geliri olan biri ayda en az 35 TL sağlık primi ödeyecek.
Aile hekimlerinin reçetesine ücretsiz olacak dediler, şimdilik 3 TL. Acillerden bile katkı payı alınacak. Reçetelere yazılan her kutu ilaç için 3 TL alınması planlanıyor. Reçete bedelinin yüzde 10'u, yüzde 20'si zaten hastadan alınıyor. Eşdeğer ilaçtan doğan fark olursa yine hastadan alınıyor.
Eczanelerde ilaç yok. Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaç bütçesi alarm verdi. Bakanlık ilaç şirketlerine rest çekti. İlaç şirketleri 350 ilacı artık piyasaya çıkarmıyor.”
HERKESİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ
İlhan, sağlıkta yaşanan sorunların bir kez daha gündeme gelmesi ve sağlıkçılar tarafından tartışılarak düşüncelerin aktarılması ve ortak tepkinin ortaya konması için 21 Aralık Çarşamba günü “Sağlık Hakkı Meclisleri” kuracaklarını söyledi.
Bu kapsamda Ankara'da da sabah saatlerinde çeşitli hastanelerden yola çıkarak saat 11.45'te İbni Sina Hastanesinin bahçesinde toplanacaklarını ve Sağlık Bakanlığı önüne yürüyerek Abdi ipekçi Parkı'nda “Sağlık Hakkı Meclisi” kuracaklarını vurgulayan İlhan, kürsünün meslek örgütü ve sendika temsilcileri ile düşüncelerini ifade etmek isteyen herkese açık olacağını bildirdi.