Güncelleme Tarihi:
Eyleme, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri ve bazı dernekler ile CHP'li milletvekilleri Ali Arslan, Mehmet Neşşar, İdris Sami Tandoğdu katıldı.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile görüşen sağlık çalışanları, daha sonra, ”Sağlıkta dönüşüm projesi özelleştirmedir”, “SES'siz kalmayacağız”, “Herkese eşit ücretsiz sağlık” yazılı dövizlerle meclis önünde toplanarak, slogan attılar.
TTB İkinci Başkanı Sinan Adıyaman, burada yaptığı açıklamada, “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tatabet Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın bugün mecliste görüşüleceğini söyledi.
Kamuoyunun tasarıyı “torba yasa” olarak adlandırdığını belirten Adıyaman, tasarı ile ithal ucuz hekim çalıştırmanın yasal altyapısının hazırlandığını, ister kamuda, isterse özel sektörde çalışsın tüm hekimlere mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirdiğini bildirdi. Adıyaman, tasarıyla radyoloji görevlilerinin çalışma sürelerinin uzatılmasının öngörüldüğünü de belirterek, bunun gibi sağlık çalışanlarının “yararına olmayan şeylerin tasarıda yer aldığını” savundu.
SES Genel Başkanı Köksal Aydın da yasa tasarısının geri çekilmesini isteyerek, tasarının yasalaşması durumunda “kazanılmış haklarının elinden alınacağını, sağlık ortamının kaosa sürükleneceğini” öne sürdü.
Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nezaket Özgür de tasarının bilimsellik ve ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını, mesleği gereği risk alan ve iyonlaştırıcı radyasyonla çalışanların özlük haklarının titizlikle korunması gerektiğini ifade etti.
Eylemciler açıklamanın ardından dağılırken, bir grup sağlık çalışanı da ANAVATAN Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu ile görüşmek için TBMM'ye girdi.
TASARIYA DİĞER TEPKİLER
Öte yandan, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetimi Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan eylemlere destek verdiklerini belirterek, tasarıyı “sağlıkta yıkım politikasının bir parçası” olarak nitelendirdi.
Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım ise açıklamasında getirilen düzenlemenin “sağlık hizmetlerinin temel felsefesiyle bağdaşmadığı” görüşünü savundu.
Türkiye Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise yaptığı yazılı açıklamada, tasarıdaki röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerinin artırılmasına ilişkin hükümleri eleştirdi. Kahveci, tasarının başarılı doktorların Türkiye'ye gelmesine katkı sağlamayacağını savunarak, “Türkiye hekim çöplüğüne dönecektir” iddiasında bulundu.