Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, grip hastalığının sonbahar aylarında başlayıp, ilkbahar aylarında azalarak devam ettiği, gribin seyrinin Bakanlık tarafından yakından izlendiği bildirildi.
Grip sezonunda virüslerin mevsimin hangi döneminde etkili olduğunun çalışmalarla belirlendiğine işaret edilen açıklamada, içinde bulunulan haftalarda grip enfeksiyonlarının görülmeye başladığı ifade edildi.
Açıklamada, en sık tespit edilen virüslerin İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleri olduğu, dünyadaki gibi Türkiye'de de hastalananların ve hastaneye yatırılanların sayıca çoğalmasının beklendiğine işaret edildi.
Güncel durumun, Grip Bilim Kurulundan bilim adamlarının katılımıyla değerlendirildiği ve alınması gereken önlemlerin gözden geçirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar aktarıldı:
"65 yaş ve üzeri kişiler, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolu olanlar, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler grip için risk grubunda bulunmaktadır. Bu grupta bulunanlar mevsimsel grip aşılarını yaptırmalıdır."
Grip aşısının grip mevsimi boyunca yaptırılabileceği kaydedilen açıklamada, el yıkama ve kişisel hijyenin gripten korunmada önemli yöntemlerden olduğuna değinildi. Hasta kişilerle temastan kaçınılması, kalabalık ve kapalı
ortamlarda uzun süre kalınmaması ve grip olunması durumunda hekime başvurulması
ve hekim önerisi dışında ilaç kullanmaması da istendi.