Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 16:03

Sağlık Bakanlığı, Avrupa'da yaşanan kızamık salgını nedeniyle Türkiye'de de vakalar ortaya çıkması üzerine hastalıkla yeni mücadele strateji belirledi.

Kızamık aşısının yaşını 9. aya çeken Bakanlık, ana sınıfındakileri ve 1991'den önce doğan askerleri aşılayacak, 20 yaş üstündeki isteklilere de aşı yapılacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, “Türkiye'de kızamık salgını olduğu” iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Avrupa bölgesinde yürüttüğü kızamık eliminasyon programı çerçevesinde 2003 yılından bu yana yürütülen aşı kampanyasından olumlu sonuçlar alındığını anlatan Torunoğlu, vaka sayılarında 2006'dan itibaren büyük bir düşüş olduğunu bildirdi.

2006'da 34 vaka görülürken 2007-2010 yılları arasındaki vaka sayısının 3-7'ye düştüğünü ifade eden Torunoğlu, bunların da yurt dışı, özellikle Avrupa kaynaklı “importe vaka” olduğunu belirtti.

“Virüs Avrupa'dan geliyor”

Avrupa'da son yıllarda büyük bir kızamık salgını yaşandığını, 2011'de yurt dışı virüsle hastalanan 111 vaka ortaya çıktığını anlatan Torunoğlu, geçen yılki vaka sayısının 349 olduğunu söyledi.
Bu yıl içinde ise bin 963 vaka görüldüğünü bildiren Torunoğlu, şu bilgileri aktardı:
“Ülkemizdeki vakalarda B-3 ve D-8 olmak üzere iki tip virüs görülüyor. Oysaki Türkiye'nin yerli kızamık virüsü D-4 ve D-6 tipindedir. Görüldüğü gibi ülkemizdeki vakalarda görülen kızamık virüslerinin tümü yurt dışı kökenli. Sebebi ise son 3 yılda Avrupa'da yaşanan kızamık salgınıdır. Bulgaristan'da 2011'de 26 bin vaka görüldü, 24 çocuk hayatını kaybetti. Fransa'da ise 40 bin vaka ortaya çıktı 6'sı öldü. Almanya, İsviçre, Avusturya, İngiltere'de kızamık salgını yaşanıyor. Ülkemize de ne yazık ki buralardan virüs taşınıyor. Ancak nüfusu Türkiye ile benzer olan Fransa'daki gibi bir salgın yaşamıyoruz. Çünkü toplumumuz kızamığa karşı aşılı ve korunuyor. Ancak aşı yüzde 95 oranında koruma sağlıyor. Aşılandığı halde bağışıklık gelişmeyenler olabiliyor.”

Bilim Kurulu ile çalışıyoruz”

Sağlık Bakanlığının oluşturduğu Kızamık Bilim Kurulu ile Avrupa'daki bu salgının Türkiye'yi de etkilememesi için çalıştıklarını bildiren Torunoğlu, bu çerçevede yeni önlemler alındığını açıkladı.
Torunoğlu, “Bilim Kurulumuza göre Türkiye'de şu anda bir kızamık salgını yok. Kontrollü bir vaka artışı söz konusu” dedi.
Dünyada kızamık aşısını çok yaygın ve düzenli uygulayan ülkelerde Türkiye'dekine benzer durumlar yaşandığını vurgulayan Torunoğlu, vakaların 53 ilde ortaya çıktığını, bunların yüzde 77'sinin Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Ankara, İstanbul, Batman ve Van'da görüldüğünü söyledi.
Torunoğlu, “Şu anda aşılı bir toplumdaki hastalık profilini görüyoruz. Yaşadığımız durum beklenen bir gelişme diyebiliriz. Çevre ülkelerde bu salgın olduğu sürece yeni vakalar görülebilir” diye konuştu.

“Gizlediğimiz bir şey yok”

Kızamık vakalarının toplumdan gizlenmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Torunoğlu, “5-6 aydır sahada tedbirleri uyguluyoruz. Ülkemizde şu ana kadar kızamıktan ölen vaka yok. 2 çocuğun hayatını kaybettiği iddiası gerçek dışı. Her vakayı yakından izliyoruz, kanını alıyoruz, doğrulama yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Kızamığın ciddiye alınması gerektiğini, bu hastalığın yakın ve uzun dönemde komplikasyonlarının ortaya çıkabileceğini ifade eden Torunoğlu, “1980-1991 yılları arasında ülkemizde aşı programı zayıftı. Bu yaş grubunda da vakalar görülüyor” dedi.

Alınan tedbirler

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Bilim Kurulu kararıyla alınan önlemleri şöyle sıraladı:
-Vakaların üçte biri 12. aydan küçük bebekler. Bu nedenle 12. ayda yapılan kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı 9. aya alındı. 12. ayda bu aşı bir doz daha yapılacak. 9-11. ayda bebekleri olan aileler çocuklarını mutlaka aşılatsın. (2 aşı arasında en az 4 hafta geçmesi gerekiyor)
-1. sınıftakilere yapılan kızamık aşısı artık ana sınıfındayken yapılacak. 48-66 aylık çocuklara bu yıl kızamık aşısı yapılacak.
-Vakaların ortaya çıktığı illerde eksik aşılama yapılanlara ulaşılıp kızamığa karşı aşılama yapılıyor.
-Askerliğini yapanlar arasında kızamık görülmesi üzerine 1991'den önce doğan askerler kızamığa karşı aşılanıyor.
-Vakaların sıklıkla başvurduğu sağlık personeli aşılandı.
-20 yaş üstünde olup isteyenlere de aşı yapılacak

“Havaların ısınmasıyla vaka sayısında azalma bekleniyor”

Virüs kapalı ortamlarda yayıldığı için kızamığın daha çok soğuk havalarda bulaştığını ifade eden Torunoğlu, havaların ısınmasıyla vaka sayısında azalma beklediklerini bildirdi.

“2 doz aşı çok önemli”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Kızamık Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da Türkiye'de bir kızamık salgını yaşanmadığını, dolayısıyla toplumda endişeye yol açacak bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.
Avrupa'da son yıllarda büyük bir kızamık salgını yaşandığını, bu durumdan Türkiye'nin de etkilendiğini ifade eden Kara, şu bilgileri verdi:
“Türkiye'de aşılama çalışmaları iyi bir noktada ancak geçmişte aşılama yapılmayan bir grup için risk söz konusu. Bu nedenle 20-30 yaş arasında olup kızamığa karşı aşılanıp aşılanmadığı konusunda kafasında şüphesi olan herkes gidip aşı yaptırsın. 35-45 yaş arasındakiler mutlaka bu hastalığı bir şekilde geçirmiştir. O nedenle bu yaş grubu için endişe edecek durumun söz konusu olduğunu sanmıyorum. Yaşlı nüfusun da geçmişte bu hastalığı geçirdiğini tahmin ediyorum. Bu nedenle bir riskle karşı karşıya olduklarını sanmıyorum.”
Hastalığa karşı korunması gereken önemli bir grubun da yeni doğan bebekler olduğunu vurgulayan Kara, “Kızamığa karşı tam korunma için mutlaka 2 doz aşı yaptırılması gerekiyor. Aşılama yaşını 9. aya çektik ama 12. aydaki ikinci dozun yaptırılması gerekli. Aileler buna özen göstermeli. Ayrıca 12. aydan büyük olup aşılama yapılmamış çocuklar varsa aileler çocuklarını aşılatmalıdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!