Sağlık Bakanlığı uyardı: Tahılı kuru yerde saklayın

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığı uyardı: Tahılı kuru yerde saklayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2006 00:00

Sağlık Bakanlığı gıda güvenliğinin sağlanması açısından satın alma, saklama ve depolama aşamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Gıda Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, açıkta satılan gıdaların alınmaması, kapalı olarak satılanların ise ambalajlarının bozulmamış ve yırtılmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca verilen üretim izninin tarih ve sayısı, üretim ve son kullanma tarihi, firmanın adı ve adresi, içerik, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesi gerektiği belirtildi.

PASTÖRİZE SÜTÜ TERCİH EDİNAçıklamada, çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi gıdaların alışverişin sonunda satın alınması, bunların çiğ gıdalarla temasının önlenerek sıcak havalarda en fazla 1 saat, normal zamanda ise en fazla 2 saat içinde buzdolabına yerleştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Kaynağı bilinmeyen sokak sütü ve çiğ sütten yapılmış, olgunlaştırılmamış peynirlerin satın alınmaması, pastörize veya sterilize süt tercih edilmesi gerektiği kaydedildi. Ayrıca şişmiş, hasar görmüş, paslanmış veya çentikli konservelerle kırık, çatlak ve kirli yumurtaların satın alınmaması, yumurtaların yıkanmadan buzdolabına yerleştirilmesi gerektiği belirtildi.

HİJYEN KURALLARI ÖNEMLİ: Açıklamada, gıda güvenliğinin sağlanması açısından saklama ve depolama aşamasında dikkat edilmesi gerekenlere de yer verildi. Tahıl, kuru baklagil, şeker gibi kuru gıdaların karanlık, kuru ve serin ortamda depolanması gerektiği, 1-2 gün içinde tüketilmeyecek et, tavuk ve balıkların birer yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulması önerildi. Açıklamada, gıdalar hazırlanırken, pişirilirken ve servisi yapılırken temizliğe dikkat edilmesi gerektiği de hatırlatıldı. Meyve ve sebzelerin bol ve temiz suyla yıkanması, gerekirse fırça kullanılması tavsiye etti.

Çözdürülen gıda yeniden dondurulmamalı

Açıklamada, çözdürme işleminin buzdolabında yapılması, çözdürülenlerin yeniden dondurulmaması tavsiye edildi. Yemeklerin buzdolabında uzun süre bekletilmemesi, sebzelerin günlük pişirilmesi, kıyma ve küçük parçalar halindeki et ve balıkların buzdolabının alt kısmında 1 günden, büyük parçalar halindeki et, salam ve sosislerin 2-4 günden, pastörize sütlerin 1-2 günden, yumurtaların da 2 haftadan fazla bekletilmemesi gereğinin altı çizildi. Küflenmiş gıdalar ile temizliğinden kuşku duyulan sulardan uzak durulması istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!