Sağlık Bakanlığı’ndan dondurma uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığı’ndan dondurma uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2004 12:15

Sağlık Bakanlığı, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmalar ve yenilebilir buzlu ürünlerin, patojen bakterilerin üremeleri bakımından ciddi bir tehlike kaynağı olduğunu bildirdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlar; süt, süt ürünleri ve brusella hastalığı konusunda uyarıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, sütün insanlar için olduÄŸu kadar mikroorganizmalar için de vazgeçilmez bir besin kaynağı olduÄŸu vurgulanarak, hijyenik ÅŸartlarda elde edilmeyen sütün, özellikle içerdiÄŸi patojen mikroorganizmalar açısından istenmeyen saÄŸlık sorunlarına yol açtığı belirtildi.Â

 

Zararlı, hastalık yapan (patojen) mikroorganizmaların, süt ve süt ürünleri yoluyla nüfusun büyük bir bölümüne hızla yayılabileceÄŸi ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde salgın hastalıklara yol açabileceÄŸi belirtilen açıklamada, bunun özellikle insanlar açısından tehlikeli olduÄŸu kaydedildi.Â

 

Havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmalar konusunda da uyarıların yer aldığı açıklamada, dondurmalar ve yenilebilir buzlu ürünlerin de patojen bakterilerin üremeleri bakımından ciddi tehlike kaynağı olduÄŸu bildirildi.Â

Haberin Devamı

   Â

SÃœT TÃœKETÄ°MÄ°NE DÄ°KKAT

   Â

Dondurmaların, üretimde kullanılan alet ve ekipmanın uygun ÅŸekilde temizlenmemesi, gerekli ve yeterli önlemlerin alınmaması durumunda salgın hastalıklara neden olabileceÄŸi vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:Â

 

''Bu nedenle, üretimden hemen sonra soÄŸuk zincirin kırılmadan ürünün tüketiciye sunulması gerekmektedir. Özellikle kırsal kesimde, kiÅŸiler kendi ihtiyaçlarını karşılamak için elde ettikleri ya da satın aldıkları sütleri kaynatarak tüketmelidirler.Â

 

Kaynatma sırasında süt karıştırılarak tencerenin her tarafının kaynama ısısından yararlanması ve zararlı mikroorganizmaların yok olması saÄŸlanmalıdır. Kaynamaya baÅŸladıktan sonra süt kabarınca ateÅŸ hemen söndürülmemeli, güvenli olması için 5 dakika daha kaynatmaya devam edilmelidir. Daha uzun süre kaynatma ve karışık yönlerde karıştırma, protein kaybına neden olmaktadır.Â

 

Haberin Devamı

Sağlık sorunları yaşanmaması için kaliteli hammaddeden elde edilen süt ve süt ürünleri üretilmeli, uygun koşullarda tüketime sevk edilmeli, tüketim aşamasına kadar da uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Örneğin, pastörize sütün soğuk zincir kırılmadan satış noktasında soğutucuya alınması ve özellikle cam ambalajda bulunan süt ve süt ürünlerinin güneş ışığından korunması gibi.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!