Güncelleme Tarihi:
Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığının Daire Tabipliği'nde domuz gribine karşı aşı oldu.
Akdağ, burada görevli Fatma Güler tarafından aşısı yapılmadan önce, “Sağ koldan mı sol koldan mı yapıyorsunuz?” diye sordu. Hemşire Güler'den “Nereden isterseniz” yanıtını alan Akdağ, sağ kolunu açtı. Akdağ, “Acıtmaz değil mi” diye espri yaptıktan sonra aşısını yaptırdı.
Recep Akdağ, aşı olduktan sonra hemşire Güler'e “Eliniz hafifmiş, teşekkür ederim” dedi.
Akdağ, ayrıca burada görev yapan personele maske takmaları önerisinde bulundu.
Sağlık Bakanı Akdağ, “Cumhurbaşkanına, Başbakan'a, bakanlara, milletvekillerine aşı olmalarını önerdiniz mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bilimsel kurullarımızın sıralamasına göre aşılama yapacağız. Benim önerimle kimseye aşı yapılmıyor. Bir de tabii 55-60 yaşın üzerindeki insanların biraz daha virüse karşı korumalı olduğu kabul ediliyor. Ancak siyasetçilerin ve benzeri toplumla yakın ilişki kuranların özelliği de şu; virüsü yayma konusunda onların daha dikkatli olması lazım. Bir siyasetçi yerine göre günde 300-500 insanla, bin insanla bile el sıkışabilir. Normal bir kişiye göre çok daha fazla kişiyle temas edildiği için hem kendisini koruması, hem diğerlerini koruması açısından gerekli tedbirlere riayet etmesi lazım. Aşı konusu yine bilimsel kurullarımızın sıralamasına göre olacak.”
Hemen koruyucu omuyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribine karşı aşılanan kişilerin hemen bağışık hale gelmediğini, vücuda verilen antijenin kişiyi korur hale gelmesi için iki haftaya yakın bir süreye ihtiyaç olduğunu bildirdi.;
Bakan Akdağ, domuz gribi aşısı yaptırdıktan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Aşı olan bir kişinin aşılanmayanlardan farkının ne olduğu?” sorusu üzerine Akdağ, bağışıklığın sağlanması için belirli bir süre geçmesi gerektiğini vurguladı.
Akdağ, “Aşılanan kişiler hemen bağışık hale gelmiyor. Verilen antijenin vücudu bağışık, hastalığı korur hale gelmesi için iki haftaya yakın bir süreye ihtiyaç var” diye konuştu.
“Size yapılan aşı dünden itibaren bütün sağlık çalışanlarına yapılan aşı değil mi?” sorusuna da Akdağ, şu yanıtı verdi:
“Elbette, başka ne olabilir? Bütün sağlık çalışanlarına, bundan sonra da vatandaşlarımıza yapılacak aşı... Biliyorsunuz yalnızca hamileler için biraz daha farklı bir aşı getireceğiz. Onun sebebi de şu: Bütün ilaçlar, aşılar, biyolojik maddeler hamilelerde biraz daha dikkatli kullanılır. Çünkü onların bebekleri var. Bu amaçla biraz farklı bir aşı getiriyoruz. Onun dışında bütün vatandaşlarımıza, bize de aynı aşı yapılıyor.”
“Hamileler için adjuvansız aşının aralık ayında geleceği” anımsatılarak, “Bundan önce mevcut aşılarla aşılanmak isteyen hamilelere bunun uygulanıp uygulanamayacağı” sorusu üzerine de Akdağ, “Bildiğim kadarıyla şu anda mevcut aşılar da hamilelere yapılabiliyor ama biz bu işi hamileler açısından tam güvenilir noktada tutmak için diğer aşıyı yapmayı planladık. Onu da belki aralığa kalmadan temin etmemiz mümkün olabilir” şeklinde konuştu.
Bu arada, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Pandemi Koordinatörü Turan Buzgan, Müsteşar Yardımcısı Adnan Çinal, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Ali Torunoğlu ile Bekir Keskinkılıç, Strateji Geliştirme Başkanı Memed Atasever, Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Serdar Mercan ve Arif Kapuağası, Teftiş Kurulu Başkanı Muhammed Gedik, İdari ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Ünal Hülür, Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Fethullah Gürcan ile Hakan Aksu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda bakanlık bürokratı da Akdağ'ın ardından domuz gribi aşısı oldu.
Öte yandan, Bakan Akdağ ile Anadolu Ajansı ve TRT'nin sağlık muhabirleri de aşı yaptırdı.
“ALKOLLÜ EL ANTİSEPTİKLERİ KULLANILABİLİR”
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, “Domuz gribinden korunmak için piyasada bulunan el hijyenlerinin etkinliği var mı?”sorusu üzerine, domuz gribi virüsüne karşı tüm deterjan ve sabunların etkili olduğunu belirterek, “Asıl olan sabun ve su kullanmak suretiyle elleri yıkamaktır” dedi.
Buzgan, su ve sabuna ulaşmada zorluk olması halinde “alkollü” el hijyenlerinin kullanılabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Alkol içeren el antiseptikleri kullanılabilir. Bunların virüse karşı etkili olduğunu biliyoruz. Su ve sabunun olmadığı durumlarda vatandaşlar, alkol içeren el dezenfektanlarını, el antiseptiklerini kullanabilirler.”
Cumhurbaşkanı ve başbakan da aşı olacak
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aşı olacağı belirtildi.