Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından, bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılması konusundaki üstün duyarlılığı ve çocuk ve kadın sağlığı konusunda kuruluşa sağladığı üstün katkılardan dolayı Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a birer plaket verildi.
Plaket töreninde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir toplumun kalkınmışlığı ne olursa olsun, anne ve çocuk sağlığı hizmetlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Bu nedenle AK Parti hükümetleri döneminde anne ve çocuk sağlığının birinci öncelikli konu haline geldiğini ifade eden Akdağ, bu konuda UNICEF ile çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Türkiye'de son 9 yılda Sağlıkta Dönüşüm Programı ile anne ve çocuk sağlığının korunması ve ölümlerin önlenmesinde olağanüstü başarılar elde edildiğini kaydeden Akdağ, bu tecrübelerini Sudan, Somali, Filistin gibi ülkelerle paylaştıklarını, diğer başka ülkelerle de paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.
BM'nin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri arasında çocuk ölümlerinin azaltılmasına yönelik bir deklarasyon açıklandığını hatırlatan Akdağ, buna göre her ülkenin 2015 yılına kadar 5 yaş altı ölüm oranlarını üçte iki oranında azaltma hedefi konulduğunu söyledi.
Türkiye'de 1990'da 5 yaş altı çocuk ölüm oranının binde 84 olduğunu, söz konusu bin yıl hedefine göre, Türkiye'nin bu oranı binde 28'e düşürmesinin öngörüldüğünü anlatan Akdağ, “Biz bu hedefi çok önceden yakalamış durumdayız. 2008'li, 2009'lu yıllarda yakalamış durumdayız. 2015'deki hedefimiz binde 7'lere düşürmek” dedi.
“TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK HALE GELDİ”
Böylesine önemli bir gelişme gösteren Türkiye'nin, diğer ülkeler için örnek haline geldiğini belirten Akdağ, bu başarının elde edilmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin ve sağlık çalışanlarının payının büyük olduğunu söyledi.
Bir çocuk hekimi olarak UNICEF ile ilgili güzellik ve şefkat hisleri beslediğini anlatan Akdağ, bir bebek ve anne ölümünün kendisini derinden etkilediğini bildirdi.
Bir süre önce hastalığı nedeniyle ziyaret ettikleri eşinin 86 yaşındaki bir akrabasının, sık sık bundan 20-30 yıl önce genç yaşta vefat eden kızından söz ettiğini kaydeden Akdağ, çocuğunu kaybeden annelerin büyük üzüntüler yaşadığını, bu nedenle bir tek çocuğun bile hayatını kaybetmemesi için gayret göstermek gerektiğini vurguladı.
Anne ölümleri nedeniyle de arkada yetimler kaldığına dikkati çeken Akdağ, anne ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için sayıları yetersiz olan sağlık görevlilerinin fedakarca çalıştıklarına işaret etti.
Bu konudaki gayretlerinin süreceğini bildiren Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir başarıyı ortaya koyduk, ama bundan sonra işimiz daha kolay değil. Biliyoruz ki bebek ölüm oranlarını binde 10'lardan binde 7'lere düşürmek artık oldukça zor. Çünkü önlenebilir ölümlerin artık sayısı çok azaldı. Ama bunu bütün paydaşlarla birlikte yapmaya devam edeceğiz. Tabii ki yaptığımız işin sosyal determinantları (tamlayan) var. Bu sadece Sağlık Bakanlığının işi değil. Kırsalda, şehirlerde, bölgelerde farklı farklı kültürler var. Eğitim seviyesi, özellikle annenin eğitim seviyesi, bunlar çok önemli faktörler. Biz sağlık programı ve erişilebilirlik açısından belki gerekli olanları yaptık, ama yapılacak başka işler de var. Her zaman söylüyorum; Türkiye'de eğitim ve farkındalık açısından annelerin rolü ne kadar önemliyse, kayınvalidelerin rolü de bir o kadar önemli mesela. Çünkü bir çok yerde hala kadın kendi başına karar verme hakkına sahip değil. Dolayısıyla olaya bütüncül açıdan bakmak lazım. Ailelerin, ebeveynlerin eğitimi, söylediğim gibi kayınvalidelere kadar farkındalığın ve eğitimin oluşturulması çok önemli. Bütün bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.”
“TÜRKİYE EŞSİZ BİR ÖRNEK”
UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban da Türkiye'de bebek ölüm oranlarının düşürülmesi ve anne ve çocuk sağlığının korunmasına yönelik çalışmalardan övgüyle söz etti.
Anne ve bebek ölümlerinin düşürülmesi konusunda Türkiye'nin takdire şayan bir başarı elde ettiğine dikkati çeken Abulaban, “Türkiye, özellikle bin yıllık hedef kapsamında 5 yaş altı çocuk ölüm oranı hedefine ulaşan az sayıdaki ülkeden biri. Türkiye bu konuda eşsiz bir örnek. Geçtiğimiz 9 yılda elde ettiği başarıyı başka ülkeler ancak 20-30 yılda elde etti” diye konuştu.
Aşı bağışıklama çalışmalarının büyük başarıyla yürütüldüğünü, bebeklerde anne sütüyle beslenmenin çok yaygınlaştığını vurgulayan Abulaban, “Türkiye'deki sağlık hizmetlerini öğrenmek için bir çok ülke bize başvuruyor. Türkiye'nin tecrübelerini paylaşmasını destekliyoruz ve bir lider olarak görmekten mutluyuz. İşbirliğini geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Törende daha sonra Abulaban, Sağlık Bakanı Akdağ'a anne ve çocuk sağlığının geliştirilmesine yönelik çalışmalarından dolayı kendisi ve bakanlığı adına birer plaket verdi.