Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2009 11:36
DENİZLİ'de Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü (PAÜMMER) Yrd. Doç. Dr. Kudret Gezer, mantarın insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirterek, mantarda bulunan bileşiklerin ‘Sarcoma- 180’ adı verilen tümörlerin gelişmesini yüzde 80 oranında durdurmaya yardımcı olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Gezer, PAÜMMER laboratuvarında üretim ve mikroskobik yapı çalışmaları, havalandırma, nemlendirme ve ısıtma sistemlerinden oluşan kontrol sistemleri uygulanması ve araştırılması yapıldığını belirterek, Türkiye'de de yenilebilir ve yenilemeyen 2 bin 500 mantar çeşidinin bulunduğunu belirtti. Protein miktarı yüksek, şeker ve yağ miktarı oldukça düşük olan mantarın,
diyet için de ideal bir besin olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gezer, şunları söyledi:
“Mantar, yağ ve karbonhidrat miktarı düşük olduğu için kalp ve damar hastalıklarında tavsiye edilebilir. 100 gram mantarda bulunan protein oranı aynı miktardaki sütteki protein ile eş değerdir.”
Aynı zamanda sakinleştirici özelliği bulunan mantarın içeriğindeki folik asitin de kansızlığa iyi geldiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gezer, “Şeker hastalarının, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanların mantarı tüketmelerinde yarar var” dedi.
Merkez olarak yaptıkları çalışmalarda Honaz İlçesi'nde 122, Başkarcı'da 100'den fazla mantar çeşidine rastladıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gezer, Buldan, Babadağ ve Denizli dışında Afyon ve Uşak'ta da çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. Türkiye'de kültür mantarı tüketiminin son yıllarda arttığını belirten ve bunu da insanların zehirli mantar konusunda bilinçlenmeye başlamasına bağlayan Yrd. Doç. Dr. Gezer, mantar üretimi ve tüketiminin artırılması amaçlı projeler geliştirdiklerini açıkladı. Halkın güvenle mantar tüketebilmesi için kapalı ambalajlarda, Sağlık Bakanlığı onaylı mantar satışının olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gezer, mantar satın alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şöyle sıraladı:
“Alacağınız mantar, taze görünümlü, sıkı dokulu, temiz ve tombul olmalıdır. Parlak rengini ve canlılığını yitirmemelidir. Belirli oranda nem içermeli ancak küf kokusu barındırmamalıdır. Pörsümüş, üzerinde yumuşak dokular oluşmuş mantarlar alınmamalıdır. Açık krem rengi ve beyaza yakın olan mantarlar satın alınmalıdır. Mantar ağzı hafifçe kapatılmış, kahverengi karton veya bez torbalar ile cam kaplarda buzdolabında saklanmalıdır.”