Güncelleme Tarihi:
Cuma günü yayımlanan haberde, Cumhuriyetçi kanadın geçen seneki başkanlık yarışı esnasında Obama taraftarlarının özellikle internet üzerinden yürüttüğü etkili seçim kampanyaları karşısında tutuk kaldığı vurgusu yapıldı.
Cumhuriyetçiler için seçim kampanyası yürüten Americans for Prosperity isimli grubun internet stratejisti Erik Telford’un “Sol bizden çok ilerdeydi. Obama’nın internet kampanyasına yönelik çabaları ve başarısı sıra dışıydı” şeklindeki sözlerine yer veren haber şöyle devam etti.
“Muhafazakar kanat üzerindeki bulutlar haftalarca sürdü. Blogcuların, stratejistlerin ve Cumhuriyetçi politikacıların farklı yönlerde çırpındığı bir kriz duygusu hakimdi. Hakikaten bir liderlik eksikliği ve çok fazla karışıklık vardı.”
TOHUMLAR ATILDI
The Guardian, daha sonra ise muhafazakarlar arasında Google grupları aracılığıyla Obama’ya karşı tepkilerin ifade edildiği bir e-mail trafiğinin başladığını yazdı. Haberde, sağcıların bu şekilde gün ışığına çıkan tepki ve öfkesinin Obama’nın 800 milyar dolarlık ekonomi destek paketiyle daha da arttığı belirtildi.
Gazete, insanların yüzlerce sayfadan oluşan tasarıyı gereksiz harcamaları bulmak için köşe bucak incelediğini; elektrikli golf arabaları, kar makineleri ve Las Vegas’taki bir suç müzesi gibi saçma veya şüpheli gördükleri örnekleri de başta Rupert Murdoch’a ait Fox haber kanalından sağın yeni yüzü Glenn Beck olmak üzere medyadaki isimlere ilettiklerini yazdı.
Americans for Prosperity grubunun internette topladığı 500,000 tasarı karşıtı imzanın, öfkenin iyiden iyiye büyüdüğünün kanıtı olduğu belirtilen haberde, Telford’un “Bu hepimiz için muazzam bir uyandırma ikazıydı. Sağcılar medyanın önemini biliyorlardı ama hala bazı tereddütleri vardı. Ekonomi paketi tecrübesinden sonra medyanın gücüne dair kimsenin şüphesi kalmamıştı” ifadelerine yer verildi.
ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEN TEPKİ
Sekiz aydan kısa bir süre sonra Google gruplarında atılan tohumların Washington sokaklarında çiçek açtığı belirtilen haber şöyle devam etti:
“On binlerce belki de yüz binlerce öfkeli gösterici ‘Damarıma basma’ ve Obama’nın sosyalist hatta komünist olarak algılanan eğilimlerine gönderme yaptıkları ‘Obamünizm’ yazılı pankartlarla başkenti doldurdu. Geçen hafta Obama’nın yüzüne patlayan bir Cumhuriyetçi parlamenteri taklit ederek ‘Yalancı! Yalancı!' diye bağırdılar.”
Telford haberde, hem gösterileri başıboş ve aşırı uçtakilerin işi olarak gören Demokratların hem de bu tepkinin altında ırkçılık olduğunu savunan eski Başkan Jimmy Carter’ın yanıldığını iddia etti.
"OBAMA'NIN TEKNİKLERİNİ ÇALDILAR"
Telford, Cumhuriyetçilerin interneti kullanma konusunda an itibarıyla Demokratları yakalamaya yakın olduklarını hatta Twitter'da kurdukları ağ örneğinde olduğu gibi bazen de öne geçtiklerini belirtirken, geçen haftaki protestoları organize eden FreedomWorks grubunun başındaki Matt Kibbe daha da ileri giderek şöyle dedi:
“Oluşum, Obama’nın geçen yıl benzer etki yaratan tekniklerini çaldı ve şimdi başkanı dövmek için bunları bir sopa gibi kullanıyor.”
Haberde, Obama’nın Hillary Clinton’ı yendiği seçimlerde kullandığı taktikleri çalışıp bunları kopyalayan ve kendi kendini finanse ettiği iddia edilen FreedomWorks grubunun şu an 800,000’den fazla üyesi olduğu ifade edildi.
Ancak The Guardian’a göre FreedomWorks ve Americans for Prosperity'nin başını çektiği birçok grubun gösterdiği başarının arkasında petrol kralı David Koch ve işadamı Richard Scaife gibi zenginler ile Obama’nın çıkardığı yasalardan rahatsız olan ExxonMobil ve Philip Morris gibi güçlü şirketler var.
İLK TEST ARA SEÇİMLER
Bu akımın Cumhuriyetçi kanadı içinde bulunduğu kasvetten ne derece çıkaracağı gelecek yıl gerçekleşecek ara seçimlerde ortaya çıkacağını öne süren The Guardian, Quinnipiac Üniversitesi anketörlerinden Peter Brown’ın şu görüşlerine yer verdi:
“Cumhuriyetçiler, ara seçimlerde sandığa gitmeye çay partileriyle (muhafazkarların internet üzerinden organize ettikleri gösterilere verdikleri isim) ilintili olarak eskiye göre daha fazla eğilimli. Burada coşku önem kazanıyor. İnsanlar öfkelendikçe oy vermeye daha yakın oluyorlar.”
Haberde 1994’te Clinton’un başkanlık koltuğuna oturmasından kısa bir süre sonra Temsilciler Meclisi’ndeki üstünlüğün son 40 yılda ilk kez Cumhuriyetçilerin eline geçtiği döneme tarihsel paralellik kuruldu. The Guardian, bu devrimin mimarının şu an Twitter’daki en muhafazakar figürlerden olan bir milyon takipçili Newt Gingrich olduğunu hatırlattı.
Haber, Demokratların çay partilerinin gücünü hasıraltı etme çabalarının, Obama karşıtı hareketin elini güçlendirdiğini iddia eden Kibbe’nin şu sözleriyle son buldu:
“Bu hareketi dışlamak isteyen Demokratlar büyük bir hata yapıyorlar. Yaranmaları gereken insanlara hakaret ediyorlar ve bunu her yaptıklarında sayımızı ikiye katlıyorlar.”