Sağ eldeki çatalın sırrı

Güncelleme Tarihi:

Sağ eldeki çatalın sırrı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2003 01:56

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yemek yerken, bilinen görgü kurallarının aksine çatal için sağ, bıçak için de sol elini kullanması dikkat çekti. Erdoğan'ın bu yemek yeme yöntemi, Batı kaynaklı görgü kuralları yerine Doğu kökenli İslam geleneğini yeğlediği yorumlarına neden oldu.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan, çatal kullanarak da olsa yemeğin sağ elle yenmesini, ‘‘güzel bir İslam adabı’’ olarak niteledi. Hz. Muhammed yemeğini sağ elle yediği için bu yöntemin İslam dini tarafından ‘telkin edildiğini’ belirten Doğan, ‘‘Bu nedenle, önemli bir mazereti olmayan bir Müslüman yemeğini sağ elle yemelidir. Çünkü, her Müslümanın peygamber efendimizin telkinlerine gücü yettiğince riayet etmesi gerekir’’ dedi. Doğan, bu nedenle kendisinin de yemeği sağ elini kullanarak yediğini söyledi.

İslami konulardaki araştırmalarıyla tanınan yazar İsmail Nacar da, İslam örfünde, paygamberin sağ elle yemek yediği, bu nedenle Müslümanların da yemeklerini sağ elle yemeleri gerektiği yönünde rivayetler bulunduğunu söyledi. ‘‘Sol elle yemek yemek günah değildir, ama İslam örfünde sağ elle yenmesi telkin edilir’’ diyen Nacar, yine İslam örfüne göre, peygamberin bir yere girerken önce sağ ayakla girilmesi, yataktan sağ ayakla kalkılması ve yatakta da vücudun sağ tarafı üzerine yatılması yönünde telkinlerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Bazı din uzmanları ise, bunun dinle ilgisi olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:

‘‘Peygamber döneminde çatal bıçak yoktu. Doğal olarak yemek sağ elle yeniyordu. Solaklar da sol ellerini kullanıyordu. Bunu dine dayandırmak yanlıştır.’’


Yüzük de sağda


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın, belediye başkanlığı döneminde Refah Partisi tarafından düzenlenen bir yemekte çekilen 3 Haziran 1994 tarihli bu fotoğrafı, çatalı sol elle kullanma alışkanlığının yeni olmadığını gösterdi. Erdoğan'ın evlilik yüzüğünü de sağ elinde taşıması dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!