Safran Boya’da ’alan satan kavgası’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Safran Boya’da ’alan satan kavgası’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 00:00

Türkiye’de boya sanayiinin öncülerinden Marshall Boya’nın kurucusu Yorgi Toprakçıoğlu, 1990’lı yılların sonunda boya şirketi ile Solventaş’taki hisselerini 40 milyon dolara sattı.

Gebze’de Safran Boya A.Ş.’yi kurarak, Türkiye’de ilk kez yeni nesil toz boya üretmeye başlayan Toprakçıoğlu, 2001 krizinde nakit sıkıntısına girince 2003’te şirketinin alacak, borç ve gayrımenkullerini Viron Nikolaidis’e devretti. Karşılığında Nikolaidis’in Atina’da ortak olduğu Interfranchise şirketinin yüzde 5’ini aldı. Yapılan protokole göre Nikolaidis, şirkete 2 milyon 500 bin Euro katkıda bulunarak, nakit sıkıntısını aşmasını sağlayacak, kárın yüzde 25’ini Toprakçıoğlu’na verecekti. Ancak kısa süre sonra Toprakçıoğlu, Nikoloidis’i, şirketin mal varlığını üstüne geçirerek, içini boşalttığı ve iflasına neden olduğu iddialarıyla mahkemeye verdi. Nikolaidis ise Toprakçıoğlu’nu sahte senet düzenleyip, şirketi borçlandırmakla suçluyor. Dava sürerken, Safran Boya kapandı.

ÇOK GÜVENMİŞTİM:

Yorgi Toprakçıoğlu, şirketlerin tek yetkilisi ve tek imza yetkisine sahip olan Viron Nikolaidis’in, alacaklılardan mal kaçırma yoluna giderek, 10 milyon YTL’den fazla paranın geri ödemesini yapmayıp, sözleşme şartlarını da yerine getirmediğini ileri sürdü. Şahsi mal varlığını da şirkete devrettiğini söyleyen Toprakçıoğlu, şu iddialarda bulundu: "Viron Nikolaidis, tek yetkili olursa, şirketimi kurtarabileceğini söyledi. Bana borsadan çok para kazandırmıştı. Ben de güvenip, herşeyi ona devrettim. Ama şirketlerin borçlarını kapatıp, şirkete sermaye takviyesi yaparak itibarımızı yeniden kazandırması gerekirken, aksini yaptı. Kanuna aykırı girişimlerle, şirketleri daha da borçlandırıp servetine servet kattı. Şirketlerin trilyonluk malları satılıp borçlar ödenebilecekken, şirketin mal varlıklarını kendi üzerine aldı. Safran A.Ş’in toz boya fabrikasının kurulu olduğu Gebze’deki 31 bin metrekarelik araziyi, oğluna devretti, şirket malı alacaklılardan kaçırıldı"

SÖZLEŞMEYE UYMADI:

Yorgi Toprakçıoğlu’nun vesayetini alan oğlu Anthony Toprakçıoğlu, Viron Nikolaidis’in sözleşmeye uymadığı gerekçesiyle, İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde, 26.06.2003 tarihli sözleşme ve protokolün iptali için dava açtarak, Safran A.Ş.’nin adına yeniden tescilini talep etti. İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi, daha önce böyle bir davadan feragat edildiği gerekçesiyle davayı reddetti. Yargıtay, Mahkeme’nin bu kararını, usul yönünden Toprakçıoğlu lehine bozdu ancak yargı süreci devam ediyor.

SAHTECİLİK YAPTI:

Viron Nikolaidis, sözleşme şartlarını yerine getirmediği iddialarını reddederek, 80 yaşındaki Yorgi Toprakçıoğlu’nu sahtecilikle suçladı: "Yorgi Toprakçıoğlu, önce akıl sağlığının yerinde olmadığını ve işlem yapma yeteneğinin bulunmadığını iddia ederek kendisine vasi tayini davası, sonra da aynı gerekçeyle sözleşme iptal davası açtı. Daha sonra ise hisse satış sözleşmesi ekindeki mali tablolarda olmayan ve şirket kayıtlarında yer almayan, şirketin hiçbir borcunun bulunmadığı şahıslar adına, geçmişe yönelik tarih atarak 3 milyon Euro tutarında sahte senet düzenledi. Yorgi Toprakçıoğlu ve suç ortakları aleyhine sahte evrak düzenlemek suçundan kamu davası açıldı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!